Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2261

Dodano: 27.08.2017

Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

 Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja podpowiadamy, jak dzięki 4 aktywnościom stać się jej częścią.

W naszym kraju nie brakuje miłośników gotowania, a także dobrego jedzenia. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, a także chcemy się zdrowo odżywiać. Poznawanie najróżniejszych zakątków świata poprzez potrawy, a także ogromna satysfakcja, gdy danie smakuje gościom, to tylko niektóre powody, dla których Polacy lubią gotować. Nie każdy jednak posiada odpowiednie umiejętności, dzięki którym potrawa zachwyca wyglądem i smakiem. Laikom podpowiadamy, skąd czerpać wiedzę na temat gotowania i gdzie szukać inspiracji.

Czerp wiedzę z programów o gotowaniu

Programy kulinarne opanowały polskie stacje telewizyjne. Najlepsi kucharze z Polski, jak i z zagranicy, a także znani i lubiani krok po kroku przedstawiają, w jaki sposób można stworzyć danie, które zachwyci bliskich. Przybliżają widzom kuchnię regionalną, śródziemnomorską, a niekiedy orientalną. Prowadzący gotują w studio, w plenerze, przemierzają dziesiątki kilometrów, aby przygotować potrawę ze składników, których nie można otrzymać w kraju. Opowiadają o zwyczajach, kulturze, ciekawych produktach, a niekiedy o historii danego kraju. Uczą Polaków gotować, a także pokazują, że gotowanie może być przyjemne i sprawia wiele radości.

Czytaj blogi kulinarne

Blogi kulinarne opanowały internet. Znajdziemy w nich nie tylko pomysły na ciekawe dania, ale także sposoby na ich przyrządzenie. Autorzy dzielą się swoja pasją do gotowania i inspirują do przygotowywania oryginalnych potraw. – Blogi prowadzą ludzie, którzy często rezygnują z pracy, aby w pełni oddać się zajęciom, w którym mogą się spełniać i które sprawiają im radość. Gotują z największymi polskimi kucharzami, a także angażują się w wydarzenia poświęcone gotowaniu. Chętnie testują sprzęty kuchenne, dzięki czemu można być na bieżąco z rynkowymi nowościami – tłumaczy Borys Baran, współzałożyciel firmy JustChopped.

Inspiruj się uczestnikami reality show

Programów o gotowaniu typu reality show w Polsce nie brakuje. Uczestnicy biorący udział w tego typu programach, walczą o zdobycie pierwszego miejsca i tytuł mistrza. Młodzi kucharze, często amatorzy zmagają się nie tylko z czasem, ale także z składnikami, których nie znają oraz dużą konkurencją. Dokładają wszelkich starań, aby ich danie było perfekcyjne, zachwyciło jury i pozwoliło przejść do kolejnego etapu. Bez względu na formułę programu oraz to, czy uczestnicy rywalizują w pojedynkę lub grupowo, wydarzeniu towarzyszą wielkie emocje. Odznaczają się kreatywnością, odwagą, jak również brakiem ograniczeń, dlatego warto brać z nich przykład tworząc własne potrawy.

Bądź otwarty na nowe rozwiązania

Warto również być otwartym na ciekawe rozwiązania, takie jak np. coraz popularniejsze w Polsce zestawy do samodzielnego przygotowania dań, które w USA i Niemczech robią zawrotną karierę. – W zestawie otrzymujemy świeże, dokładnie odmierzone składniki wraz z przepisem na konkretne danie. Otrzymane produkty wystarczy pokroić i połączyć zgodnie z otrzymanym przepisem. Takie zestawy wyręczają z robienia zakupów i stania w długich kolejkach. Idealnie więc wpisują się w oczekiwania konsumentów związane z dzisiejszym, dość szybkim tempem życia – tłumaczy Borys Baran z JustChopped. Zestawy pozwolą na przygotowanie oryginalnej potrawy bez robienia zakupów, a także szukania przepisów w internecie.

Kulinarna rewolucja trwa w najlepsze i… każdy może do niej dołączyć. Na co więc czekasz?

Kontakt dla mediów:
Katarzyna Zielińska

Zobacz także:
Tajemniczy podwodny świat Bałtyku bliżej niż myślisz Tajemniczy podwodny świat Bałtyku bliżej niż myślisz

▪ ▪ ▪

2321

05.03.2017

Popularne jest przekonanie, że z powodu niskiego zasolenia wód w Bałtyku żyje niewiele zwierząt. Nie stanowi to jednak przeszkody w odkrywaniu morskiej fauny i flory. Warto wiedzieć, że nasze morze...

Z dzieckiem w restauracji – o czym warto pamiętać? Z dzieckiem w restauracji – o czym warto pamiętać?

▪ ▪ ▪

2249

30.09.2016

Restauracje to miejsca publiczne, do których coraz częściej chętnie przychodzą całe rodziny. Niestety, czasami okazuje się, że jest to spora dawka stresu, zarówno dla rodziców, jak i ich pociech....

Kultowe witaminy w nowej odsłonie Kultowe witaminy w nowej odsłonie

▪ ▪ ▪

2345

04.08.2014

Niejeden dorosły z rozrzewnieniem wspomina przysmak dzieciństwa: słodki, pomarańczowy Visolvit, sypany na dłoń i zlizywany z jej wgłębienia. Teraz można nim ucieszyć kolejne pokolenie maluchów....

Dbamy o dom ręka w rękę<br>Mamy na to sprytne patenty! Dbamy o dom ręka w rękę
Mamy na to sprytne patenty!

▪ ▪ ▪

2327

16.02.2016

Sprzątanie, gotowanie, opieka nad dziećmi – to codzienność dla większości kobiet. Wszelkie prace domowe, zwane też drugim etatem, są nadal domeną płci pięknej. W porządki warto jednak zaangażować...

Depresja poporodowa – nie jesteś złą matką! Depresja poporodowa – nie jesteś złą matką!

▪ ▪ ▪

3415

26.11.2018

W społeczeństwie wciąż pokutuje mit Matki Polki, która ze wszystkim da sobie radę. Nie ma prawa być smutna, wyczerpana czy zła po urodzeniu dziecka. Tak właśnie się czujesz? Przyczyną może...

33 pomysły na zabawy w domu - część 2. 33 pomysły na zabawy w domu - część 2.

▪ ▪ ▪

2720

24.03.2015

Gdy aura za oknem nie dopisuje, a dzieciaki umierają z nudy mamy coś dla Ciebie. Kilka propozycji, jak ciekawie wykorzystać ten czas, a przy tym dobrze się bawić. Nie dość, że twórcze, to jeszcze...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.