Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

1688

Dodano: 01.07.2017

Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia?

Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia?

Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników podpowiadają eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii.

W ostatnim czasie powstaje wiele rankingów, które wskazywać mają najlepsze, najzdrowsza, najbogatsze w witaminy i składniki mineralne owoce oraz warzywa. Myśląc o produktach o szczególnej wartości odżywczej, często wymieniane są produkty egzotyczne takie jak jagody goji, owoc granatu czy acerola. Zapominamy o tym, że najlepsze są te rosnące lokalnie. Wraz z ekspertami PPE wybraliśmy się na pobliski targ, w poszukiwaniu super owocu i super warzywa. Oto co tam znaleźliśmy.

Super - warzywo

Warzywem często wskazywanym w rankingach jako najzdrowsze na świecie jest brokuł. Bogaty w sulforafan – silny przeciwutleniacz, wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz zwalczający Helicobacter pulori czyli bakterie wywołujące wrzody żołądka. W brokule znajduje się także chrom, jeden z pierwiastków niezbędnych do utrzymania prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu, o którego prawidłową podaż wraz z dietą powinny zadbać w szczególności osoby borykające się z insulinoopornością czy cukrzycą typu II. Warto wspomnieć także o luteinie oraz witaminach B2 i C, które chronią nasz wzrok.

Coraz większą popularnością cieszy się jarmuż, warzywo, które wyglądem przypomina połączenie kapusty i brokułu. Swój kolor, zawdzięcza obecności chlorofilu, który wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu. Podobnie jak brokuł jest źródłem sulforafanu. Zawiera żelaza oraz β-karoten, który chroni DNA przed uszkodzeniami. Obecna w nim witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, a ze względu na wysoką zawartość wapnia świetnie nadaje się jako źródło tego pierwiastka dla osób na diecie bezmlecznej. Jarmuż jest także źródłem błonnika pokarmowego wspierającego prawidłową pracę układu pokarmowego. Warto także zwrócić uwagę na pozostałe warzywa należące do tej samej rodziny co brokuły i jarmuż. Zaliczamy do niej m.in. także brukselkę bogatą w wapń i foliany oraz kapustę zawierającą związek o nazwie indolo-3-karbinol wykazujący działanie chemoprewencyjne.

Jednym z najpopularniejszych warzyw na targu jest burak, ze względu na całoroczną dostępność oraz niską cenę. Stanowi źródło folianów biorących udział w procesie krwiotworzenia oraz syntezie serotoniny (hormonu szczęścia). Ze względu na obecność kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży. Buraki swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają także obecności azotanów, które w organizmie przetwarzane są w tlenek azotu. Wpływa on na napięcie naczyń krwionośnych oraz hamuje agregację płytek krwi, dlatego warzywo to powinny jadać w szczególności osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi.

1 2 3
Zobacz także:
Przedświąteczny survival, czyli jak odpowiednio dobrać prezent Przedświąteczny survival, czyli jak odpowiednio dobrać prezent

▪ ▪ ▪

2273

17.12.2015

Jak co roku, grudzień przysparza rodzicom wiele zmartwień. Wiele osób boryka się z problemem, jak dobrać odpowiedni prezent dla swoich pociech. Nie od dziś wiadomo, że im starsze dziecko, tym łatwiej...

Przyjemność z mycia pierwszego ząbka - CURAkid Przyjemność z mycia pierwszego ząbka - CURAkid

▪ ▪ ▪

2234

08.10.2015

Mądry rodzic wie, że choć mleczne ząbki służą dziecku tylko przez kilka lat, trzeba o nie dbać równie troskliwie co o zęby stałe. Właśnie dlatego, marka CURAPROX we współpracy z naukowcami...

Rozwód – jak wspierać dziecko Rozwód – jak wspierać dziecko

▪ ▪ ▪

2457

01.12.2014

W małżeństwach bywa różnie. Czasami lepiej, czasami gorzej. Gdy dorośli nie potrafią już ze sobą wspólnie żyć, zawsze cierpią dzieci. Niby mają mamę i tatę, ale nic już nie będzie takie...

Jak rozwijają się zmysły u niemowlęcia? Jak rozwijają się zmysły u niemowlęcia?

▪ ▪ ▪

2719

31.03.2015

Dla rozwoju niemowlęcia najistotniejsze jest wykształcenie mechanizmu zwanego zmysłem czucia głębokiego. Wszystkie informacje związane z brakiem komfortu, uczuciem głodu, zmęczenia, czy bólu,...

Edukacja ekologiczna na start Edukacja ekologiczna na start

▪ ▪ ▪

1551

09.11.2018

Rusza 2. edycja programu „Przyjaciele Pandy” Fundacji WWF Polska. Aż 82 proc. rodziców dzieci w wieku 6–10 lat, biorących udział w badaniu Fundacji WWF Polska* chciałoby, aby ich dzieci otrzymywały...

Dysleksja, dysgrafia, dysortografia Dysleksja, dysgrafia, dysortografia

▪ ▪ ▪

2926

09.10.2014

Specjaliści często używają określenia „dysleksja rozwojowa” w odniesieniu do trudności w czytaniu i pisaniu. Charakterystyczne jest to, że trudności dotyczą dzieci o prawidłowym rozwoju umysłowym....

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.