Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2352

Dodano: 24.06.2016

Wpływ diety dziecka na rozwój zgryzu

Wpływ diety dziecka na rozwój zgryzu

Okazuje się, że zła dieta może mieć niekorzystny wpływ nie tylko na stan zdrowia zębów dziecka, ale również na rozwój jego zgryzu. Według doktor Kamili Wasiluk z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium na to czy maluch w przyszłości będzie miał proste zęby wpływają nie tylko składniki odżywcze, które znajdują się w pożywieniu, ale również konsystencja pokarmu czy sposób podania.

Ortodonci przestrzegają, że zła dieta może mieć bardzo niekorzystny wpływ na rozwój zgryzu dziecka. Od razu nasuwa się pytanie: w jaki sposób to, co je moje dziecko, może wpływać na to, że w dorosłym życiu będzie ono miało problem z krzywymi zębami? – Dietetyka i dietoterapia od wielu lat stanowią dla mnie swego rodzaju hobby, które staram się łączyć z życiem prywatnym i zawodowym. Od momentu, w którym bardziej zainteresowałam się tematem zdrowego odżywiania, bardziej świadomie zaczęłam patrzeć na różnego rodzaju choroby. W tym na te, którymi zajmuję się zawodowo, a więc na wady zgryzu. Bardzo wiele z nich ma swe podłoże w błędach żywieniowych w latach dziecięcych – mówi doktor Kamila Wasiluk, ortodontka z warszawskiego Centrum Medycyny Nowoczesnej Triclinium.

Czym skorupka za młodu...

Okazuje się, że już najmłodsze miesiące życia dziecka mają ogromny wpływ na to, jak w przyszłości będzie kształtował się jego zgryz. Chodzi tutaj przede wszystkim o dokonanie wyboru w kwestii tego, jak chcemy karmić nasze dziecko: naturalnie – piersią, czy sztucznie – butelką i mlekiem modyfikowanym.

W czym tkwi wyższość mleka matki nad modyfikowanym z puntu widzenia ortodonty? – Jestem ogromną zwolenniczką karmienia dziecka przez matki w sposób naturalny, z dwóch głównych powodów. Ważny jest aspekt techniczny ssania, który pomaga dziecku w prawidłowy sposób kształtować układ szczęk i odpowiednio wysuwać żuchwę, dzięki temu w przyszłości zęby będą miały okazję prawidłowo się ustawić. Drugą bardzo ważną rzeczą jest fakt, że mleko matki – w przeciwieństwie do mleka modyfikowanego – nie jest w żaden sposób próchnicotwórcze. A dziecko, które już w młodym wieku w wyniku próchnicy zaczyna tracić mleczaki, jest niestety narażone na późniejsze liczne problemy ze zgryzem – tłumaczy doktor Kamila Wasiluk.

1 2 3
Zobacz także:
Dzieci z rodzin alkoholowych   Dzieci z rodzin alkoholowych

▪ ▪ ▪

3703

27.11.2014

Trochę więcej uwagi zaczęto poświęcać dzieciom z rodzin alkoholowych, gdy dość popularne stało się określenie FAS (Alkoholowy Zespół Płodowy). Dotyczy ono dzieci, których mamy piły w okresie...

Kołdra i poduszka dla Twojego maluszka Kołdra i poduszka dla Twojego maluszka

▪ ▪ ▪

2395

25.05.2017

Przyjście na świat nowego członka rodziny to dla wszystkich rodziców ogromne wydarzenie. Przygotowując wyprawkę dla maleństwa pamiętaj o wyborze dobrej jakości pościeli. Należy zwrócić szczególną...

Wady postawy Wady postawy

▪ ▪ ▪

4788

12.07.2015

Krzywy kręgosłup, garb, płaskostopie...to tylko nieliczne z wad, jakie występują u dzieci. Jednak bez obaw, jeśli wcześnie je zauważymy i zaczniemy leczyć możemy całkowicie je wyeliminować....

Jak być stylową mamą? Jak być stylową mamą?

▪ ▪ ▪

2717

04.12.2016

Torba, torebka, torebeczka. Nieodłączny element damskiej garderoby, niezbędny i wielofunkcyjny, dopełniający stylizację. Bez torebki nie obędzie się żadna kobieta. Dlaczego jest tak niezastąpiona?...

Koniec gimnazjum. Wraca 8-letnia szkoła podstawowa i 4-letnie liceum Koniec gimnazjum. Wraca 8-letnia szkoła podstawowa i 4-letnie liceum

▪ ▪ ▪

2752

30.06.2016

Likwidacja gimnazjów staje się faktem. Szefowa Ministerstwa Edukacji Narodowej przedstawiła projekt reformy w polskiej edukacji. Od 2017 roku wróci 8-letnia szkoła powszechna, 4-letnie liceum oraz...

Dom pełen świątecznych aromatów z marką Helios Dom pełen świątecznych aromatów z marką Helios

▪ ▪ ▪

2524

19.12.2015

Boże Narodzenie to najpiękniejsze i najbardziej magiczne święta w roku. Towarzyszy im szczególna atmosfera i wspaniałe zapachy. Aromaty cynamonu, migdałów czy pieczonych jabłek unoszące się w naszych...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.