Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2651

Dodano: 27.08.2017

Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

 Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja podpowiadamy, jak dzięki 4 aktywnościom stać się jej częścią.

W naszym kraju nie brakuje miłośników gotowania, a także dobrego jedzenia. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, a także chcemy się zdrowo odżywiać. Poznawanie najróżniejszych zakątków świata poprzez potrawy, a także ogromna satysfakcja, gdy danie smakuje gościom, to tylko niektóre powody, dla których Polacy lubią gotować. Nie każdy jednak posiada odpowiednie umiejętności, dzięki którym potrawa zachwyca wyglądem i smakiem. Laikom podpowiadamy, skąd czerpać wiedzę na temat gotowania i gdzie szukać inspiracji.

Czerp wiedzę z programów o gotowaniu

Programy kulinarne opanowały polskie stacje telewizyjne. Najlepsi kucharze z Polski, jak i z zagranicy, a także znani i lubiani krok po kroku przedstawiają, w jaki sposób można stworzyć danie, które zachwyci bliskich. Przybliżają widzom kuchnię regionalną, śródziemnomorską, a niekiedy orientalną. Prowadzący gotują w studio, w plenerze, przemierzają dziesiątki kilometrów, aby przygotować potrawę ze składników, których nie można otrzymać w kraju. Opowiadają o zwyczajach, kulturze, ciekawych produktach, a niekiedy o historii danego kraju. Uczą Polaków gotować, a także pokazują, że gotowanie może być przyjemne i sprawia wiele radości.

Czytaj blogi kulinarne

Blogi kulinarne opanowały internet. Znajdziemy w nich nie tylko pomysły na ciekawe dania, ale także sposoby na ich przyrządzenie. Autorzy dzielą się swoja pasją do gotowania i inspirują do przygotowywania oryginalnych potraw. – Blogi prowadzą ludzie, którzy często rezygnują z pracy, aby w pełni oddać się zajęciom, w którym mogą się spełniać i które sprawiają im radość. Gotują z największymi polskimi kucharzami, a także angażują się w wydarzenia poświęcone gotowaniu. Chętnie testują sprzęty kuchenne, dzięki czemu można być na bieżąco z rynkowymi nowościami – tłumaczy Borys Baran, współzałożyciel firmy JustChopped.

Inspiruj się uczestnikami reality show

Programów o gotowaniu typu reality show w Polsce nie brakuje. Uczestnicy biorący udział w tego typu programach, walczą o zdobycie pierwszego miejsca i tytuł mistrza. Młodzi kucharze, często amatorzy zmagają się nie tylko z czasem, ale także z składnikami, których nie znają oraz dużą konkurencją. Dokładają wszelkich starań, aby ich danie było perfekcyjne, zachwyciło jury i pozwoliło przejść do kolejnego etapu. Bez względu na formułę programu oraz to, czy uczestnicy rywalizują w pojedynkę lub grupowo, wydarzeniu towarzyszą wielkie emocje. Odznaczają się kreatywnością, odwagą, jak również brakiem ograniczeń, dlatego warto brać z nich przykład tworząc własne potrawy.

Bądź otwarty na nowe rozwiązania

Warto również być otwartym na ciekawe rozwiązania, takie jak np. coraz popularniejsze w Polsce zestawy do samodzielnego przygotowania dań, które w USA i Niemczech robią zawrotną karierę. – W zestawie otrzymujemy świeże, dokładnie odmierzone składniki wraz z przepisem na konkretne danie. Otrzymane produkty wystarczy pokroić i połączyć zgodnie z otrzymanym przepisem. Takie zestawy wyręczają z robienia zakupów i stania w długich kolejkach. Idealnie więc wpisują się w oczekiwania konsumentów związane z dzisiejszym, dość szybkim tempem życia – tłumaczy Borys Baran z JustChopped. Zestawy pozwolą na przygotowanie oryginalnej potrawy bez robienia zakupów, a także szukania przepisów w internecie.

Kulinarna rewolucja trwa w najlepsze i… każdy może do niej dołączyć. Na co więc czekasz?

Kontakt dla mediów:
Katarzyna Zielińska

Zobacz także:
Pierś jędrna i krzepka jak kalarepka Pierś jędrna i krzepka jak kalarepka

▪ ▪ ▪

2159

19.07.2017

Serwując potrawy na rodzinny stół chcemy, aby były one w pełni naturalne, odżywcze i oczywiście smaczne. Doskonałym pomysłem na wspólny posiłek będzie więc połączenie zdrowych, sezonowych...

Śniegowe zabawy z dziećmi Śniegowe zabawy z dziećmi

▪ ▪ ▪

2803

08.01.2016

Mamy styczeń. Zima w pełni. Śniegu przybywa i mamy nadzieję, że będzie go w bród. Dorośli nie są szczęśliwi, bo trzeba odśnieżać, nigdzie nie można zaparkować, a i z przejazdem wieloma...

Kąpiele w fontannie mogą powodować groźne choroby Kąpiele w fontannie mogą powodować groźne choroby

▪ ▪ ▪

2596

05.08.2016

Upały sprawiają, że dzieci i dorośli kąpiący się w fontannie nikogo już nie dziwią. Wraz z nimi rośnie jednak liczba osób zakażonych różnymi chorobami. Większość osób myśli, że skoro...

10 sposobów na lepszą odporność dziecka 10 sposobów na lepszą odporność dziecka

▪ ▪ ▪

2962

07.10.2015

Każdy dorosły „łapie” średnio od dwóch do czterech infekcji rocznie. Dzieci chorują jeszcze częściej – w tym samym czasie przeziębiają się siedem, a mali rekordziści – nawet kilkanaście...

Jak rozwijać wrażliwość artystyczną u dzieci? Jak rozwijać wrażliwość artystyczną u dzieci?

▪ ▪ ▪

3640

12.05.2017

Rozwijanie zainteresowań i umiejętności dzieci sprzyja rozwojowi ich osobowości. Twórcze działania najmłodszych to również efektywne sposoby na zwiększenie wrażliwości artystycznej dziecka....

Idealna butelka, jak ją wybrać? Idealna butelka, jak ją wybrać?

▪ ▪ ▪

2438

09.09.2016

Wybierając butelkę dla naszego maluszka powinniśmy przede wszystkim kierować się bezpieczeństwem i praktycznością. Jeśli wprowadzamy mleko modyfikowane naszemu niemowlakowi, butelka będzie zastępowała...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.