2590
Odżywianie w ciąży – jak zmienia się organizm w danym trymestrze? c.d.

Mam nie trzeba przekonywać o tym, że to co jedzą, ma ogromny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka. Właściwy tryb odżywiania i wybór pełnowartościowych produktów w trakcie życia płodowego działa też na korzyść matek. Każdej ciężarnej kobiecie powinna przyświecać zasada, by jeść dla dwojga, nie za dwoje, by po porodzie szybko powrócić do wymarzonej sylwetki sprzed ciąży.
Trzeci trymestr
W trakcie trzeciego trymestru następuje przyrost masy i długości ciała dziecka. Intensywnie rozwija się też jego mózg. Zapotrzebowanie energetyczne mamy i malucha wzrasta o 475 kalorii na dobę. Bobas potrzebuje również znacznie więcej białka, którego poziom wzrasta do 100 gram w ciągu dnia. Wiąże się to z koniecznością zwiększenia ilości dziennych posiłków do 5, choć nadal można pozwalać sobie na jedną przekąskę. Białko powinno pochodzić z naturalnych źródeł – roślin strączkowych, orzechów i nasion. Każdy posiłek powinien zawierać 100 gram produktów pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby i jaja to podstawa jadłospisu u ciężarnej kobiety.
W trzecim trymestrze zadbaj o dostarczenie organizmowi wapnia i kontynuuj suplementację jodem oraz witaminą D. Wprowadź do diety suplementy kwasów z rodziny omega-3. Na tym etapie ciąży wzrasta pobieranie tych składników przez malucha, który potrzebuje ich do rozwinięcia układu nerwowego i mózgu. Rosnące dziecko zajmuje coraz więcej miejsca w brzuchu, co powoduje nacisk na narządy układu pokarmowego jego mamy. Skutkuje to zgagą, wzdęciami i dokuczliwą niestrawnością. W tej sytuacji możesz pomóc sobie dokładnym przeżuwaniem pożywienia i unikaniem gazowanych napojów. Nie jedz tuż przez zaśnięciem ani przed przyjęciem pozycji leżącej. Powstawaniu zgagi sprzyja picie kawy, herbaty oraz spożywanie czosnku, cebuli i pora, dlatego zminimalizuj ich konsumpcję. Ciężkostrawne, tłuste i smażone potrawy również nie są zalecane, ponieważ ich trawienie jest bardziej czasochłonne, co może potęgować uczucie ciężkości.
Jakie produkty są więc wskazane dla kobiet w trzecim trymestrze ciąży? Dietetycy zachęcają do jedzenia większych ilości świeżych owoców i warzyw. Zaleca się też kaszę i ryż z pełnego przemiału, chude mięso i morskie ryby. Najzdrowszym dodatkiem do posiłku jest fasola szparagowa, brukselka z wody, sałata z rzodkiewką, gotowana marchewka lub sałatka owocowa. Dziennie pij przynajmniej 1,5-2 litry niegazowanej i niesłodzonej wody. W celu polepszenia smaku możesz dodać do niej plastry cytryny lub limonki. W ramach urozmaicenia dopuszcza się też białe, zielone lub owocowe herbaty.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Justyna Mejna

▪ ▪ ▪
2276
03.10.2016
Wyprawka szkolna już gotowa. Nowy plecak, piórnik, książki…twoje dziecko rozpoczęło już przygodę z edukacją. W okresie jesiennym, kiedy maluch ma częstszy kontakt z chorującymi rówieśnikami,...

▪ ▪ ▪
2684
05.06.2016
Prawidłowa dieta i aktywność po ciąży to istotny element wpływający na samopoczucie i zdrowie świeżo upieczonej Mamy oraz jej nowonarodzonej pociechy. Każda kobieta oczekująca potomka jest świadoma...

▪ ▪ ▪
2161
17.02.2017
Rada Języka Polskiego opublikowała listę imion, których nie zaleca się nadawać dzieciom rodziców polskiej narodowości w myśl brzemienia ustawy „Prawo o aktach stanu cywilnego”. Komunikat ten...

▪ ▪ ▪
4587
03.11.2014
Bardzo ważnym tematem dotyczącym rozwoju i wychowania naszego małego szkraba jest jego żywienie. Od dawien dawna prowadzone są dyskusje, co powinna młoda mama, a czego nie. Trzeba być bardzo spokojną...

▪ ▪ ▪
2160
19.07.2017
Serwując potrawy na rodzinny stół chcemy, aby były one w pełni naturalne, odżywcze i oczywiście smaczne. Doskonałym pomysłem na wspólny posiłek będzie więc połączenie zdrowych, sezonowych...

▪ ▪ ▪
2829
23.11.2016
Jeśli dziecko chce grać w piłkę zawodowo, czy powinno mieć określoną dietę już na początku swojej kariery? Jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu młodego piłkarza? Czym dieta...