2152
Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

Nie wszyscy wiedzą, że aby dziecko było w pełni zdrowe nie należy go tylko ubierać stosownie do pogody. Odporność organizmu zaczyna się w żołądku. Aby dziecko nie chorowało, każdy rodzic powinien zadbać o to, aby dostarczone mu zostały wszystkie składniki odżywcze.
Aby nasza pociecha nie chorowała należy zacząć od przygotowania pełnowartościowego śniadania. Powinno być zdrowe i sycące, ponieważ to ono daje dziecku energię na cały dzień. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów oraz białka i wapnia, pod postacią mleka i mlecznych przetworów. Warto też podać dziecku szklankę soku owocowego aby dostarczyć mu odpowiednią ilość witaminy C. Jeśli o niej mowa to jak wiadomo, jej głównym źródłem są świeże owoce i warzywa. Jak wiadomo jednak w okresie jesienno – zimowym, ich ilość jest ograniczona. Jesienną alternatywą może być jedzenie suszonych owoców, mrożonych warzyw albo produktów, które są bogate w witaminę C, takie jak natka pietruszki, kapusta kiszona, szpinak czy brokuły.
Warto do diety dziecka włączyć także chrzan, ponieważ jest to cenne źródło witaminy A, B i C. Z racji ostrego smaku istnieje ryzyko, że dziecku nie będzie smakowało. W takiej sytuacji można spróbować przygotować ćwikłę, buraczki złagodzą smak i możliwe, że dziecko będzie bardziej skłonne do jedzenia. Podobnie z czosnkiem, którego zapach niejednego jest w stanie zniechęcić. Sposobem na to, może być połączenie go z mlekiem i miodem, które złagodzą specyficzny smak, przy czym skutecznie wpłyną na odporność. Dodatkowo z przeprowadzonych badań wynika, że miód działa podobnie jak popularny lek przeciwkaszlowy a w połączeniu z mlekiem i stosowany u dzieci na noc niejednokrotnie powoduje lepszy sen.
W kwestii przeziębienia, niemal tak samo ważna jak witamina C, jest witamina A. Znajduje się ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, jajka czy tran. Może być także wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, będącego jej prowitaminą. Jej źródłem są z kolei wszystkie warzywa i owoce o żółtej pomarańczowej i zielone barwie. Przykładem może być szpinak, który z kolei poza tą witaminą ma w sobie także kwas foliowy, który pomaga w produkcji nowych komórek i naprawie DNA.
Powszechnie wiadomo, że grzyby poza walorami smakowymi nie posiadają wartości odżywczych. Okazuje się, że jednak nie do końca. Badania przeprowadzone przez Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University wykazały, że pieczarki mają działanie powodujące wzrost odporności. Powodują produkcje białek antywirusowych, które niszczą bakterie i wirusy odpowiedzialne za rozwój choroby.
by nasze pociechy nie chorowały najważniejsze jest jednak aby dostarczać im wszystkich niezbędnych i zdrowych składników, przy rezygnacji z mało wartościowych produktów.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Joanna Szałkowska
Jak nauczyć dziecko porządku?
▪ ▪ ▪
2866
01.08.2015
Czyste mieszkanie to spokojna głowa. Tylko jak tej głowy nie zaśmiecać, skoro po mieszkaniu wala się mnóstwo zabawek. Naukę porządku czas zacząć.
Rozwijaj koncentrację swojego dziecka!
▪ ▪ ▪
2199
13.03.2017
Pierwsze lata nauki w szkole wymagają od dziecka w sposób szczególny skupienia i koncentracji uwagi. Jest to etap intensywnego rozwoju pamięci, wyobraźni, zdobywania wiedzy i umiejętności. Uczeń...
Uporczywy ból gardła u dziecka – co robić?
▪ ▪ ▪
2888
18.08.2016
Ból gardła może zaatakować Twoje dziecko o każdej porze roku. Może być mniej lub bardziej intensywny, ale zawsze wymaga interwencji. Jak pomóc maluchowi? Istnieją skuteczne sposoby, które pomogą...
Na kolkę Bobotic
▪ ▪ ▪
2784
02.09.2014
Kolka to nie choroba, to dolegliwość. Pocieszające jest to, że po jakimś czasie mija. Jednak zanim to nastąpi, porządnie daje w kość i dziecku, i rodzicom. Warto szukać sposobów, by przetrwać...
Świadoma mama - cykl bezpłatnych spotkań
▪ ▪ ▪
3976
11.01.2016
Świadoma Mama „Czas dziecka” i „Radość z ciąży” czyli bezpłatne warsztaty organizowane są z myślą o przyszłych i obecnych Rodzicach. Celem spotkań jest szerzenie idei świadomego macierzyństwa...
Cykl ZDROWIE: W owocach siła!
▪ ▪ ▪
2596
24.05.2016
Nie jest tajemnicą, że owoce zrywane wprost z krzaka podnoszą naszą odporność i dodają siły. Doskonałą formą podnoszenia wydajności układu immunologicznego jest jadanie surowych owoców, warzyw...