Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2030

Dodano: 01.07.2017

Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia? c.d.

Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia?

Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników podpowiadają eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii.

Super - owoc

Kierujemy się w stronę straganów z owocami. Do szczególnie wartościowych owoców można zaliczyć owoce jagodowe takie jak: truskawki, jagody, maliny czy jeżyny – mówi Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. Zawarte w nich związki takie jak m.in. flawonoidy, ellagitaniny oraz stilbeny chronią przed negatywnym wpływem działania wolnych rodników tlenowych na organizm, dzięki czemu mogą redukować ryzyko rozwoju m.in. zmian nowotworowych. Antocojany (zaliczane do grupy falwonoidów) są jednym z elementów chroniących przed rozwojem chorób układu krążenia.

Najwcześniej rozpoczyna się sezon na truskawki. Są one dobrym źródłem witaminy C, jedna szklanka dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Są także źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, potasu, magnezu oraz manganu. Owoce te zawierają bromelainę czyli enzym wspomagający trawienie białek. Flawonoidy obecne w truskawkach wspierają funkcjonowanie procesów poznawczych a zawarty w nich błonnik, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zaraz po truskawkach na targu pojawiają się maliny, które swój ciemnoróżowy kolor zawdzięczają obecności antocyjnaów. Związki te hamują aktywność cyklooksygenazy (enzymu stanu zapalnego) w stopniu zbliżonym do ibuprofenu. Oznacza to, że związki te pomagają redukować ból. Maliny stanowią także źródło kwasu elagowego, wykazującego działanie antyoksydacyjne hamując m. in utlenianie się cholesterolu LDL. Dzięki jego obecności, maliny wykazują także właściwości antybakteryjne oraz obniżające ciśnienie krwi.

Wciąż niedocenianym owocem jest aronia. Zawarte w jej owocach związki takie jak rutyna oraz antocyjany chronią naczynia krwionośne oraz narząd wzroku przed negatywnym działaniem wolnych rodników, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu LDL- chroniąc przed rozwojem miażdżycy. Ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego, aronia może być polecana jako uzupełnienie diety diabetyków, gdyż wpływa on na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejsza uwalnianie histaminy odpowiedzialnej za reakcje alergiczne, działa antybakteryjnie oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi.

Zobacz także:
Wizyta z nastolatką u ginekologa Wizyta z nastolatką u ginekologa

▪ ▪ ▪

5733

13.10.2015

Pierwsza wizyta z córką u ginekologa często jest wymuszona dolegliwościami zdrowotnymi. Gdy dzieje się coś niepokojącego, nie ma wątpliwości, że po prostu trzeba iść. Większe wątpliwości...

Cykl EDUKACJA: Książki dla drugoklasisty i trzecioklasisty – za które zapłaci rodzic? Cykl EDUKACJA: Książki dla drugoklasisty i trzecioklasisty – za które zapłaci rodzic?

▪ ▪ ▪

3248

21.09.2015

Podobnie jak uczniowie pierwszych klas szkoły podstawowej, drugoklasiści otrzymają podręczniki i ćwiczenia opłacone z budżetu państwa. Rodzice trzecioklasistów będą już musieli zapłacić za...

Brak snu u Rodziców Brak snu u Rodziców

▪ ▪ ▪

2804

24.06.2014

Sen regeneruje Nas fizycznie i psychicznie. Każdy chwilami myśli, aby wyspać się za wszystkie czasy.... Czy to jest możliwe?

5 problemów polskich szkół, których nie rozwiąże reforma 5 problemów polskich szkół, których nie rozwiąże reforma

▪ ▪ ▪

2367

10.09.2017

Już 4 września uczniowie wrócą do szkół, gdzie – za sprawą reformy edukacji – czekają na nich spore zmiany. Nowa struktura nie rozwiązuje problemów polskiego szkolnictwa, które od dawna...

Gołębie bardziej niebezpieczne niż kleszcze. Dlaczego nie wolno dokarmiać ich latem? Gołębie bardziej niebezpieczne niż kleszcze. Dlaczego nie wolno dokarmiać ich latem?

▪ ▪ ▪

2472

21.06.2018

21 czerwca to dzień przesilenia letniego, czyli pierwszy dzień kalendarzowego lata. Długie dni, ciepło i ładna, letnia aura skłaniają do rodzinnych spacerów, podczas których jedną z popularniejszych...

Mali autyści – o autyzmie dziecięcym Mali autyści – o autyzmie dziecięcym

▪ ▪ ▪

3071

11.10.2015

Autyzm jest rozległym, poważnym zaburzeniem rozwoju, przejawiającym się licznymi symptomami. Choroba działa na małego człowieka całościowo, a więc obejmuje większość funkcji życiowych. Droga...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.