2681
Delikatnie, pysznie i zdrowo! – Przepis na pulpeciki drobiowe z warzywami

Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym, dlatego warto przygotować je na obiad dla całej rodziny.
Pierwsze lata w życiu małego człowieka to czas, w którym poznaje ono bogactwo nowych składników, smaków i aromatów. Dbając o prawidłowy rozwój dziecka, rodzice przygotowują zróżnicowane i bogate w składniki odżywcze posiłki. Mięso z kurczaka jest polecane jako pierwsze mięso w diecie dziecka ze względu na swoją delikatność i lekkostrawność. Wartościowe mięso drobiowe należy kupować jedynie ze sprawdzonego źródła. Wybierając Kurczaka Zagrodowego, każdy rodzic może mieć pewność, że jego rodzina je mądrze i zdrowo. Kurczak jest chowany w małych gospodarstwach z dostępem do zagrody na wolnym powietrzu i żywiony wyłącznie karmą roślinną bez GMO, co sprawia, że jego mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia np. delikatnych i wartościowych pulpecików.
Smak pysznych kuleczek mięsnych każdy zna ze swojego dzieciństwa, ale blogerki prowadzące stronę Ala’Antkowe BLW zaproponowały kreatywną wariację na temat pulpecików. To idealny posiłek zarówno dla wrażliwych maluchów, jak i rodziców dbających o wartościową i smaczną dietę.
Składniki:
- ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
- mała marchew
- mały korzeń pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- jajko
- 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 litry domowego bulionu warzywnego
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej
Sposób przygotowania:
W szerokim, dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.
W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów na
www.zagrodowy.pl

▪ ▪ ▪
2236
06.12.2016
Przez dziewięć miesięcy ciąży płód rozwija się w komfortowych warunkach. Jest mu ciepło, przyjemnie i na początku całkiem cicho. Ale już od 5 miesiąca rozwijające się maleństwo słyszy...

▪ ▪ ▪
2745
29.04.2015
Coraz więcej dzieci i dorosłych jest alergikami. Kichanie, swędzenie i inne nieprzyjemne objawy towarzyszą ponad 40% Polaków. Najwięcej alergików występuje w dużych miastach, co ma związek z...

▪ ▪ ▪
9036
23.10.2014
Wszy kojarzą się z brudem i zaniedbaniem. Niesłusznie, bo mogą zaatakować każde, nawet najbardziej czyste dziecko. Co zrobić, gdy wszy pojawią się u naszego dziecka? Wszawica pojawia się najczęściej...

▪ ▪ ▪
2800
30.09.2015
Zanim uczeń trafi do szkoły średniej – musi zdecydować, jakich przedmiotów chce uczyć się na poziomie rozszerzonym, a co za tym idzie – jaki profil klasy wybrać. Do niego bowiem dostosowana...

▪ ▪ ▪
2296
07.08.2016
Wszystkie mamy wiedzą, że opieka nad dzieckiem to spore wyzwanie. Jakie są ich sposoby na oszczędność czasu i ułatwienie sobie życia?

▪ ▪ ▪
2705
26.12.2016
Badanie USG w ciąży to zawsze szczególny i wyjątkowy moment dla przyszłych rodziców. To, na którym po raz pierwszy można zobaczyć swoje maleństwo, jest niezapomnianą chwilą. Wtedy rodzice uświadamiają...