2411
Owoce sezonowe, które możemy podać małemu dziecku

Wraz z nadejściem wiosny, pojawiły się pierwsze sezonowe owoce. Dla dzieci to przede wszystkim pyszny, słodki smak, a dla rodziców – źródło cennych składników wzmacniających odporność i wspomagających rozwój. Które z nich możemy podać małemu dziecku, a kiedy lepiej tego nie robić?
AGREST – przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w jelitach, więc jest pomocny w przypadku problemów z zaparciami. Może być podawany dzieciom od 9. miesiąca życia.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – zawiera dużo witaminy A i C, minerały i błonnik. Do diety, pod postacią musu lub w koktajlu, może być wprowadzona od 9. miesiąca.
BRZOSKWINIA – doskonale wpływa na trawienie, lecz spożywana w nadmiarze może działać przeczyszczająco. Może być podawany maluchom już od 8. miesiąca życia.
CZEREŚNIE – zawierają potas, beta-karoten i witaminę C. Po usunięciu pestek i skórki, ugotowane czereśnie mogą być jedzone przez ośmiomiesięczne dzieci. W nadmiarze mogą jednak działać wzdymająco i przeczyszczająco.
GRUSZKA – bogata jest w witaminy A, C, B, mikroelementy oraz sporo cukru. Gruszkę mogą jeść maluchy powyżej 7. miesiąca życia.
JABŁKO – jest to często pierwszy owoc, który podaje się niemowlętom już od 5. miesiąca w postaci przecieru lub musu. Jabłko zawiera pektyny, które regulują pracę jelit i poziom cholesterolu we krwi, zawiera witaminy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i potas.
JAGODY – są bardzo wartościowymi owocami: zawierają witaminę A, pierwiastki śladowe, garbniki, błonnik, są również bogate w przeciwutleniacze, świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego, stan naczyń krwionośnych i na wzrok. Mogą być podawane niemowlętom już od 5. miesiąca życia.
JEŻYNY – bez pestek, przetarte przez sito mogą być jedzone przez niemowlęta od 9. miesiąca. Jeżyny są bogate w witaminę A i C, a także potas, magnez oraz miedź.
MALINY – owoce delikatne i łagodne w smaku, wskazane dla niemowląt po 7. miesiącu życia. Muszą być jednak przetarte lub podane w postaci soku. Zawierają sole mineralne i dużo witaminy C, działają również przeciwzapalnie.
MORELE – owoce pełne beta-karotenu i błonnika. Można je podawać maluchom po 7. miesiącu.
PORZECZKI – najlepsze dla dziecka są te w kolorze czarnym. Zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, są również łagodniejsze w smaku od czerwonych. Dziecko może je jeść od 9. miesiąca życia.
POZIOMKI – bogate w witaminę C, wapń, fosfor i żelazo. To bardzo smaczne, słodkie owoce, którymi można karmić malucha po 10. miesiącu.
ŚLIWKI – są niezwykle cenne dla dzieci, które mają problemy z zaparciami, jednak jedzone nadmiarze mogą powodować wzdęcia. Mogą być wprowadzone do diety malucha po 9. miesiącu życia.
TRUSKAWKI – są przede wszystkim świetnym źródłem witaminy C. Ekologiczne truskawki mogą być jedzone przez dzieci od 10. miesiąca. Należy jednak być ostrożnym w przypadku maluchów podatnych na alergie – są bowiem silnym alergenem i lepiej z ich podawaniem poczekać do drugiego roku życia.
WIŚNIE – są bogate w beta-karoten, witaminę C, kwasy organiczne i pektyny. Owoce, bez pestek, można podawać dziecku po ukończeniu 7. miesiąca.
Warto pamiętać o tym, że owoce powinny być przygotowane w formie musu lub soku owocowego. Jeżeli decydujemy się na podanie owocu w całości, należy usunąć skórkę. Mimo, że znajduje się pod nią najwięcej witamin i składników mineralnych, to warto poczekać z zostawianiem jej aż dziecko skończy 3-4 lata.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Aleksandra Lisiecka
Szkoła rodzenia
▪ ▪ ▪
2917
02.04.2015
Denerwujesz się przed porodem? Nie wiesz, jak odpowiednio przygotować się do tego wydarzenia? W tym artykule przedstawimy wam za i przeciw uczęszczania do szkoły rodzenia.
Okres dojrzewania – pomagamy młodzieży zrozumieć zmiany
▪ ▪ ▪
3445
07.12.2015
Okres dojrzewania jest jedną, wielką zmianą. Dziecko staje się nastolatkiem, przygotowując się powoli do wkroczenia w dorosłe życie. Towarzyszą temu zmiany fizyczne, hormonalne, emocjonalne. Czasami...
Poznaj przyczyny występowania biegunek
▪ ▪ ▪
2592
03.03.2017
Biegunka jest gwałtowną reakcją organizmu na zatrucie toksycznymi substancjami. Mówimy o niej, gdy luźny lub płynny stolec jest oddawany więcej niż 3 razy na dzień. Schorzeniu towarzyszyć może...
Poród rodzinny – pomoc, czy przeszkoda?
▪ ▪ ▪
3315
15.02.2018
Mężczyzna obecny przy porodzie? To chyba jeden z najbardziej popularnych tematów, dotyczący wszystkich par, które spodziewają się przyjścia na świat swojej pociechy. Dla jednych jest to sprawa...
Zwiększamy zasób słów u dziecka
▪ ▪ ▪
3657
10.04.2015
Słowa towarzyszą dziecku już od urodzenia (można nawet twierdzić, że od życia płodowego). Tempo przyswajania kolejnych wyrazów, a zwłaszcza ich wypowiadania, u każdego dziecka jest już inne,...
Tantum Verde – gardłowe pogotowie
▪ ▪ ▪
3116
17.10.2014
Czy wiesz, że gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów? Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło...