Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2925

Dodano: 31.03.2016

Owocowa innowacja Frupp! c.d.

Owocowa innowacja Frupp!

Owoce i warzywa to nie tylko pyszna przekąska. Dietetycy zalecają je jeść co najmniej 5 razy dziennie. Dlaczego? Są źródłem witamin, błonnika oraz wielu innych składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Niestety nie zawsze mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Na szczęście jest Frupp! – liofilizowane owoce i warzywa.

Delikatna kukurydza

Kukurydza Frupp to zaskoczenie nie tylko dla miłośników tego złocistego warzywa. Poznaj niezwykłą słodycz i delikatność chrupiącego ziarna w nowej formie. Kukurydza idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska do filmu (zamiast popcornu) lub dodatek do sałatki. Pozbawiona wody złota kukurydza Frupp zawiera aż 10% naturalnego błonnika.

Złocisty ananas

Ciesz się słodko-cierpkim smakiem ananasa na co dzień! Smaczne owoce zamknięte w wygodnym opakowaniu zmieszczą się do nawet najmniejszej torebki. Opakowanie liofilizowanego ananasa zawiera 10 % błonnika.

Liofilizacja – zdrowa dawka smaku

Proces liofilizacji jest znany od setek lat! Przez ten czas metoda przeszła wiele zmian i znalazła zastosowanie w nowych dziedzinach. Już między 1250 a 850 r. p.n.e. starożytni Inkowie umieszczali ziemianki oraz inne produkty roślinne na Machu Picchu. Wiedzieli, że niskie cieśnienie na dużych wysokościach sprzyja odparowywaniu wody, co doprowadza do liofilizacji! Na naszym kontynencie proces ten wykorzystywali Wikingowie. Ludy północy, niesłusznie uważane na barbarzyńskie, wykorzystywały naturalne warunki swojego środowiska do liofilizacji np. dorsza. Dzięki temu mięso ryb, które jest nietrwałe, dłużej nadawało się do spożycia. Współczesna liofilizacja wygląda oczywiście zupełnie inaczej. Za jej początek możemy uznać rok 1890, kiedy Altman ogłosił, że udało mu się uzyskać suche tkanki przy niskim ciśnieniu w temperaturze ok - 20°C. Piętnaście lat później Benedict i Manning ogłosili, że wysuszyli tkankę zwierzęcą przy ciśnieniu poniżej 1 atm za pomocą pompy chemicznej. Dalej wszystko szło błyskawicznie. W 1925 roku opatentowano po raz pierwszy metodę suszenia materiałów w warunkach próżniowych. Pierwszy produkt zdatny do spożycia na masową skalę pojawił się w roku 1938, a była nim kawa. Nie można też pominąć informacji, że w tym czasie liofilizację zastosowano w USA w czasie II wojny światowej. Dzięki temu procesowi łatwiej było… transportować osocze krwi na obszary objęte walką. Przełom nastąpił w latach 60. XX wieku. Wtedy po raz pierwszy liofilizację zastosowano do konserwowania żywności dla astronautów w czasie misji kosmicznych. Dzięki temu produkty były nie tylko zdatne do spożycia przez długi czas, ale też były znacznie lżejsze, co w misjach kosmicznych ma ogromne znaczenie. Niezwykłe możliwości liofilizacji zaczęto wykorzystywać również dla marynarzy, alpinistów, pilotów. Teraz dzięki szybkiemu postępowi technicznemu z dobrodziejstw liofilizacji możemy korzystać i my!

Zobacz także:
Książki towarzyszami w wychowywaniu. Książki towarzyszami w wychowywaniu.

▪ ▪ ▪

2551

20.01.2015

Spośród milionów książek i poradników na temat dzieci i wychowania można wyróżnić takie, do których rzeczywiście się wraca by zaczerpnąć świeżych pomysłów lub poszukać rozwiązania,...

Przyjęcie urodzinowe dla dzieci? Musi być fun! Przyjęcie urodzinowe dla dzieci? Musi być fun!

▪ ▪ ▪

2022

15.10.2016

Zasady przygotowania przyjęcia urodzinowego dla dzieci są zupełnie inne niż w przypadku rodzinnej imprezy. Jeśli chcesz, aby kinder party było spełnieniem marzeń Twojej pociechy i jednocześnie...

Urodzinowy konkurs marki Lilla Lou Urodzinowy konkurs marki Lilla Lou

▪ ▪ ▪

2265

12.10.2016

Zapowiada się wyjątkowo różowy i wypełniony świętowaniem październik.Kreatywna, polska marka dla dziewczynek Lilla Lou obchodzi swoje 5 urodziny!

Jak pozbyć się rozstępów? Jak pozbyć się rozstępów?

▪ ▪ ▪

2390

08.08.2015

Rozstępy to koszmar wielu kobiet. Często powstają niezauważone, przez co trudno jest z nimi walczyć.

Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty

▪ ▪ ▪

1980

03.07.2017

Dzieci w wieku siedmiu lat znajdują się w intensywnej fazie rozwoju fizycznego. Dlatego nieodpowiednio dobrany plecak lub tornister mogą powodować dolegliwości bólowe, a w dłuższej perspektywie...

Toksyczni rodzice Toksyczni rodzice

▪ ▪ ▪

2573

17.07.2015

Słysząc to określenie przed oczami staje nam patologiczna rodzina, jednak jest to tylko powierzchowne skojarzenie. Toksyczni rodzice pojawiają się w każdej grupie społecznej. Tak zwane dobre domy...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.