Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2171

Dodano: 28.11.2016

Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

Nie wszyscy wiedzą, że aby dziecko było w pełni zdrowe nie należy go tylko ubierać stosownie do pogody. Odporność organizmu zaczyna się w żołądku. Aby dziecko nie chorowało, każdy rodzic powinien zadbać o to, aby dostarczone mu zostały wszystkie składniki odżywcze.

Aby nasza pociecha nie chorowała należy zacząć od przygotowania pełnowartościowego śniadania. Powinno być zdrowe i sycące, ponieważ to ono daje dziecku energię na cały dzień. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów oraz białka i wapnia, pod postacią mleka i mlecznych przetworów. Warto też podać dziecku szklankę soku owocowego aby dostarczyć mu odpowiednią ilość witaminy C. Jeśli o niej mowa to jak wiadomo, jej głównym źródłem są świeże owoce i warzywa. Jak wiadomo jednak w okresie jesienno – zimowym, ich ilość jest ograniczona. Jesienną alternatywą może być jedzenie suszonych owoców, mrożonych warzyw albo produktów, które są bogate w witaminę C, takie jak natka pietruszki, kapusta kiszona, szpinak czy brokuły.

Warto do diety dziecka włączyć także chrzan, ponieważ jest to cenne źródło witaminy A, B i C. Z racji ostrego smaku istnieje ryzyko, że dziecku nie będzie smakowało. W takiej sytuacji można spróbować przygotować ćwikłę, buraczki złagodzą smak i możliwe, że dziecko będzie bardziej skłonne do jedzenia. Podobnie z czosnkiem, którego zapach niejednego jest w stanie zniechęcić. Sposobem na to, może być połączenie go z mlekiem i miodem, które złagodzą specyficzny smak, przy czym skutecznie wpłyną na odporność. Dodatkowo z przeprowadzonych badań wynika, że miód działa podobnie jak popularny lek przeciwkaszlowy a w połączeniu z mlekiem i stosowany u dzieci na noc niejednokrotnie powoduje lepszy sen.

W kwestii przeziębienia, niemal tak samo ważna jak witamina C, jest witamina A. Znajduje się ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, jajka czy tran. Może być także wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, będącego jej prowitaminą. Jej źródłem są z kolei wszystkie warzywa i owoce o żółtej pomarańczowej i zielone barwie. Przykładem może być szpinak, który z kolei poza tą witaminą ma w sobie także kwas foliowy, który pomaga w produkcji nowych komórek i naprawie DNA.

Powszechnie wiadomo, że grzyby poza walorami smakowymi nie posiadają wartości odżywczych. Okazuje się, że jednak nie do końca. Badania przeprowadzone przez Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University wykazały, że pieczarki mają działanie powodujące wzrost odporności. Powodują produkcje białek antywirusowych, które niszczą bakterie i wirusy odpowiedzialne za rozwój choroby.

by nasze pociechy nie chorowały najważniejsze jest jednak aby dostarczać im wszystkich niezbędnych i zdrowych składników, przy rezygnacji z mało wartościowych produktów.

Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Joanna Szałkowska

Zobacz także:
Witaminowe żelki dla dorosłych i dzieci podbijają rynek! Witaminowe żelki dla dorosłych i dzieci podbijają rynek!

▪ ▪ ▪

2482

04.04.2017

Duży sukces, jaki na rynku odniosły Misie na zdrowe włosy sprawił, że firma Noble Health postanowiła pójść za ciosem i przygotować kolejne suplementy diety w postaci żelek: Witaminy dla rodziny...

Urofuraginum - pomoc w intymnych sprawach Urofuraginum - pomoc w intymnych sprawach

▪ ▪ ▪

3040

28.11.2014

Ból, pieczenie w okolicach intymnych, częste parcie na pęcherz. Wciąż to odczuwasz? Prawdopodobnie cierpisz na zakażenie dolnych dróg moczowych! Jak poradzić sobie z tym nawracającym i powszechnym...

Badania profilaktyczne ochroną dla zdrowia i rodziny Badania profilaktyczne ochroną dla zdrowia i rodziny

▪ ▪ ▪

2986

24.11.2015

Jak wynika z badań CBOS, hierarchia wartości i norm cenionych przez Polaków jest niezmienna. Wg 82% respondentów najważniejsze jest szczęście rodzinne, a także zdrowie, co potwierdza 74% ankietowanych1....

 Kurczak w menu dziecka. Czy pochodzenie drobiu ma znaczenie? Kurczak w menu dziecka. Czy pochodzenie drobiu ma znaczenie?

▪ ▪ ▪

3011

01.10.2015

Polacy coraz częściej doceniają walory odżywcze i delikatny smak drobiu. W ciągu ostatnich lat spożycie tego mięsa wzrosło i obecnie wynosi ok. 27 kg rocznie na osobę. Szczególnie mięso z kurczaka...

Sport w ciąży – niebezpieczny czy możliwy? Sport w ciąży – niebezpieczny czy możliwy?

▪ ▪ ▪

2660

05.11.2014

Ta kobieta, która była w ciąży pewnie nie raz słyszała nawoływania typu „odpocznij”, „nie dźwigaj”, „wrócisz do sportu po porodzie”. Tak jakby sama ciąża była chorobą podczas której...

Bezpieczne dziecko podczas letniej podróży Bezpieczne dziecko podczas letniej podróży

▪ ▪ ▪

2671

03.07.2017

Zbliża się kolejny długi weekend, lada moment zaczynają się wakacje, to idealny czas na rodzinne wyprawy z dala od miejskiego zgiełku. Planując podróż z dziećmi, niezależnie od tego, czy lecimy...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.