1924
Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia? c.d.

Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników podpowiadają eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii.
Super - owoc
Kierujemy się w stronę straganów z owocami. Do szczególnie wartościowych owoców można zaliczyć owoce jagodowe takie jak: truskawki, jagody, maliny czy jeżyny – mówi Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Zawarte w nich związki takie jak m.in. flawonoidy, ellagitaniny oraz stilbeny chronią przed negatywnym wpływem działania wolnych rodników tlenowych na organizm, dzięki czemu mogą redukować ryzyko rozwoju m.in. zmian nowotworowych. Antocojany (zaliczane do grupy falwonoidów) są jednym z elementów chroniących przed rozwojem chorób układu krążenia.
Najwcześniej rozpoczyna się sezon na truskawki. Są one dobrym źródłem witaminy C, jedna szklanka dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Są także źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, potasu, magnezu oraz manganu. Owoce te zawierają bromelainę czyli enzym wspomagający trawienie białek. Flawonoidy obecne w truskawkach wspierają funkcjonowanie procesów poznawczych a zawarty w nich błonnik, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Zaraz po truskawkach na targu pojawiają się maliny, które swój ciemnoróżowy kolor zawdzięczają obecności antocyjnaów. Związki te hamują aktywność cyklooksygenazy (enzymu stanu zapalnego) w stopniu zbliżonym do ibuprofenu. Oznacza to, że związki te pomagają redukować ból. Maliny stanowią także źródło kwasu elagowego, wykazującego działanie antyoksydacyjne hamując m. in utlenianie się cholesterolu LDL. Dzięki jego obecności, maliny wykazują także właściwości antybakteryjne oraz obniżające ciśnienie krwi.
Wciąż niedocenianym owocem jest aronia. Zawarte w jej owocach związki takie jak rutyna oraz antocyjany chronią naczynia krwionośne oraz narząd wzroku przed negatywnym działaniem wolnych rodników, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu LDL- chroniąc przed rozwojem miażdżycy. Ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego, aronia może być polecana jako uzupełnienie diety diabetyków, gdyż wpływa on na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejsza uwalnianie histaminy odpowiedzialnej za reakcje alergiczne, działa antybakteryjnie oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi.

▪ ▪ ▪
4425
11.05.2016
Moda na organizowanie przyjęcia dla przyszłej mamy i jej jeszcze nienarodzonego dziecka na dobre zagościła w polskiej kulturze. Choć do naszego kraju tradycja ta przywędrowała zaledwie kilka lat...

▪ ▪ ▪
2664
06.04.2015
Kobiety ciężarne oraz młode matki mogą borykać się z problemami natury psychicznej. Jest to związane z zmniejszoną odpornością na stres oraz okresem silnych emocji i wahań hormonalnych. Bardziej...

▪ ▪ ▪
3481
09.02.2015
Jeszcze niedawno określenie „patchworkowa” używaliśmy w określaniu specjalnej… kołdry. Na czym polega jej fenomen? – otóż, nie składa się na nią jednolity materiał, a raczej skrawki...

▪ ▪ ▪
2925
08.09.2014
Właściwe odżywianie podczas ciąży jest ważne, ale nie może być źródłem stresu. Jedzenie powinno być przyjemnością. Wtedy organizm lepiej wszystko trawi i przyswaja.

▪ ▪ ▪
2787
05.12.2014
Czy dziecięce organizmy rzeczywiście można uodpornić na choroby? Co stosować –produkty apteczne czy naturalne? Kiedy najlepiej jest rozpocząć działania profilaktyczne? Poczytaj o hartowaniu...

▪ ▪ ▪
6058
12.06.2014
Dni płodne u Kobiety to wielka nadzieja na zostanie mamą. To wtedy właśnie jest największa szansa aby zajść w ciąże. Ale kiedy te dni są? Czy można łatwo to określić? Ile trwają te dni?