1972
Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia? c.d.

Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników podpowiadają eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii.
Super - owoc
Kierujemy się w stronę straganów z owocami. Do szczególnie wartościowych owoców można zaliczyć owoce jagodowe takie jak: truskawki, jagody, maliny czy jeżyny – mówi Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Zawarte w nich związki takie jak m.in. flawonoidy, ellagitaniny oraz stilbeny chronią przed negatywnym wpływem działania wolnych rodników tlenowych na organizm, dzięki czemu mogą redukować ryzyko rozwoju m.in. zmian nowotworowych. Antocojany (zaliczane do grupy falwonoidów) są jednym z elementów chroniących przed rozwojem chorób układu krążenia.
Najwcześniej rozpoczyna się sezon na truskawki. Są one dobrym źródłem witaminy C, jedna szklanka dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Są także źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, potasu, magnezu oraz manganu. Owoce te zawierają bromelainę czyli enzym wspomagający trawienie białek. Flawonoidy obecne w truskawkach wspierają funkcjonowanie procesów poznawczych a zawarty w nich błonnik, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Zaraz po truskawkach na targu pojawiają się maliny, które swój ciemnoróżowy kolor zawdzięczają obecności antocyjnaów. Związki te hamują aktywność cyklooksygenazy (enzymu stanu zapalnego) w stopniu zbliżonym do ibuprofenu. Oznacza to, że związki te pomagają redukować ból. Maliny stanowią także źródło kwasu elagowego, wykazującego działanie antyoksydacyjne hamując m. in utlenianie się cholesterolu LDL. Dzięki jego obecności, maliny wykazują także właściwości antybakteryjne oraz obniżające ciśnienie krwi.
Wciąż niedocenianym owocem jest aronia. Zawarte w jej owocach związki takie jak rutyna oraz antocyjany chronią naczynia krwionośne oraz narząd wzroku przed negatywnym działaniem wolnych rodników, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu LDL- chroniąc przed rozwojem miażdżycy. Ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego, aronia może być polecana jako uzupełnienie diety diabetyków, gdyż wpływa on na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejsza uwalnianie histaminy odpowiedzialnej za reakcje alergiczne, działa antybakteryjnie oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi.

▪ ▪ ▪
2704
02.09.2014
Kolka to nie choroba, to dolegliwość. Pocieszające jest to, że po jakimś czasie mija. Jednak zanim to nastąpi, porządnie daje w kość i dziecku, i rodzicom. Warto szukać sposobów, by przetrwać...

▪ ▪ ▪
2157
08.09.2017
Dzisiejsze tempo życia ma odzwierciedlenie w wyborach przed którymi stajemy każdego dnia, także w decyzjach dotyczących odżywiania. Wybieramy produkty, które szybko zaspokajają nasz głód –...

▪ ▪ ▪
3129
09.02.2015
Anoreksja nie dotyka już tylko nastolatek czy młodych kobiet, marzących o idealnej sylwetce. Narażone są nawet dzieci! No ale jak? Czy typowy „niejadek” nie ma ochoty na jedzenie, czy raczej podłoże...

▪ ▪ ▪
4213
07.04.2015
Określenie „galerianki”, jak bardzo nie byłoby to ciekawe pojęcie, oznacza „nieletnie prostytutki”. Ich miejscem działania nie są ulice, a galerie i centra handlowe, stąd więc wywodzi się...

▪ ▪ ▪
4118
19.06.2015
Kolejnych 50 klubów sportowych, otrzyma wsparcie sprzętowe i merytoryczne od Orange Polska. Tym samym programem Kluby Sportowe Orange zostanie objętych 100 sportowych inicjatyw. O przystąpienie do...

▪ ▪ ▪
2788
15.04.2015
Nie tak dawno jeszcze było takie małe. Teraz nasze dziecko jedzie pierwszy raz na kolonie. Samo, bez mamy i taty! Towarzyszy nam radość, ale też stres ogromny czy sobie poradzi. Czy nie będzie płakało?...