Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

3438

Dodano: 31.03.2016

Owocowa innowacja Frupp! c.d.

Owocowa innowacja Frupp!

Owoce i warzywa to nie tylko pyszna przekąska. Dietetycy zalecają je jeść co najmniej 5 razy dziennie. Dlaczego? Są źródłem witamin, błonnika oraz wielu innych składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Niestety nie zawsze mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Na szczęście jest Frupp! – liofilizowane owoce i warzywa.

Delikatna kukurydza

Kukurydza Frupp to zaskoczenie nie tylko dla miłośników tego złocistego warzywa. Poznaj niezwykłą słodycz i delikatność chrupiącego ziarna w nowej formie. Kukurydza idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska do filmu (zamiast popcornu) lub dodatek do sałatki. Pozbawiona wody złota kukurydza Frupp zawiera aż 10% naturalnego błonnika.

Złocisty ananas

Ciesz się słodko-cierpkim smakiem ananasa na co dzień! Smaczne owoce zamknięte w wygodnym opakowaniu zmieszczą się do nawet najmniejszej torebki. Opakowanie liofilizowanego ananasa zawiera 10 % błonnika.

Liofilizacja – zdrowa dawka smaku

Proces liofilizacji jest znany od setek lat! Przez ten czas metoda przeszła wiele zmian i znalazła zastosowanie w nowych dziedzinach. Już między 1250 a 850 r. p.n.e. starożytni Inkowie umieszczali ziemianki oraz inne produkty roślinne na Machu Picchu. Wiedzieli, że niskie cieśnienie na dużych wysokościach sprzyja odparowywaniu wody, co doprowadza do liofilizacji! Na naszym kontynencie proces ten wykorzystywali Wikingowie. Ludy północy, niesłusznie uważane na barbarzyńskie, wykorzystywały naturalne warunki swojego środowiska do liofilizacji np. dorsza. Dzięki temu mięso ryb, które jest nietrwałe, dłużej nadawało się do spożycia. Współczesna liofilizacja wygląda oczywiście zupełnie inaczej. Za jej początek możemy uznać rok 1890, kiedy Altman ogłosił, że udało mu się uzyskać suche tkanki przy niskim ciśnieniu w temperaturze ok - 20°C. Piętnaście lat później Benedict i Manning ogłosili, że wysuszyli tkankę zwierzęcą przy ciśnieniu poniżej 1 atm za pomocą pompy chemicznej. Dalej wszystko szło błyskawicznie. W 1925 roku opatentowano po raz pierwszy metodę suszenia materiałów w warunkach próżniowych. Pierwszy produkt zdatny do spożycia na masową skalę pojawił się w roku 1938, a była nim kawa. Nie można też pominąć informacji, że w tym czasie liofilizację zastosowano w USA w czasie II wojny światowej. Dzięki temu procesowi łatwiej było… transportować osocze krwi na obszary objęte walką. Przełom nastąpił w latach 60. XX wieku. Wtedy po raz pierwszy liofilizację zastosowano do konserwowania żywności dla astronautów w czasie misji kosmicznych. Dzięki temu produkty były nie tylko zdatne do spożycia przez długi czas, ale też były znacznie lżejsze, co w misjach kosmicznych ma ogromne znaczenie. Niezwykłe możliwości liofilizacji zaczęto wykorzystywać również dla marynarzy, alpinistów, pilotów. Teraz dzięki szybkiemu postępowi technicznemu z dobrodziejstw liofilizacji możemy korzystać i my!

Zobacz także:
Sport w ciąży – niebezpieczny czy możliwy? Sport w ciąży – niebezpieczny czy możliwy?

▪ ▪ ▪

2633

05.11.2014

Ta kobieta, która była w ciąży pewnie nie raz słyszała nawoływania typu „odpocznij”, „nie dźwigaj”, „wrócisz do sportu po porodzie”. Tak jakby sama ciąża była chorobą podczas której...

ABC żywienia dziecka w wieku przedszkolnym ABC żywienia dziecka w wieku przedszkolnym

▪ ▪ ▪

2973

24.04.2017

Jak powinno wyglądać odżywianie malucha w wieku przedszkolnym? Jeśli z jednej strony chcesz, aby dziecko jadło zdrowe produkty, a z drugiej, aby nie czuło się wykluczone z grupy rówieśników zajadających...

Wracają obowiązkowe książeczki zdrowia dziecka Wracają obowiązkowe książeczki zdrowia dziecka

▪ ▪ ▪

2791

05.01.2016

Wraz z nadejściem nowego roku powracają obowiązkowe książeczki zdrowia dziecka. Od 1 stycznia 2016 roku staną się dokumentem wypełnianym przez lekarza podczas każdej konsultacji medycznej.

Walentynki Marwit święto miłości Walentynki Marwit święto miłości

▪ ▪ ▪

2550

09.02.2016

Walentynki to święto miłości! Szukając idealnego prezentu, wybierzmy taki, który pokaże jak bardzo zależy nam na ukochanej osobie. Z miłości do zdrowego smaku można podarować swojej Walentynce...

Schorzenia układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży Schorzenia układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży

▪ ▪ ▪

4442

31.03.2017

Nietrzymanie moczu, ból po urazie w okolicach podbrzusza, pieczenie lub swędzenie cewki moczowej, ból w dolnej części pleców, obrzęk nóg, uczucie parcia na pęcherz – to tylko niektóre z objawów,...

Zmieniamy podejście do codzienności – prezenty dla świeżo upieczonych rodziców Zmieniamy podejście do codzienności – prezenty dla świeżo upieczonych rodziców

▪ ▪ ▪

5796

08.02.2016

Wejście w nową rolę społeczną, jaką jest bycie rodzicem, jest zarówno bardzo fascynującym okresem dla młodej pary, jak i niezwykle stresującym. Pojawienie się nowego członka rodziny wpływa...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.