2451
Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami c.d.

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, również ze względu na kulinarne tradycje. Niepowtarzalne smaki, na które czekamy przez cały rok i kuszące aromaty wypełniające dom, wprowadzają w świąteczny nastrój. O tradycję warto i należy dbać, jednak Święta dają również możliwość, by wykorzystać drzemiące w nas pokłady kulinarnej fantazji i kreatywności. Klasyczne dania można przygotować w nowoczesny i pyszny sposób. Pachnący ziołami Kurczak Zagrodowy z Podlasia, którego delikatny smak podkreślą aromatyczne goździki, cynamon i imbir, to idealny przepis na bożonarodzeniowy obiad. Słodko-korzenne, zimowe nuty, wspaniale skomponują się z wyrazistymi mandarynkami, tworząc potrawę pełną smaków i aromatów, którym nikt się nie oprze!
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką wymienionych wyżej przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec na noc do lodówki. W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek (można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdy anyżu), kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka. Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na placach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał można przykryć folią aluminiową.
Więcej przepisów na www.zagrodowy.pl
Kurczak Zagrodowy to bez wątpienia produkt klasy premium! Chowany wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach przechadza się po zagrodzie na świeżym powietrzu w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. To główny powód, dla którego Zagrodowy nigdy nie będzie dostępny w masowych ilościach, a każda tuszka jest gwarancją najlepszego pochodzenia i najwyższej jakości. Co więcej chów Zagrodowego trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt! Przez cały ten czas żywiony jest wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Nigdy niepodawane mu są żadne antybiotyki, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny! Mięso Kurczaka Zagrodowego jest doceniane wśród miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.
www.zagrodowy.pl
Podbój górskich szczytów – wszystko, co powinieneś wiedzieć przed wycieczką w góry
▪ ▪ ▪
1896
17.08.2017
Wakacje i gorące, letnie weekendy to idealny moment na relaks i odpoczynek. Wiele osób swój wolny czas wykorzystuje na wycieczki – dłuższe, krótsze, zagraniczne lub po malowniczej Polsce. Coraz...
Znajdź spokój brzucha
▪ ▪ ▪
2412
15.11.2016
Warszawa, Polska - 05.10.2016 r. – Współczesna kobieta musi sprostać wielu wyzwaniom. Nadmiar obowiązków często powoduje stres, który jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn...
Aplikacje dla rodziców
▪ ▪ ▪
3051
13.09.2015
Macie dziecko? Przedstawiamy wam aplikacje, które ułatwią rodzicielstwo.
Szczepionki skojarzone - czy warto?
▪ ▪ ▪
2591
17.08.2016
Szczepionki to preparaty pochodzenia biologicznego, które zawierają żywe, ale osłabione lub całkowite zabite drobnoustroje chorobotwórcze. Stosuje się je w celu uodpornienia organizmu przed ewentualnym...
Jak nauczyć dziecko samodzielnej zabawy i zyskać chwilę czasu dla siebie?
▪ ▪ ▪
2490
21.05.2024
Bardzo często zdarza się, że rodzice obawiają się, że poprzez swoje zachowanie w jakiś sposób będą zaniedbywać dziecko. Jest to widoczne na przykład w kontekście samodzielnej zabawy malucha....
Jesienne zabawy na dworze
▪ ▪ ▪
4846
24.10.2015
Wakacje dobiegły końca, dni stają się coraz krótsze, temperatury na dworze niższe, a obowiązków szkolnych przybywa z każdym tygodniem. Jesień daje się we znaki także dzieciom, choć dla najmłodszych...