2426
Delikatnie, pysznie i zdrowo! – Przepis na pulpeciki drobiowe z warzywami
Wprowadzając stopniowo zróżnicowane posiłki do diety malucha, dbamy o to, by były one pożywne i zdrowe. Drobiowo-warzywne pulpeciki to smaczna i lekkostrawna propozycja obiadku dla dziecka. Wyśmienite kuleczki z pewnością zasmakują także dorosłym, dlatego warto przygotować je na obiad dla całej rodziny.
Pierwsze lata w życiu małego człowieka to czas, w którym poznaje ono bogactwo nowych składników, smaków i aromatów. Dbając o prawidłowy rozwój dziecka, rodzice przygotowują zróżnicowane i bogate w składniki odżywcze posiłki. Mięso z kurczaka jest polecane jako pierwsze mięso w diecie dziecka ze względu na swoją delikatność i lekkostrawność. Wartościowe mięso drobiowe należy kupować jedynie ze sprawdzonego źródła. Wybierając Kurczaka Zagrodowego, każdy rodzic może mieć pewność, że jego rodzina je mądrze i zdrowo. Kurczak jest chowany w małych gospodarstwach z dostępem do zagrody na wolnym powietrzu i żywiony wyłącznie karmą roślinną bez GMO, co sprawia, że jego mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia np. delikatnych i wartościowych pulpecików.
Smak pysznych kuleczek mięsnych każdy zna ze swojego dzieciństwa, ale blogerki prowadzące stronę Ala’Antkowe BLW zaproponowały kreatywną wariację na temat pulpecików. To idealny posiłek zarówno dla wrażliwych maluchów, jak i rodziców dbających o wartościową i smaczną dietę.
Składniki:
- ok. 400 g piersi z Kurczaka Zagrodowego
- mała marchew
- mały korzeń pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- jajko
- 4 łyżeczki kaszki manny/kukurydzianej
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 litry domowego bulionu warzywnego
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej
Sposób przygotowania:
W szerokim, dużym garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj 1 listek laurowy oraz 1 ziele angielskie. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zmiel w maszynce lub posiekaj na drobne kawałki za pomocą blendera. Warzywa umyj i obierz. Marchew oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski zmielone mięso, starte i posiekane warzywa, dodaj wymieszane żółtko z białkiem, 4 łyżeczki kaszki manny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczaj je delikatnie w mące i zanurzaj za pomocą dużej łyżki we wrzącym bulionie. Gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut bez przykrycia, a następnie podawaj z ulubionymi warzywami.
W wersji dla dorosłych farsz można doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów na
www.zagrodowy.pl
▪ ▪ ▪
3174
10.10.2014
FAS, czyli Alkoholowy Zespół Płodowy, jest pewnym rodzajem niepełnosprawności, którą dziecko nabywa jeszcze w życiu płodowym. Mózg takiego maleństwa zostaje uszkodzony, bo mama, będąc w ciąży,...
▪ ▪ ▪
2597
10.10.2014
Prawo dziecka niepełnosprawnego do nauki nie jest ograniczone jego chorobą. Wręcz przeciwnie – szkoła powinna dołożyć starań i wprowadzić udogodnienia, które umożliwią dzieciom niepełnosprawnym...
▪ ▪ ▪
2136
06.11.2017
„Uwaga, leci samolot!”, czy też „Kto tu siedzi? Twój miś?” – chyba każdy rodzic przynajmniej raz próbował takich sztuczek podczas karmienia swojego dziecka. Zachęcenie niejadka do zjedzenia...
▪ ▪ ▪
554
24.05.2023
Twoje dziecko chodzi do przedszkola i obawiasz się o jego odporność? W takim razie konieczna jest wczesna reakcja i stopniowe budowanie odporności u Twojego maluszka. Coraz częściej jesienią i zimą...
▪ ▪ ▪
4224
08.10.2014
Ćwiczenia grafomotoryczne są bardzo ważnymi ćwiczeniami. Przede wszystkim ułatwiają dzieciom opanowanie nauki pisania. Przyczyniają się też do poprawy poziomu graficznego prac, rozwoju koordynacji...
▪ ▪ ▪
2672
16.04.2015
Wszystkiego jest podwójnie, zarówno radości, jak i łez. Nie mówiąc już o podwójnej ilości pieluch, karmień, ciuszków, itd. W tym wszystkim łatwo jest wpaść pułapkę traktowania bliźniąt...