3461
Owocowa innowacja Frupp! c.d.

Owoce i warzywa to nie tylko pyszna przekąska. Dietetycy zalecają je jeść co najmniej 5 razy dziennie. Dlaczego? Są źródłem witamin, błonnika oraz wielu innych składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Niestety nie zawsze mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Na szczęście jest Frupp! – liofilizowane owoce i warzywa.
Delikatna kukurydza
Kukurydza Frupp to zaskoczenie nie tylko dla miłośników tego złocistego warzywa. Poznaj niezwykłą słodycz i delikatność chrupiącego ziarna w nowej formie. Kukurydza idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska do filmu (zamiast popcornu) lub dodatek do sałatki. Pozbawiona wody złota kukurydza Frupp zawiera aż 10% naturalnego błonnika.
Złocisty ananas
Ciesz się słodko-cierpkim smakiem ananasa na co dzień! Smaczne owoce zamknięte w wygodnym opakowaniu zmieszczą się do nawet najmniejszej torebki. Opakowanie liofilizowanego ananasa zawiera 10 % błonnika.
Liofilizacja – zdrowa dawka smaku
Proces liofilizacji jest znany od setek lat! Przez ten czas metoda przeszła wiele zmian i znalazła zastosowanie w nowych dziedzinach. Już między 1250 a 850 r. p.n.e. starożytni Inkowie umieszczali ziemianki oraz inne produkty roślinne na Machu Picchu. Wiedzieli, że niskie cieśnienie na dużych wysokościach sprzyja odparowywaniu wody, co doprowadza do liofilizacji! Na naszym kontynencie proces ten wykorzystywali Wikingowie. Ludy północy, niesłusznie uważane na barbarzyńskie, wykorzystywały naturalne warunki swojego środowiska do liofilizacji np. dorsza. Dzięki temu mięso ryb, które jest nietrwałe, dłużej nadawało się do spożycia. Współczesna liofilizacja wygląda oczywiście zupełnie inaczej. Za jej początek możemy uznać rok 1890, kiedy Altman ogłosił, że udało mu się uzyskać suche tkanki przy niskim ciśnieniu w temperaturze ok - 20°C. Piętnaście lat później Benedict i Manning ogłosili, że wysuszyli tkankę zwierzęcą przy ciśnieniu poniżej 1 atm za pomocą pompy chemicznej. Dalej wszystko szło błyskawicznie. W 1925 roku opatentowano po raz pierwszy metodę suszenia materiałów w warunkach próżniowych. Pierwszy produkt zdatny do spożycia na masową skalę pojawił się w roku 1938, a była nim kawa. Nie można też pominąć informacji, że w tym czasie liofilizację zastosowano w USA w czasie II wojny światowej. Dzięki temu procesowi łatwiej było… transportować osocze krwi na obszary objęte walką. Przełom nastąpił w latach 60. XX wieku. Wtedy po raz pierwszy liofilizację zastosowano do konserwowania żywności dla astronautów w czasie misji kosmicznych. Dzięki temu produkty były nie tylko zdatne do spożycia przez długi czas, ale też były znacznie lżejsze, co w misjach kosmicznych ma ogromne znaczenie. Niezwykłe możliwości liofilizacji zaczęto wykorzystywać również dla marynarzy, alpinistów, pilotów. Teraz dzięki szybkiemu postępowi technicznemu z dobrodziejstw liofilizacji możemy korzystać i my!
Ćwiczymy percepcję słuchową
▪ ▪ ▪
3185
09.10.2014
Percepcja słuchowa jest odbieraniem bodźców dźwiękowych oraz ich interpretowaniem. Za prawidłowe odbieranie dźwięków odpowiada analizator słuchowy, interpretacja przebiega w mózgu. Aby rozwijać...
Aromaterapia jako metoda przeciwbólowa stosowana przy porodzie
▪ ▪ ▪
3240
06.05.2015
Aromaterapia to coraz popularniejszy sposób leczenia zapachami, wywodzący się ze starożytności. W czasach antycznych była stałą dziedziną medycyny naturalnej. Polega na wykorzystywaniu naturalnych...
Lot samolotem z niemowlęciem
▪ ▪ ▪
2566
02.07.2016
Pierwsza podróż samolotem z małym dzieckiem to ogromny stres, zarówno dla niego, jak i dla rodziców. Należy pamiętać o setkach rzeczy, które są niezbędne dla malucha. Jak przygotować się na...
Jak ochronić niemowlę przed zimnem?
▪ ▪ ▪
3018
16.02.2015
Nie warto rezygnować ze spacerów, nawet w chłodniejsze dni. Ale co robić, by wyjście z domu nie zakończyło się przeziębieniem? Odpowiednio przygotować bobasa na kontakt z chłodem. Co to oznacza...
Szczepienia nie tylko przed wyjazdem w tropiki
▪ ▪ ▪
1956
13.06.2017
Mogłoby się wydawać, że o szczepieniach powinni pomyśleć przede wszystkim podróżnicy wybierający się na dalekie wyprawy. Tymczasem lekarze zwracają uwagę, że tego rodzaju ochrona jest potrzebna...
Problemy z zajściem w ciążę
▪ ▪ ▪
3772
06.09.2015
Kiedy zacząć się martwić? Co jest normalne, a na co powinniśmy zwrócić uwagę? Skąd biorą się problemy z płodnością? Takie pytania zadają sobie pary, które starają się o dziecko.