2318
Jakie ryby są dobre dla dziecka?
Niewątpliwie, ryby są bogatym źródłem wartości i cennych składników: lekkostrawnego białka oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 (DHA). Są to składniki niezbędne dla małego dziecka, które muszą być dostarczane z dietą, ponieważ jego organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować. Tłuszcz rybi stanowi świetny materiał budulcowy dla układu nerwowego i pozytywnie wpływa na rozwój wzroku. Wspomaga również układ odpornościowy malucha.
Należy jednak pamiętać, że mimo nieocenionych wartości, jakie niesie ze sobą spożywanie ryb, niektóre gatunki mogą kumulować zanieczyszczenia i lepiej unikać ich, konstruując dietę dla niemowlęcia. Są to przede wszystkim ryby drapieżne i długo żyjące, takie jak makrela królewska, tuńczyk, miecznik, rekin, ryba maślana, marlin czy też okoń morski. Komisja Europejska dba o to, by nie dopuszczać do sprzedaży ryb gromadzących różnego rodzaju zanieczyszczenia ze względu na skażenie wód śródlądowych i morskich. Warto jednak zrezygnować z poszczególnych gatunków, aby zminimalizować ryzyko zachorowania.
Dzieciom najlepiej serwować tłuste ryby morskie, np.:
- Łosoś – zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, zapobiegają zakażeniom, przyspieszają gojenie się ran i korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu oraz pracę mózgu. Bogaty jest również w witaminy z grupy B, odpowiadające m.in. za funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego i serca.
- Śledź – jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Poza tym, aż 70% jego tłuszczu stanowią kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Kwas EPA, który jest szczególnie cenny, rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Wpływa również na zwiększenie odporności.
- Sardynki – ryba bogata w kwasy omega-3 zapobiegające występowaniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Są również źródłem witaminy D i B12 oraz wapnia i białka.
- Halibut – zawiera kwasy tłuszczowe OMEGA-3, a także jod, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
Odpowiednie dla dziecka będą również ryby chude, takie jak:
- Dorsz – zawiera dużo witaminy A, D i jodu. Jest również bogaty w białko oraz wartościowe kwasy omega-3.
- Sola – posiada dużą ilość witaminy A i D oraz minerały: potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Zawiera też kwasy omega-3.
- Mintaj – poza obecnością kwasów omega-3, wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, potasu, selenu, witaminy D i witaminy A.
- Pstrąg – jest świetnym źródłem witaminy B i kwasów tłuszczowych omega-3. Jest również bogaty w białko, potas i jod. Ponadto, obecny w pstrągu selen i witamina E, chronią DNA komórki.
Ryby przygotowywane dla dzieci powinny być podawane w małych porcjach, gotowane, gotowane na parze, duszone lub pieczone. Należy je podawać z dodatkiem warzyw i produktami skrobiowymi, takimi jak ryż, kasze czy makaron.
Redakcja portalu AchTeDzieciaki.pl
Aleksandra Lisiecka
▪ ▪ ▪
5166
01.04.2015
Każdy rodzic zdaje sobie sprawę z tego, że nastolatkowie to indywidualiści chodzący własnymi drogami. Przestrzeń wokół nich musi więc odzwierciedlać ich buntowniczy charakter. Przemalowując...
▪ ▪ ▪
6957
01.06.2015
Czy barwy w życiu dziecka są ważne? Z badań wynika, że kolory z jakimi dziecko ma kontakt, mają wpływ na jego zachowanie i rozwój – jest to zatem ważny element życia malucha. W jakich kolorach...
▪ ▪ ▪
2772
11.09.2015
Urządzanie pokoju dla dziewczynki to nie lada wyzwanie. Zwłaszcza, gdy cel jest jeden i dość jasno określony – córka chce się czuć jak księżniczka, a pokój ma być jej królestwem. I to dosłownie....
▪ ▪ ▪
2705
02.09.2016
Dzieci zazwyczaj nie lubią wstawać rano do szkoły. Wymyślają różne wymówki, by uniknąć tego przykrego obowiązku. Są przy tym coraz bardziej kreatywne. Co zrobić, by nasz maluch chętniej chodził...
▪ ▪ ▪
2859
08.12.2014
Jesteś mamą dorastającej córki, a we wspomnieniach masz obraz rozmowy twojej mamy z tobą, gdy sama byłaś dziewczynką? Potrzebowałaś rozmowy o pierwszej miesiączce, a może wcale jej nie było?...
▪ ▪ ▪
2882
17.10.2014
Czy wiesz, że gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów? Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło...