Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

1715

Dodano: 22.04.2015

Odżywianie w ciąży – jak zmienia się organizm w danym trymestrze?

Odżywianie w ciąży – jak zmienia się organizm w danym trymestrze?

Mam nie trzeba przekonywać o tym, że to co jedzą, ma ogromny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka. Właściwy tryb odżywiania i wybór pełnowartościowych produktów w trakcie życia płodowego działa też na korzyść matek. Każdej ciężarnej kobiecie powinna przyświecać zasada, by jeść dla dwojga, nie za dwoje, by po porodzie szybko powrócić do wymarzonej sylwetki sprzed ciąży.

Pierwszy trymestr

Zdaniem specjalistów, pierwsze trzy miesiące ciąży nie wymagają od kobiety wprowadzenia zasadniczych zmian w ilości przyjmowanych pokarmów. Jest to z kolei sygnał dla pań, które do tej pory nie zwracały szczególnej uwagi na jakość kupowanych produktów spożywczych, by zaczęły zdrowo się odżywać. W końcu nie dbają już tylko o własny organizm. Na tym etapie od wielkości potraw ważniejsze są regularne posiłki – przynajmniej 3 w ciągu całego dnia, które można dopełniać 1-2 przekąskami. Lekarze są zgodni co do tego, że ciężarna kobieta powinna dostarczać dziecku pożywienia co 3,5-4 godziny.

Podczas pierwszych trzech miesięcy ciąży zwiększanie kaloryczności posiłków nie jest potrzebne. W tym czasie dieta powinna być zróżnicowana i zrównoważona, choć wielu położników zaleca pacjentkom uzupełnianie jej suplementami kwasu foliowego. Dzięki witaminom z grupy B układ nerwowy dziecka może prawidłowo się rozwijać. Niedobór kwasu listnego może prowadzić do przedwczesnego porodu.

W trakcie pierwszego trymestru najistotniejsze jest uzupełnianie diety witaminami i składnikami mineralnymi, pochodzącymi z naturalnych źródeł – warzyw i owoców. Jarzyny powinno się spożywać przynajmniej 3-4 razy dziennie, z kolei cytrusy 1 lub 2 razy na dobę. Ważne jest także wykluczenie alkoholu i dymu tytoniowego z najbliższego otoczenia ciężarnej. Niektórzy lekarze zalecają także suplementację jodem. Powinno się unikać intensywnie przyprawianych potraw, ziół i ziołowych herbat, kawy, nadmiaru słodyczy i soli kuchennej oraz surowego lub niedogotowanego mięsa. Jedzenie tatara, krwistych steków i sushi zwiększa prawdopodobieństwo zarażenia toksoplazmozą.

1 2 3
Zobacz także:
Alergia – Plaga XXI wieku Alergia – Plaga XXI wieku

▪ ▪ ▪

1599

03.12.2016

Alergia to jedno z trzech najczęściej występujących schorzeń przewlekłych. Przez lekarzy okrzyknięta plagą XXI wieku. Szacuje się, że problem ten dotyczy ponad 70 % dzieci z dużych miast w...

Poród naturalny Poród naturalny

▪ ▪ ▪

3217

18.06.2014

Wśród wielu męczących kobiety pytań dotyczących porodu, na pewno jest i to, jak urodzić? Czym jest poród naturalny? Czy jest najlepszym sposobem rozwiązania ciąży, czy może jednak niebezpiecznym...

Biegunka u dzieci Biegunka u dzieci

▪ ▪ ▪

1506

17.05.2017

Czy wiesz, że biegunka jest jednym z najczęściej występujących schorzeń u dzieci? Mówimy o niej, kiedy dziecko oddaje więcej niż trzy luźne stolce w ciągu doby. Nie należy lekceważyć tej...

Malowanie brzuszków Malowanie brzuszków

▪ ▪ ▪

2109

23.08.2015

Body painting to świetna zabawa dla całej rodziny. Wszystkim przyszłym mamom polecamy odrobinę szaleństwa z farbkami w dłoni.

Odkrywać świat wszystkimi zmysłami Odkrywać świat wszystkimi zmysłami

▪ ▪ ▪

1639

07.10.2016

Pierwszy rok życia jest kluczowy dla rozwoju niemowląt. Z bezbronnego, delikatnego noworodka stają się całkiem sprawną, ciekawą świata, coraz bardziej samodzielną istotą. W trakcie tych 12 miesięcy...

Nowe oryginalne smaki Parówek Premium z Chrzanowa Nowe oryginalne smaki Parówek Premium z Chrzanowa

▪ ▪ ▪

1710

05.10.2015

Chrzanowska Manufaktura Wędlin ciągle poszerza swoją ofertę parówek premium o wysokiej, bo aż 92% zawartości mięsa. Na rynek trafiły właśnie kolejne pyszne nowości w wyjątkowych odsłonach:...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.