2447
Zdrowie na talerzu dla seniora c.d.
Nieprawidłowa dieta jest jednym z czynników środowiskowych mających znaczący wpływ na większość chorób pojawiających się w późniejszym okresie życia. Można ją jednak najłatwiej zmienić, by wpłynąć na poprawę samopoczucia i stan zdrowia, o czym w Dniach Babci i Dziadka przypominają organizatorzy ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.
Błędy żywieniowe popełniane przez seniorów bardzo często wynikają ze złych przyzwyczajeń oraz niedostatecznego poziomu wiedzy na temat odżywiania – mówi Wojciech Wilczek, dietetyk kliniczny – W większości przypadków nie cofniemy efektów nieprawidłowych nawyków, ale możemy znacznie wpłynąć na jakość życia. Każdy dzień jest dobry, by zacząć poświęcać większą uwagę diecie i aktywności fizycznej. Ponadto odpowiednio ułożony plan żywieniowy to przede wszystkim szansa na poprawę samopoczucia oraz pomoc w walce z chorobami już występującymi.
Dzień seniora powinien zaczynać się od pełnowartościowego śniadania, a w menu nie może zabraknąć: warzyw i owoców, ciemnego, razowego pieczywa, wysokiej jakości tłuszczy roślinnych będących źródłem cennych kwasów omega-3 i omega-6 np. margaryna Śniadaniowa Klasyczna (jest o 25 % mniej kaloryczna niż produkty pełnotłuste, ale zachowuje swoje wartości odżywcze i walory smakowe), chudego mięsa oraz tłustych ryb morskich, zielonej i białej herbaty, a także nasion i orzechów.
Już od kilku lat przypominamy Polakom o prawidłowych nawykach żywieniowych. Wspólnie tworzymy „Śniadaniową Klasę”, czyli grupę świadomych konsumentów, którzy wiedzą, jak smacznie i zdrowo się odżywiać – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. "Bielmar" organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa” – Często to właśnie dziadkowie opiekują się dziećmi pod nieobecność pracujących rodziców i przygotowują im posiłki. Dlatego tak istotne jest, by również oni zdobyli wiedzę na temat prawidłowego odżywiania, by mogli zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także najmłodszych członków rodziny.
Więcej informacji o zdrowym odżywianiu oraz przepisy na pełnowartościowe śniadania na: www.sniadaniowaklasa.pl.
Izabela Ozaist
▪ ▪ ▪
2181
17.08.2016
Szczepionki to preparaty pochodzenia biologicznego, które zawierają żywe, ale osłabione lub całkowite zabite drobnoustroje chorobotwórcze. Stosuje się je w celu uodpornienia organizmu przed ewentualnym...
▪ ▪ ▪
3618
28.12.2015
Rożek dla noworodka? Zdecydowanie tak! Choć wygląda niepozornie, pełni wiele ważnych funkcji: wpływa na rozwój niemowlęcia, przyspiesza proces adaptowania się dziecka w nowej, pozabrzuszkowej...
▪ ▪ ▪
3177
21.01.2015
Błędy są rzeczą ludzką. Wszyscy je popełniamy. Błędy w dziedzinie wychowania popełniają nawet specjaliści od wychowania, czyli pedagodzy. Ważne jest jednak, abyśmy mieli świadomość, że...
▪ ▪ ▪
2574
11.12.2015
Znajomość alarmowych numerów telefonu to wiedza, która może uratować życie Tobie i Twojemu dziecku. Ważna jest nie tylko umiejętność telefonowania na policję, straż pożarną i pogotowie ratunkowe,...
▪ ▪ ▪
1960
21.06.2018
21 czerwca to dzień przesilenia letniego, czyli pierwszy dzień kalendarzowego lata. Długie dni, ciepło i ładna, letnia aura skłaniają do rodzinnych spacerów, podczas których jedną z popularniejszych...
▪ ▪ ▪
2930
09.05.2015
Noworodki są kruche, malutkie i nie maja wykształconej odpowiedniej odporności. Dlatego też są stale obserwowane przez rodziców, a każda anomalia wychwytywana niemal w sekundzie pojawienia się....