1995
Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

Nie wszyscy wiedzą, że aby dziecko było w pełni zdrowe nie należy go tylko ubierać stosownie do pogody. Odporność organizmu zaczyna się w żołądku. Aby dziecko nie chorowało, każdy rodzic powinien zadbać o to, aby dostarczone mu zostały wszystkie składniki odżywcze.
Aby nasza pociecha nie chorowała należy zacząć od przygotowania pełnowartościowego śniadania. Powinno być zdrowe i sycące, ponieważ to ono daje dziecku energię na cały dzień. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów oraz białka i wapnia, pod postacią mleka i mlecznych przetworów. Warto też podać dziecku szklankę soku owocowego aby dostarczyć mu odpowiednią ilość witaminy C. Jeśli o niej mowa to jak wiadomo, jej głównym źródłem są świeże owoce i warzywa. Jak wiadomo jednak w okresie jesienno – zimowym, ich ilość jest ograniczona. Jesienną alternatywą może być jedzenie suszonych owoców, mrożonych warzyw albo produktów, które są bogate w witaminę C, takie jak natka pietruszki, kapusta kiszona, szpinak czy brokuły.
Warto do diety dziecka włączyć także chrzan, ponieważ jest to cenne źródło witaminy A, B i C. Z racji ostrego smaku istnieje ryzyko, że dziecku nie będzie smakowało. W takiej sytuacji można spróbować przygotować ćwikłę, buraczki złagodzą smak i możliwe, że dziecko będzie bardziej skłonne do jedzenia. Podobnie z czosnkiem, którego zapach niejednego jest w stanie zniechęcić. Sposobem na to, może być połączenie go z mlekiem i miodem, które złagodzą specyficzny smak, przy czym skutecznie wpłyną na odporność. Dodatkowo z przeprowadzonych badań wynika, że miód działa podobnie jak popularny lek przeciwkaszlowy a w połączeniu z mlekiem i stosowany u dzieci na noc niejednokrotnie powoduje lepszy sen.
W kwestii przeziębienia, niemal tak samo ważna jak witamina C, jest witamina A. Znajduje się ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, jajka czy tran. Może być także wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, będącego jej prowitaminą. Jej źródłem są z kolei wszystkie warzywa i owoce o żółtej pomarańczowej i zielone barwie. Przykładem może być szpinak, który z kolei poza tą witaminą ma w sobie także kwas foliowy, który pomaga w produkcji nowych komórek i naprawie DNA.
Powszechnie wiadomo, że grzyby poza walorami smakowymi nie posiadają wartości odżywczych. Okazuje się, że jednak nie do końca. Badania przeprowadzone przez Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University wykazały, że pieczarki mają działanie powodujące wzrost odporności. Powodują produkcje białek antywirusowych, które niszczą bakterie i wirusy odpowiedzialne za rozwój choroby.
by nasze pociechy nie chorowały najważniejsze jest jednak aby dostarczać im wszystkich niezbędnych i zdrowych składników, przy rezygnacji z mało wartościowych produktów.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Joanna Szałkowska

▪ ▪ ▪
2054
08.05.2017
Wspólnie czytamy – dzieci wspieramy jest akcją adresowaną do dzieci, rodziców oraz opiekunów prawnych. Celem akcji jest zachęcenie do czytania oraz nauki wyrażania emocji, rozmowy z dzieckiem,...

▪ ▪ ▪
3235
02.04.2015
Aranżacja młodzieżowego pokoju potrafi być dla rodzica bardziej absorbująca, niż projektowanie pozostałych pomieszczeń w mieszkaniu. Nastolatkowie mają zazwyczaj odmienne zdanie na temat tego,...

▪ ▪ ▪
3481
06.08.2015
Od kilku lat znana przez niemal wszystkich metoda wychowawcza, zwana karnym jeżykiem okazuje się mieć bardzo szkodliwy wpływ na dziecko i nie rozwiązywać problemów a jedynie je zmienia.

▪ ▪ ▪
2429
01.12.2015
Dzień Darmowej Dostawy 2015 wypada w tym roku we wtorek 1 grudnia.

▪ ▪ ▪
2569
27.11.2015
Maluchy intryguje wszystko, co magiczne i tajemnicze. Dzieci uwielbiają zabawy we wróżenie i bardzo się w nie angażują. Z okazji Andrzejek obchodzonych w nocy z 29 na 30 listopada, w wigilię świętego...

▪ ▪ ▪
2441
06.05.2017
Myśl o kompletowaniu wyprawki do szpitala wzbudza lęk w wielu przyszłych mamach. W końcu jest tyle rzeczy, o których nie można zapomnieć, zanim zacznie się rodzić! Aby na oddziale położniczym...