2415
Owoce sezonowe, które możemy podać małemu dziecku

Wraz z nadejściem wiosny, pojawiły się pierwsze sezonowe owoce. Dla dzieci to przede wszystkim pyszny, słodki smak, a dla rodziców – źródło cennych składników wzmacniających odporność i wspomagających rozwój. Które z nich możemy podać małemu dziecku, a kiedy lepiej tego nie robić?
AGREST – przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w jelitach, więc jest pomocny w przypadku problemów z zaparciami. Może być podawany dzieciom od 9. miesiąca życia.
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – zawiera dużo witaminy A i C, minerały i błonnik. Do diety, pod postacią musu lub w koktajlu, może być wprowadzona od 9. miesiąca.
BRZOSKWINIA – doskonale wpływa na trawienie, lecz spożywana w nadmiarze może działać przeczyszczająco. Może być podawany maluchom już od 8. miesiąca życia.
CZEREŚNIE – zawierają potas, beta-karoten i witaminę C. Po usunięciu pestek i skórki, ugotowane czereśnie mogą być jedzone przez ośmiomiesięczne dzieci. W nadmiarze mogą jednak działać wzdymająco i przeczyszczająco.
GRUSZKA – bogata jest w witaminy A, C, B, mikroelementy oraz sporo cukru. Gruszkę mogą jeść maluchy powyżej 7. miesiąca życia.
JABŁKO – jest to często pierwszy owoc, który podaje się niemowlętom już od 5. miesiąca w postaci przecieru lub musu. Jabłko zawiera pektyny, które regulują pracę jelit i poziom cholesterolu we krwi, zawiera witaminy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i potas.
JAGODY – są bardzo wartościowymi owocami: zawierają witaminę A, pierwiastki śladowe, garbniki, błonnik, są również bogate w przeciwutleniacze, świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego, stan naczyń krwionośnych i na wzrok. Mogą być podawane niemowlętom już od 5. miesiąca życia.
JEŻYNY – bez pestek, przetarte przez sito mogą być jedzone przez niemowlęta od 9. miesiąca. Jeżyny są bogate w witaminę A i C, a także potas, magnez oraz miedź.
MALINY – owoce delikatne i łagodne w smaku, wskazane dla niemowląt po 7. miesiącu życia. Muszą być jednak przetarte lub podane w postaci soku. Zawierają sole mineralne i dużo witaminy C, działają również przeciwzapalnie.
MORELE – owoce pełne beta-karotenu i błonnika. Można je podawać maluchom po 7. miesiącu.
PORZECZKI – najlepsze dla dziecka są te w kolorze czarnym. Zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C, są również łagodniejsze w smaku od czerwonych. Dziecko może je jeść od 9. miesiąca życia.
POZIOMKI – bogate w witaminę C, wapń, fosfor i żelazo. To bardzo smaczne, słodkie owoce, którymi można karmić malucha po 10. miesiącu.
ŚLIWKI – są niezwykle cenne dla dzieci, które mają problemy z zaparciami, jednak jedzone nadmiarze mogą powodować wzdęcia. Mogą być wprowadzone do diety malucha po 9. miesiącu życia.
TRUSKAWKI – są przede wszystkim świetnym źródłem witaminy C. Ekologiczne truskawki mogą być jedzone przez dzieci od 10. miesiąca. Należy jednak być ostrożnym w przypadku maluchów podatnych na alergie – są bowiem silnym alergenem i lepiej z ich podawaniem poczekać do drugiego roku życia.
WIŚNIE – są bogate w beta-karoten, witaminę C, kwasy organiczne i pektyny. Owoce, bez pestek, można podawać dziecku po ukończeniu 7. miesiąca.
Warto pamiętać o tym, że owoce powinny być przygotowane w formie musu lub soku owocowego. Jeżeli decydujemy się na podanie owocu w całości, należy usunąć skórkę. Mimo, że znajduje się pod nią najwięcej witamin i składników mineralnych, to warto poczekać z zostawianiem jej aż dziecko skończy 3-4 lata.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Aleksandra Lisiecka
Nadwaga u dzieci – problem podlaskich miasteczek i wsi
▪ ▪ ▪
2929
11.03.2016
W powszechnym przekonaniu nadwaga lub otyłość dotyczą przede wszystkim dorosłych. Najnowsze badania pokazują jednak, że z problemem tym boryka się w Polsce coraz więcej dzieci. W województwie...
Uwaga na hazard w grach komputerowych
▪ ▪ ▪
2392
12.07.2018
Systemy mikropłatności w grach komputerowych, zwane powszechnie loot boxami, mogą być niebezpieczne i powodować uzależnienia, zwłaszcza wśród najmłodszych. Ostrzegają przed nimi psychologowie,...
Kolory zdrowia Marwit. Pomarańczowy to promienna cera!
▪ ▪ ▪
2412
23.07.2017
Zawarta w soku marchewkowym i marchewkowo-selerowym witamina A pomaga zachować zdrową skórę, a beta–karoten wpływa na poprawę jej kolorytu. Nie bez znaczenia jest również sam kolor.
Maluch jak wykrochmalony
▪ ▪ ▪
3020
04.08.2014
Popularne powiedzenie „skóra gładka jak pupa niemowlaka” można włożyć między bajki. Krostki, potówki, odparzenia, zaczerwienienia – to najczęstsi towarzysze maluszka. Jak sobie z nimi poradzić?...
Znajdź spokój brzucha
▪ ▪ ▪
2214
05.04.2017
Warszawa, Polska - 05.04.2017 r. – Współczesna kobieta musi sprostać wielu wyzwaniom. Nadmiar obowiązków często powoduje stres, który jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn...
5 problemów polskich szkół, których nie rozwiąże reforma
▪ ▪ ▪
2376
10.09.2017
Już 4 września uczniowie wrócą do szkół, gdzie – za sprawą reformy edukacji – czekają na nich spore zmiany. Nowa struktura nie rozwiązuje problemów polskiego szkolnictwa, które od dawna...