2117
Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i przyjaciół to z pewnością coś, za co Polacy kochają grillowanie. Raport przeprowadzony przez Millward Brown pokazuje, że w weekendy w okresie wiosenno-letnim aż 66% osób deklaruje, że wolny czas chętnie spędza grillując z rodziną i przyjaciółmi. Kulinarne podboje to nie tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwanie. Jak wybrać idealne smakołyki na grilla, którymi zachwycimy podniebienia naszych bliskich?
Jakie produkty królują na polskim grillu?
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska, najczęściej wybieranym przez Polaków grillowym specjałem są kiełbaski. Wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe, bądź wieprzowo-drobiowe.” – mówi Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania.
Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?
Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.
Dlaczego warto grillować?
Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB.
Anna Korzycka
Biuro Prasowe
Filmy online dostępne dla osób z niepełnosprawnościami. Pula darmowych kodów czeka!
▪ ▪ ▪
2748
16.12.2020
Oglądanie filmów to świetna rozrywka, jednak osoby z niepełnosprawnością wzroku czy słuchu często nie mogą z niej korzystać na co dzień.
3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym!
▪ ▪ ▪
2347
31.05.2017
Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną...
Jaka zabawka będzie adekwatna do wieku dziecka? Poradnik
▪ ▪ ▪
1587
28.10.2022
Pierwsze lata życia to zdecydowanie okres beztroski przepełniony radością i poznawaniem świata. W prawidłowym rozwoju dziecka w tym czasie z całą pewnością pomogą zabawki i różnego rodzaju...
APGAR - co to jest?
▪ ▪ ▪
2823
11.08.2016
Zaraz po przyjściu na świat, noworodkiem zajmuje się pediatra i poddaje go tzw. testowi Apgar. Na jego podstawie dziecko zostaje ocenione w skali od 1 do 10. Przyznane punkty podczas prostych badań...
Dziecko przed telewizorem – czy to mu szkodzi?
▪ ▪ ▪
2567
12.10.2016
Z różnych stron dobiegają nas głosy, że telewizja ogłupia i szkodzi. Jest jednak wielu zwolenników tej formy rozrywki, którzy są innego zdania. Uważają, że programy puszczane w poszczególnych...
BiFIX zielona z aloesem herbata liściasta
▪ ▪ ▪
2838
19.09.2015
Zielona herbata dzięki różnorodnej zawartości cennych składników ma dobroczynny wpływ na różne funkcje naszego organizmu.