2677
Delikatnie, pysznie i zdrowo! – Przepis na pulpeciki drobiowe z warzywami

Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym, dlatego warto przygotować je na obiad dla całej rodziny.
Pierwsze lata w życiu małego człowieka to czas, w którym poznaje ono bogactwo nowych składników, smaków i aromatów. Dbając o prawidłowy rozwój dziecka, rodzice przygotowują zróżnicowane i bogate w składniki odżywcze posiłki. Mięso z kurczaka jest polecane jako pierwsze mięso w diecie dziecka ze względu na swoją delikatność i lekkostrawność. Wartościowe mięso drobiowe należy kupować jedynie ze sprawdzonego źródła. Wybierając Kurczaka Zagrodowego, każdy rodzic może mieć pewność, że jego rodzina je mądrze i zdrowo. Kurczak jest chowany w małych gospodarstwach z dostępem do zagrody na wolnym powietrzu i żywiony wyłącznie karmą roślinną bez GMO, co sprawia, że jego mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia np. delikatnych i wartościowych pulpecików.
Smak pysznych kuleczek mięsnych każdy zna ze swojego dzieciństwa, ale blogerki prowadzące stronę Ala’Antkowe BLW zaproponowały kreatywną wariację na temat pulpecików. To idealny posiłek zarówno dla wrażliwych maluchów, jak i rodziców dbających o wartościową i smaczną dietę.
Składniki:
- ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
- mała marchew
- mały korzeń pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- jajko
- 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 litry domowego bulionu warzywnego
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej
Sposób przygotowania:
W szerokim, dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.
W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów na
www.zagrodowy.pl

▪ ▪ ▪
2776
05.11.2014
Wiele kobiet przy planowaniu ciąży skupia się przede wszystkim na aspektach zdrowotnych, wykonaniu niezbędnych badań hormonalnych, morfologii krwi czy rozmowie z partnerem na temat przyszłości finansowej....

▪ ▪ ▪
2536
05.11.2014
Ta kobieta, która była w ciąży pewnie nie raz słyszała nawoływania typu „odpocznij”, „nie dźwigaj”, „wrócisz do sportu po porodzie”. Tak jakby sama ciąża była chorobą podczas której...

▪ ▪ ▪
3512
06.09.2016
Rodzice wiedzą, że picie wody jest zdrowe. Jednak często dzieci za nią nie przepadają, bo nie jest dla nich tak atrakcyjna, jak to co kolorowe i słodkie.

▪ ▪ ▪
3478
12.05.2016
Prawidłowo kształtowane nawyki żywieniowe już od pierwszych lat życia dziecka to kluczowy warunek zdrowia w przyszłości. Odpowiednia masa ciała, dobrze zbilansowana dieta dostarczająca wszystkich...

▪ ▪ ▪
2624
30.06.2016
Likwidacja gimnazjów staje się faktem. Szefowa Ministerstwa Edukacji Narodowej przedstawiła projekt reformy w polskiej edukacji. Od 2017 roku wróci 8-letnia szkoła powszechna, 4-letnie liceum oraz...

▪ ▪ ▪
9924
17.06.2014
Nie zdajemy sobie sprawy, jak ważna jest umiejętność kontrolowanego oddechu podczas porodu. Czy wiesz, że wstrzymując oddech możesz zaszkodzić sobie lub dziecku... Czy wiesz, że jak wstrzymujesz...