2441
Odżywianie w ciąży – jak zmienia się organizm w danym trymestrze? c.d.

Mam nie trzeba przekonywać o tym, że to co jedzą, ma ogromny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka. Właściwy tryb odżywiania i wybór pełnowartościowych produktów w trakcie życia płodowego działa też na korzyść matek. Każdej ciężarnej kobiecie powinna przyświecać zasada, by jeść dla dwojga, nie za dwoje, by po porodzie szybko powrócić do wymarzonej sylwetki sprzed ciąży.
Trzeci trymestr
W trakcie trzeciego trymestru następuje przyrost masy i długości ciała dziecka. Intensywnie rozwija się też jego mózg. Zapotrzebowanie energetyczne mamy i malucha wzrasta o 475 kalorii na dobę. Bobas potrzebuje również znacznie więcej białka, którego poziom wzrasta do 100 gram w ciągu dnia. Wiąże się to z koniecznością zwiększenia ilości dziennych posiłków do 5, choć nadal można pozwalać sobie na jedną przekąskę. Białko powinno pochodzić z naturalnych źródeł – roślin strączkowych, orzechów i nasion. Każdy posiłek powinien zawierać 100 gram produktów pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby i jaja to podstawa jadłospisu u ciężarnej kobiety.
W trzecim trymestrze zadbaj o dostarczenie organizmowi wapnia i kontynuuj suplementację jodem oraz witaminą D. Wprowadź do diety suplementy kwasów z rodziny omega-3. Na tym etapie ciąży wzrasta pobieranie tych składników przez malucha, który potrzebuje ich do rozwinięcia układu nerwowego i mózgu. Rosnące dziecko zajmuje coraz więcej miejsca w brzuchu, co powoduje nacisk na narządy układu pokarmowego jego mamy. Skutkuje to zgagą, wzdęciami i dokuczliwą niestrawnością. W tej sytuacji możesz pomóc sobie dokładnym przeżuwaniem pożywienia i unikaniem gazowanych napojów. Nie jedz tuż przez zaśnięciem ani przed przyjęciem pozycji leżącej. Powstawaniu zgagi sprzyja picie kawy, herbaty oraz spożywanie czosnku, cebuli i pora, dlatego zminimalizuj ich konsumpcję. Ciężkostrawne, tłuste i smażone potrawy również nie są zalecane, ponieważ ich trawienie jest bardziej czasochłonne, co może potęgować uczucie ciężkości.
Jakie produkty są więc wskazane dla kobiet w trzecim trymestrze ciąży? Dietetycy zachęcają do jedzenia większych ilości świeżych owoców i warzyw. Zaleca się też kaszę i ryż z pełnego przemiału, chude mięso i morskie ryby. Najzdrowszym dodatkiem do posiłku jest fasola szparagowa, brukselka z wody, sałata z rzodkiewką, gotowana marchewka lub sałatka owocowa. Dziennie pij przynajmniej 1,5-2 litry niegazowanej i niesłodzonej wody. W celu polepszenia smaku możesz dodać do niej plastry cytryny lub limonki. W ramach urozmaicenia dopuszcza się też białe, zielone lub owocowe herbaty.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Justyna Mejna

▪ ▪ ▪
2393
31.10.2015
Na sto dni przed stresującym wydarzeniem, jakim jest matura, uczniowie bawią się na studniówkach. Bale maturalne są organizowane zwykle w styczniu lub w lutym, często wywołując mieszane uczucia....

▪ ▪ ▪
2827
24.02.2016
Dieta dziecka musi być odpowiedni zbilansowana. Zdrowe posiłki to klucz to zdrowia: świetnej formy malucha i harmonijnego, wielokierunkowego rozwoju. Nic więc dziwnego, że specjaliści co rusz uświadamiają...

▪ ▪ ▪
2448
03.07.2017
Zbliża się kolejny długi weekend, lada moment zaczynają się wakacje, to idealny czas na rodzinne wyprawy z dala od miejskiego zgiełku. Planując podróż z dziećmi, niezależnie od tego, czy lecimy...

▪ ▪ ▪
2780
16.02.2015
Nie warto rezygnować ze spacerów, nawet w chłodniejsze dni. Ale co robić, by wyjście z domu nie zakończyło się przeziębieniem? Odpowiednio przygotować bobasa na kontakt z chłodem. Co to oznacza...

▪ ▪ ▪
2936
17.08.2015
Strach przed wizytą u stomatologa jest bardzo powszechny. Wielu dorosłych boi się lub unika nieprzyjemnych wizyt, które są niezbędne. Nic więc dziwnego, że pierwsza wizyta z dzieckiem u stomatologa...

▪ ▪ ▪
3482
27.11.2014
Trochę więcej uwagi zaczęto poświęcać dzieciom z rodzin alkoholowych, gdy dość popularne stało się określenie FAS (Alkoholowy Zespół Płodowy). Dotyczy ono dzieci, których mamy piły w okresie...