1857
Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?
Nie wszyscy wiedzą, że aby dziecko było w pełni zdrowe nie należy go tylko ubierać stosownie do pogody. Odporność organizmu zaczyna się w żołądku. Aby dziecko nie chorowało, każdy rodzic powinien zadbać o to, aby dostarczone mu zostały wszystkie składniki odżywcze.
Aby nasza pociecha nie chorowała należy zacząć od przygotowania pełnowartościowego śniadania. Powinno być zdrowe i sycące, ponieważ to ono daje dziecku energię na cały dzień. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów oraz białka i wapnia, pod postacią mleka i mlecznych przetworów. Warto też podać dziecku szklankę soku owocowego aby dostarczyć mu odpowiednią ilość witaminy C. Jeśli o niej mowa to jak wiadomo, jej głównym źródłem są świeże owoce i warzywa. Jak wiadomo jednak w okresie jesienno – zimowym, ich ilość jest ograniczona. Jesienną alternatywą może być jedzenie suszonych owoców, mrożonych warzyw albo produktów, które są bogate w witaminę C, takie jak natka pietruszki, kapusta kiszona, szpinak czy brokuły.
Warto do diety dziecka włączyć także chrzan, ponieważ jest to cenne źródło witaminy A, B i C. Z racji ostrego smaku istnieje ryzyko, że dziecku nie będzie smakowało. W takiej sytuacji można spróbować przygotować ćwikłę, buraczki złagodzą smak i możliwe, że dziecko będzie bardziej skłonne do jedzenia. Podobnie z czosnkiem, którego zapach niejednego jest w stanie zniechęcić. Sposobem na to, może być połączenie go z mlekiem i miodem, które złagodzą specyficzny smak, przy czym skutecznie wpłyną na odporność. Dodatkowo z przeprowadzonych badań wynika, że miód działa podobnie jak popularny lek przeciwkaszlowy a w połączeniu z mlekiem i stosowany u dzieci na noc niejednokrotnie powoduje lepszy sen.
W kwestii przeziębienia, niemal tak samo ważna jak witamina C, jest witamina A. Znajduje się ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, jajka czy tran. Może być także wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, będącego jej prowitaminą. Jej źródłem są z kolei wszystkie warzywa i owoce o żółtej pomarańczowej i zielone barwie. Przykładem może być szpinak, który z kolei poza tą witaminą ma w sobie także kwas foliowy, który pomaga w produkcji nowych komórek i naprawie DNA.
Powszechnie wiadomo, że grzyby poza walorami smakowymi nie posiadają wartości odżywczych. Okazuje się, że jednak nie do końca. Badania przeprowadzone przez Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University wykazały, że pieczarki mają działanie powodujące wzrost odporności. Powodują produkcje białek antywirusowych, które niszczą bakterie i wirusy odpowiedzialne za rozwój choroby.
by nasze pociechy nie chorowały najważniejsze jest jednak aby dostarczać im wszystkich niezbędnych i zdrowych składników, przy rezygnacji z mało wartościowych produktów.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Joanna Szałkowska
▪ ▪ ▪
2259
29.01.2016
Święta i Sylwester już za nami, mamy Karnawał. W tym roku czas karnawałowych zabaw będzie trwać do 9 lutego czyli do Ostatków. Przed nami weekendowe szaleństwa. Co zrobić, aby przed wielkim wyjściem...
▪ ▪ ▪
2677
31.07.2014
Jesteś w drugim trymestrze ciąży? Przypilnuj aby lekarz wykonał badania USG. Badania te są bardzo ważne, dostarczają odpowiednich informacji dla lekarza o Twoim maleństwie.
▪ ▪ ▪
2308
12.11.2016
Halloween. Pogańskie święto, wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych, a od pewnego czasu, także hucznie obchodzone w naszym kraju. Mimo, że ze względów religijnych budzi liczne kontrowersje, wiele...
▪ ▪ ▪
3557
04.09.2016
Współcześnie książki zostały odsunięte na dalszy plan. Mimo rozpowszechnienia się telewizji i komputerów, nadal są jednak najważniejszym środkiem w dziedzinie przekazywania wiedzy. Korzyści...
▪ ▪ ▪
2570
02.09.2015
Słońce, basen, morze i babki z piasku - tak właśnie dzieci wyobrażają sobie udane wakacje. Dla rodziców natomiast jest to czas, w którym wyjątkowo skutecznie muszą chronić ich delikatne...
▪ ▪ ▪
3660
06.05.2016
Ciąża to niezwykły czas w życiu każdej kobiety. Obok ogromnych emocji, wahań nastrojów, zachcianek pokarmowych i leków to także moment wzmożonej troski o zdrowie swoje oraz rozwijającego się...