1955
Jakie owoce i warzywa są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia?

Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników podpowiadają eksperci programu Porcja Pozytywnej Energii.
W ostatnim czasie powstaje wiele rankingów, które wskazywać mają najlepsze, najzdrowsza, najbogatsze w witaminy i składniki mineralne owoce oraz warzywa. Myśląc o produktach o szczególnej wartości odżywczej, często wymieniane są produkty egzotyczne takie jak jagody goji, owoc granatu czy acerola. Zapominamy o tym, że najlepsze są te rosnące lokalnie. Wraz z ekspertami PPE wybraliśmy się na pobliski targ, w poszukiwaniu super owocu i super warzywa. Oto co tam znaleźliśmy.
Super - warzywo
Warzywem często wskazywanym w rankingach jako najzdrowsze na świecie jest brokuł. Bogaty w sulforafan – silny przeciwutleniacz, wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz zwalczający Helicobacter pulori czyli bakterie wywołujące wrzody żołądka. W brokule znajduje się także chrom, jeden z pierwiastków niezbędnych do utrzymania prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu, o którego prawidłową podaż wraz z dietą powinny zadbać w szczególności osoby borykające się z insulinoopornością czy cukrzycą typu II. Warto wspomnieć także o luteinie oraz witaminach B2 i C, które chronią nasz wzrok.
Coraz większą popularnością cieszy się jarmuż, warzywo, które wyglądem przypomina połączenie kapusty i brokułu. Swój kolor, zawdzięcza obecności chlorofilu, który wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu. Podobnie jak brokuł jest źródłem sulforafanu. Zawiera żelaza oraz β-karoten, który chroni DNA przed uszkodzeniami. Obecna w nim witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, a ze względu na wysoką zawartość wapnia świetnie nadaje się jako źródło tego pierwiastka dla osób na diecie bezmlecznej. Jarmuż jest także źródłem błonnika pokarmowego wspierającego prawidłową pracę układu pokarmowego. Warto także zwrócić uwagę na pozostałe warzywa należące do tej samej rodziny co brokuły i jarmuż. Zaliczamy do niej m.in. także brukselkę bogatą w wapń i foliany oraz kapustę zawierającą związek o nazwie indolo-3-karbinol wykazujący działanie chemoprewencyjne.
Jednym z najpopularniejszych warzyw na targu jest burak, ze względu na całoroczną dostępność oraz niską cenę. Stanowi źródło folianów biorących udział w procesie krwiotworzenia oraz syntezie serotoniny (hormonu szczęścia). Ze względu na obecność kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży. Buraki swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają także obecności azotanów, które w organizmie przetwarzane są w tlenek azotu. Wpływa on na napięcie naczyń krwionośnych oraz hamuje agregację płytek krwi, dlatego warzywo to powinny jadać w szczególności osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi.

▪ ▪ ▪
4993
07.10.2014
Nie wszystkie dzieci muszą być pewne siebie i przebojowe. Dziecko nieśmiałe nie znaczy gorsze. Po prostu taka jest jego natura, choć mogły też zadziałać uwarunkowania genetyczne oraz wychowanie....

▪ ▪ ▪
2481
29.08.2016
Początek roku szkolnego dla osób mających dzieci w wieku szkolnym to okres niemałych wydatków na wyprawkę. Ponadto ponad połowa rodziców finansuje dodatkowe pozalekcyjne zajęcia dla dzieci. Do...

▪ ▪ ▪
2368
28.10.2016
W kwestii wydatków na halloweenowe zabawy nie możemy się równać z Amerykanami. Jednak z roku na rok przeznaczamy coraz większe sumy na stroje, gadżety, dekoracje domu, a także imprezy poza nim....

▪ ▪ ▪
3001
27.04.2015
Noworodek uczy się przez doświadczenia zmysłowe. Dbajcie o rozwój waszego maleństwa od samego początku. Dzieci potrafią zapamiętywać odczucia jeszcze z życia płodowego. Jednak nadmiar bodźców...

▪ ▪ ▪
3814
15.04.2016
Nie od dziś mówi się, że tradycyjnie pojmowany system edukacji w naszym kraju mocno się zmienia. Dotyczy to zarówno edukacji na stopniu wyższym, jak i przede wszystkim – średnim. Dziś bowiem...

▪ ▪ ▪
3031
09.10.2014
Percepcja słuchowa jest odbieraniem bodźców dźwiękowych oraz ich interpretowaniem. Za prawidłowe odbieranie dźwięków odpowiada analizator słuchowy, interpretacja przebiega w mózgu. Aby rozwijać...