2041
Dieta na jesienną chandrę
Kiedy za oknem robi się szaro, często dopada nas zmęczenie i zły humor. Niedobór słońca i coraz krótsze dni sprawiają, że odczuwamy brak energii i chęci do działania. Niektórzy pierwsze symptomy odczuwają już we wrześniu, inni dopiero w listopadzie. Jednak każdy może się przed nimi bronić uzupełniając swoją dietę o wartościowe produkty.
Wie o tym firma HELIO, producent bakalii, które są naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jesienią istotny będzie przede wszystkim magnez oraz witamina B6, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Znajdziemy je m.in. w suszonych śliwkach, słoneczniku łuskanym, czy różnego rodzaju orzechach.
Jeśli chcemy zachować dobry stan zdrowia, w naszej diecie powinniśmy uwzględnić również pestki dyni i suszone morele. Znajdująca się w nich ryboflawina i witamina C, przyczyniają się do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych, a żelazo i witamina A pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Bakalie HELIO są również źródłem miedzi, potasu, fosforu, witaminy E oraz tiaminy i niacyny. Niemniej ważne w okresie jesienno-zimowym są zawarte w bakaliach wartościowe węglowodany (znajdziemy je np. pestkach dyni i łuskanym słoneczniku), które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dzięki bogactwu składników, suszone owoce, pestki czy orzechy HELIO pomogą nam zachować dobry nastrój i zdrowie przez cały rok.
***
O firmie HELIO
HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.
www.veneo.pl
▪ ▪ ▪
2686
24.09.2014
Umiejętność koncentrowania uwagi jest bardzo cenna. Gdy dziecko potrafi skoncentrować się, nie rozprasza się zbyt szybko, tym szybciej i wydajniej przebiega nauka. Skupianie uwagi można ćwiczyć,...
▪ ▪ ▪
4847
19.11.2015
Z pierwszą nastoletnią miłością często jest tak, że młody człowiek myśli o niej jako tej na całe życie. Podporządkowuje jej siebie całego – naukę, dotychczasowe plany, spokojne jedzenie...
▪ ▪ ▪
2308
04.12.2015
Warsztaty lepienia pierogów, pokaz eksperymentów naukowych i konkursy plastyczne – to tylko niektóre z atrakcji I Dziecięcych Targów z Pomponem, które w miniony weekend odbyły się w budynku byłego...
▪ ▪ ▪
4073
23.10.2014
Co robić, gdy dziecko pyskuje i nie przejmuje się napomnieniami innych? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców, którzy nie wiedzą jak sobie poradzić z dojrzewaniem dziecka. Problemy wychowawcze z...
▪ ▪ ▪
2129
30.03.2017
23 marca – 18 kwietnia 2017, w marcu godz. 10 - 17, w kwietniu godz. 9 - 19
Balticarium wraz z Akwarium Gdyńskim mają zaszczyt zaprosić na wystawę, która pozwala poznać ciekawostki na temat...
▪ ▪ ▪
2806
20.04.2015
Pierwszy dzień, pierwszy uśmiech, pierwsze kroki - to chwile, które bardzo szybko przeminą. Dziecko dorasta i pozostają tylko wspomnienia małego, raczkującego człowieka. Co powiecie na to, aby...