2292
Delikatnie, pysznie i zdrowo! – Przepis na pulpeciki drobiowe z warzywami
Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym, dlatego warto przygotować je na obiad dla całej rodziny.
Pierwsze lata w życiu małego człowieka to czas, w którym poznaje ono bogactwo nowych składników, smaków i aromatów. Dbając o prawidłowy rozwój dziecka, rodzice przygotowują zróżnicowane i bogate w składniki odżywcze posiłki. Mięso z kurczaka jest polecane jako pierwsze mięso w diecie dziecka ze względu na swoją delikatność i lekkostrawność. Wartościowe mięso drobiowe należy kupować jedynie ze sprawdzonego źródła. Wybierając Kurczaka Zagrodowego, każdy rodzic może mieć pewność, że jego rodzina je mądrze i zdrowo. Kurczak jest chowany w małych gospodarstwach z dostępem do zagrody na wolnym powietrzu i żywiony wyłącznie karmą roślinną bez GMO, co sprawia, że jego mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia np. delikatnych i wartościowych pulpecików.
Smak pysznych kuleczek mięsnych każdy zna ze swojego dzieciństwa, ale blogerki prowadzące stronę Ala’Antkowe BLW zaproponowały kreatywną wariację na temat pulpecików. To idealny posiłek zarówno dla wrażliwych maluchów, jak i rodziców dbających o wartościową i smaczną dietę.
Składniki:
- ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
- mała marchew
- mały korzeń pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- jajko
- 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 litry domowego bulionu warzywnego
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej
Sposób przygotowania:
W szerokim, dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.
W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów na
www.zagrodowy.pl
▪ ▪ ▪
2888
20.10.2014
Drugie śniadanie w klasie, warsztaty kulinarne oraz dodatkowe zajęcia kształtujące zdrowe nawyki żywieniowe zgodnie z założeniami Ministerstwa Edukacji mają być obowiązkowe. Już od nowego roku...
▪ ▪ ▪
4066
23.04.2015
Co roku pojawia się ten sam problem i pytanie „co robimy na majówkę”. Majowy weekend pełen jest słońca, ciepła i wolnego czasu. Jak go zatem wykorzystać?
▪ ▪ ▪
3022
20.02.2018
Ciąża to najbardziej wyjątkowy czas w życiu kobiety. Coraz więcej przyszłych mam decyduje się na bycie aktywną podczas ciąży. Czy i jak kobiety powinny trenować, by nie zaszkodzić ani sobie,...
▪ ▪ ▪
3104
05.09.2015
Jedni wolą aktywnie spędzać czas na powietrzu, inni preferują leżenie do góry brzuchem. Dla jednych i drugich powstała cała masa gadżetów, które umilą czas.
▪ ▪ ▪
2125
28.12.2016
Noc sylwestrowa kojarzona jest z zabawami zarezerwowanymi wyłącznie dla dorosłych – głośną muzyką, eleganckimi kreacjami, fajerwerkami wystrzeliwanymi w niebo, tańcami i śpiewem do białego...
▪ ▪ ▪
2545
20.01.2015
Spośród milionów książek i poradników na temat dzieci i wychowania można wyróżnić takie, do których rzeczywiście się wraca by zaczerpnąć świeżych pomysłów lub poszukać rozwiązania,...