Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2053

Dodano: 28.11.2016

Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

Nie wszyscy wiedzą, że aby dziecko było w pełni zdrowe nie należy go tylko ubierać stosownie do pogody. Odporność organizmu zaczyna się w żołądku. Aby dziecko nie chorowało, każdy rodzic powinien zadbać o to, aby dostarczone mu zostały wszystkie składniki odżywcze.

Aby nasza pociecha nie chorowała należy zacząć od przygotowania pełnowartościowego śniadania. Powinno być zdrowe i sycące, ponieważ to ono daje dziecku energię na cały dzień. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów oraz białka i wapnia, pod postacią mleka i mlecznych przetworów. Warto też podać dziecku szklankę soku owocowego aby dostarczyć mu odpowiednią ilość witaminy C. Jeśli o niej mowa to jak wiadomo, jej głównym źródłem są świeże owoce i warzywa. Jak wiadomo jednak w okresie jesienno – zimowym, ich ilość jest ograniczona. Jesienną alternatywą może być jedzenie suszonych owoców, mrożonych warzyw albo produktów, które są bogate w witaminę C, takie jak natka pietruszki, kapusta kiszona, szpinak czy brokuły.

Warto do diety dziecka włączyć także chrzan, ponieważ jest to cenne źródło witaminy A, B i C. Z racji ostrego smaku istnieje ryzyko, że dziecku nie będzie smakowało. W takiej sytuacji można spróbować przygotować ćwikłę, buraczki złagodzą smak i możliwe, że dziecko będzie bardziej skłonne do jedzenia. Podobnie z czosnkiem, którego zapach niejednego jest w stanie zniechęcić. Sposobem na to, może być połączenie go z mlekiem i miodem, które złagodzą specyficzny smak, przy czym skutecznie wpłyną na odporność. Dodatkowo z przeprowadzonych badań wynika, że miód działa podobnie jak popularny lek przeciwkaszlowy a w połączeniu z mlekiem i stosowany u dzieci na noc niejednokrotnie powoduje lepszy sen.

W kwestii przeziębienia, niemal tak samo ważna jak witamina C, jest witamina A. Znajduje się ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, jajka czy tran. Może być także wytwarzana w organizmie z beta-karotenu, będącego jej prowitaminą. Jej źródłem są z kolei wszystkie warzywa i owoce o żółtej pomarańczowej i zielone barwie. Przykładem może być szpinak, który z kolei poza tą witaminą ma w sobie także kwas foliowy, który pomaga w produkcji nowych komórek i naprawie DNA.

Powszechnie wiadomo, że grzyby poza walorami smakowymi nie posiadają wartości odżywczych. Okazuje się, że jednak nie do końca. Badania przeprowadzone przez Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University wykazały, że pieczarki mają działanie powodujące wzrost odporności. Powodują produkcje białek antywirusowych, które niszczą bakterie i wirusy odpowiedzialne za rozwój choroby.

by nasze pociechy nie chorowały najważniejsze jest jednak aby dostarczać im wszystkich niezbędnych i zdrowych składników, przy rezygnacji z mało wartościowych produktów.

Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Joanna Szałkowska

Zobacz także:
Wady wzroku u dzieci Wady wzroku u dzieci

▪ ▪ ▪

2921

28.08.2015

Coraz więcej małych dzieci nosi okulary. Zdarza się, że już nawet niemowlaki dołączają do grona okularników. Można ich spotkać niemalże wszędzie – na spacerach, w żłobkach i w przedszkolach.

Malowanka na płótnie Artello - niezwykła, nowoczesna zabawka Malowanka na płótnie Artello - niezwykła, nowoczesna zabawka

▪ ▪ ▪

3656

22.06.2015

Jeśli zależy Ci na wszechstronnym rozwoju Twojego dziecka i chcesz, by jego wychowanie szło w parze z duchem czasu, a jednocześnie pragniesz zachować pewne tradycyjne elementy dzieciństwa to… trafiłeś...

Dwujęzyczność – doby pomysł? Dwujęzyczność – doby pomysł?

▪ ▪ ▪

2767

02.10.2016

W dzisiejszych czasach znajomość przynajmniej jednego obcego języka jest koniecznością. Nie wypada nie znać angielskiego, który otwiera wiele możliwości. Coraz częściej słyszy się też o kształtowaniu...

Za co kochamy? Za nic czy mimo wszystko? Za co kochamy? Za nic czy mimo wszystko?

▪ ▪ ▪

3643

11.08.2015

„Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości – pisał Paulo Coelho. Teza ta jest niewątpliwie zasadna. Ale czy na etapie wybierania miłości jesteśmy zupełnie bezwolni i zdajemy...

Konflikty między rodzeństwem – jak je rozwiązywać? Konflikty między rodzeństwem – jak je rozwiązywać?

▪ ▪ ▪

3514

20.02.2015

Ryzyko wystąpienia konfliktów między rodzeństwem jest tak pewne, jak zjedzenie ciasteczek, które pozostawi się w miejscu publicznym. Są one wpisane w ryzyko posiadania więcej niż jednego dziecka....

Smacznie, zdrowo i kolorowo Smacznie, zdrowo i kolorowo

▪ ▪ ▪

2630

19.12.2014

Zapewne każdy słyszał o negatywnym wpływie słodyczy na stan zdrowia. Mówiono nam o tym w szkole, na studiach, informują o tym gazety i programy telewizyjne. Zawarte w słodyczach barwniki, spulchniacze,...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.