2455
Kulinarna egzotyka na dobry początek dnia!

Zainteresowanie kuchnią Dalekiego Wschodu rośnie z roku na rok. Chętnie odkrywamy zupełnie nowe składniki i smaki. Odważniej sięgamy po nieznane produkty z krajów Orientu. Tamagoyaki, czyli japoński rolowany omlet, jest daniem bardzo popularnym w kraju Kwitnącej Wiśni, które bez trudu możemy przyrządzić w domowej kuchni. To świetny sposób na szybką i zdrową przekąskę, doskonałą na śniadanie czy lunch w pracy.
Znakomitym dodatkiem do omletu będą chlebki Tovago. Chrupiące pieczywo świetnie komponuje się z delikatnym, rozpływającym się w ustach omletem, podkreślając jego orientalny smak z nutą imbiru i wasabi. Chlebki po otwarciu opakowania zachowują swoją świeżość przez długi czas, dlatego Tamagoyaki w parze z Tovago to propozycja idealna na drugie śniadanie.
Przygotuj japoński omlet i wprowadź do swojego menu odrobinę tajemniczej egzotyki, która zachwyca smakiem i aromatem!
TAMAGOYAKI NA CHLEBKACH TOVAGO
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 kromki pszennych chlebków Tovago
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżka japońskiego wina Mirin
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sake (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
- Pasta wasabi
- Różowy imbir marynowany
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miseczki. Dodaj sos sojowy, wino mirin i sake. Wymieszaj jajka z pozostałymi składnikami, ale nie rób tego bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią ¼ jajek i rozprowadź na całej patelni. Gdy brzegi masy jajecznej będą ścięte, a środek jeszcze lekko wilgotny, zacznij zwijać omlet w rulonik. Wylej ¼ masy jajecznej na patelnię tak, aby połączył się z powstałym wcześnie rulonikiem, a gdy rozlana masa zacznie się ścinać, wcześniejszy rulonik zawiń w przeciwną stronę. Powtarzaj wszystkie czynności aż do wykorzystania całej masy jajecznej, a powstały rulonik pozostaw jeszcze chwilę na patelni, by się zapiekł. Zdejmij ostrożnie rulonik z patelni i pokrój go w plasterki. Podawaj tamagoyaki na chlebkach Tovago z dodatkiem różowego kandyzowanego imbiru i pasty wasabi.
Smacznego!
www.tovago.pl

▪ ▪ ▪
2792
08.09.2014
Jesteś w ciąży? Hura....gratuluję. Ciąża nie jest stanem, w którym WSZYSTKO nam wolno. Dokładnie mam na myśli jedzenie. Zobacz czego warto unikać...

▪ ▪ ▪
2844
23.06.2015
Zapewne większości z nas owsianka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa - biała, gęsta i rozgotowana papka, która nie miała żadnego smaku, a którą byliśmy karmieni rzekomo dla naszego dobra....

▪ ▪ ▪
1462
01.08.2022
Coraz większą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju Zielone Szkoły. Są one kilkudniowymi wyjazdami większych grup młodzieży szkolnej. Rok szkolny jest dosyć długi i warto jest czasem...

▪ ▪ ▪
2268
20.01.2017
Polacy znajdują się w światowej czołówce narodów zażywających najwięcej leków przeciwbólowych. Szacuje się, że blisko 20% populacji jest od nich uzależniona. Dostępne bez recepty preparaty...

▪ ▪ ▪
2693
06.08.2015
Dziś, kiedy światem rządzi technologia, zarówno dorośli jak i dzieci coraz więcej czasu spędzają na przed komputerem lub smartfonem. Czasy, kiedy każdą wolną chwilę spędzaliśmy na świeżym...

▪ ▪ ▪
2953
24.03.2015
Gdy aura za oknem nie dopisuje, a dzieciaki umierają z nudy mamy coś dla Ciebie. Kilka propozycji, jak ciekawie wykorzystać ten czas, a przy tym dobrze się bawić. Nie dość, że twórcze, to jeszcze...