1877
Dieta na jesienną chandrę

Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca i coraz krótsze dni sprawiają, że odczuwamy brak energii i chęci do działania. Niektórzy pierwsze symptomy odczuwają już we wrześniu, inni dopiero w listopadzie. Jednak każdy może się przed nimi bronić uzupełniając swoją dietę o wartościowe produkty.
Wie o tym firma HELIO, producent bakalii, które są naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jesienią istotny będzie przede wszystkim magnez oraz witamina B6, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Znajdziemy je m.in. w suszonych śliwkach, słoneczniku łuskanym, czy różnego rodzaju orzechach.
Jeśli chcemy zachować dobry stan zdrowia, w naszej diecie powinniśmy uwzględnić również pestki dyni i suszone morele. Znajdująca się w nich ryboflawina i witamina C, przyczyniają się do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych, a żelazo i witamina A pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Bakalie HELIO są również źródłem miedzi, potasu, fosforu, witaminy E oraz tiaminy i niacyny. Niemniej ważne w okresie jesienno-zimowym są zawarte w bakaliach wartościowe węglowodany (znajdziemy je np. pestkach dyni i łuskanym słoneczniku), które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dzięki bogactwu składników, suszone owoce, pestki czy orzechy HELIO pomogą nam zachować dobry nastrój i zdrowie przez cały rok.
***
O firmie HELIO
HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.
www.veneo.pl

▪ ▪ ▪
2425
12.12.2014
Wszystko ma swój czas, wszystko ma też swój rytm, tak stworzyła nas natura. Jest czas aktywności i czas odpoczynku, czas rozwoju i czas czerpania z doświadczeń. Serce bije swoim stałym rytmem,...

▪ ▪ ▪
4326
15.08.2015
Niemal w każdym tekście parentingowym znajdziemy porady, które mają nam pomóc w zbudowaniu poczucia bezpieczeństwa u dziecka. Ten magiczny zwrot pojawia się niemal wszędzie. Dlaczego jednak bezpieczeństwo...

▪ ▪ ▪
2145
10.07.2016
Rodzinny wypad za miasto? Czemu nie! Lato to idealny czas by odpocząć na łonie natury. Pora odkurzyć mapę, wytyczyć szlak, zabrać odpowiedni ekwipunek i co najważniejsze…dobry humor! Jednak wbrew...

▪ ▪ ▪
2721
17.10.2014
Czy wiesz, że gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów? Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło...

▪ ▪ ▪
2875
03.09.2015
Myślisz, że rewolucja seksualna zniosła tabu związane z tą sferą życia? Nic bardziej mylnego! Społeczeństwo wciąż nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń jakie niesie za sobą nieodpowiedzialne...

▪ ▪ ▪
2209
19.07.2016
Żywienie dzieci to temat niezwykle ważny. W odpowiedzi na potrzeby rodziców, którzy poszukują pełnej i rzetelnej wiedzy z zakresu rozszerzania diety maluchów, powstał projekt „Nauka Smaków”....