2298
Odżywianie w ciąży – jak zmienia się organizm w danym trymestrze? c.d.
Mam nie trzeba przekonywać o tym, że to co jedzą, ma ogromny wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka. Właściwy tryb odżywiania i wybór pełnowartościowych produktów w trakcie życia płodowego działa też na korzyść matek. Każdej ciężarnej kobiecie powinna przyświecać zasada, by jeść dla dwojga, nie za dwoje, by po porodzie szybko powrócić do wymarzonej sylwetki sprzed ciąży.
Trzeci trymestr
W trakcie trzeciego trymestru następuje przyrost masy i długości ciała dziecka. Intensywnie rozwija się też jego mózg. Zapotrzebowanie energetyczne mamy i malucha wzrasta o 475 kalorii na dobę. Bobas potrzebuje również znacznie więcej białka, którego poziom wzrasta do 100 gram w ciągu dnia. Wiąże się to z koniecznością zwiększenia ilości dziennych posiłków do 5, choć nadal można pozwalać sobie na jedną przekąskę. Białko powinno pochodzić z naturalnych źródeł – roślin strączkowych, orzechów i nasion. Każdy posiłek powinien zawierać 100 gram produktów pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby i jaja to podstawa jadłospisu u ciężarnej kobiety.
W trzecim trymestrze zadbaj o dostarczenie organizmowi wapnia i kontynuuj suplementację jodem oraz witaminą D. Wprowadź do diety suplementy kwasów z rodziny omega-3. Na tym etapie ciąży wzrasta pobieranie tych składników przez malucha, który potrzebuje ich do rozwinięcia układu nerwowego i mózgu. Rosnące dziecko zajmuje coraz więcej miejsca w brzuchu, co powoduje nacisk na narządy układu pokarmowego jego mamy. Skutkuje to zgagą, wzdęciami i dokuczliwą niestrawnością. W tej sytuacji możesz pomóc sobie dokładnym przeżuwaniem pożywienia i unikaniem gazowanych napojów. Nie jedz tuż przez zaśnięciem ani przed przyjęciem pozycji leżącej. Powstawaniu zgagi sprzyja picie kawy, herbaty oraz spożywanie czosnku, cebuli i pora, dlatego zminimalizuj ich konsumpcję. Ciężkostrawne, tłuste i smażone potrawy również nie są zalecane, ponieważ ich trawienie jest bardziej czasochłonne, co może potęgować uczucie ciężkości.
Jakie produkty są więc wskazane dla kobiet w trzecim trymestrze ciąży? Dietetycy zachęcają do jedzenia większych ilości świeżych owoców i warzyw. Zaleca się też kaszę i ryż z pełnego przemiału, chude mięso i morskie ryby. Najzdrowszym dodatkiem do posiłku jest fasola szparagowa, brukselka z wody, sałata z rzodkiewką, gotowana marchewka lub sałatka owocowa. Dziennie pij przynajmniej 1,5-2 litry niegazowanej i niesłodzonej wody. W celu polepszenia smaku możesz dodać do niej plastry cytryny lub limonki. W ramach urozmaicenia dopuszcza się też białe, zielone lub owocowe herbaty.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Justyna Mejna
▪ ▪ ▪
4122
20.10.2014
Jak zaczynają dzień mężczyźni w Polsce? Na pewno nie od śniadania, które przed pracą spożywa tylko 48% panów! A to właśnie brak tego posiłku powoduje obniżenie sprawności umysłowej, utrudnia...
▪ ▪ ▪
4138
02.12.2015
Im bliżej Świąt Bożego Narodzenia, tym więcej widujemy w swoim otoczeniu choinek, aniołów, kolorowych łańcuchów i świateł. Mikołajki obchodzone 6 grudnia ku czci świętego Mikołaja są doskonałą...
▪ ▪ ▪
2778
24.08.2015
Alkoholizm wśród młodzieży jest wciąż szokującym tematem. Co innego okazjonalnie wypite piwo z kolegami, a co innego nałóg. Zaczyna się zawsze niewinnie. Pozytywne odbieranie picie alkoholu przez...
▪ ▪ ▪
2035
11.08.2017
Zielone warzywa to obowiązkowa pozycja w dziecięcym jadłospisie. Brokuł świetnie sprawdzi się jako pierwszy krok w ich wprowadzaniu do diety niemowlęcia. Podpowiadamy, jak to zrobić.
▪ ▪ ▪
2361
07.07.2014
W Polsce samo określenie „doula” brzmi tajemniczo, nie mówiąc już o wiedzy na temat jej funkcji. Standardem na salach porodowych jest obecność położnych, lekarzy i bliskiej osoby towarzyszącej,...
▪ ▪ ▪
2923
20.01.2015
Jakie imiona najczęściej nadawano małym Polakom w 2014 roku? Okazuje się, że miniony rok był kontynuacją trendów znanych od lat. Znów królowały imiona rodzime, swojsko brzmiące, tradycyjne. Zofia...