Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

1197

Dodano: 05.07.2017

Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i przyjaciół to z pewnością coś, za co Polacy kochają grillowanie. Raport przeprowadzony przez Millward Brown pokazuje, że w weekendy w okresie wiosenno-letnim aż 66% osób deklaruje, że wolny czas chętnie spędza grillując z rodziną i przyjaciółmi. Kulinarne podboje to nie tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwanie. Jak wybrać idealne smakołyki na grilla, którymi zachwycimy podniebienia naszych bliskich?

Jakie produkty królują na polskim grillu?

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska, najczęściej wybieranym przez Polaków grillowym specjałem są kiełbaski. Wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe, bądź wieprzowo-drobiowe.” – mówi Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania.

Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?

Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.

Dlaczego warto grillować?

Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB.

Anna Korzycka
Biuro Prasowe

Zobacz także:
Cukierek albo psikus! Tradycje z okazji Halloween Cukierek albo psikus! Tradycje z okazji Halloween

▪ ▪ ▪

2157

22.10.2015

Święto Halloween hucznie obchodzone jest w krajach anglosaskich – Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce zwyczaj związany z maskaradą budzi wiele kontrowersji od...

Schorzenia układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży Schorzenia układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży

▪ ▪ ▪

2590

31.03.2017

Nietrzymanie moczu, ból po urazie w okolicach podbrzusza, pieczenie lub swędzenie cewki moczowej, ból w dolnej części pleców, obrzęk nóg, uczucie parcia na pęcherz – to tylko niektóre z objawów,...

Nastolatku, żyj zdrowo Nastolatku, żyj zdrowo

▪ ▪ ▪

1765

23.11.2015

Życie nastolatka pełne jest stresujących sytuacji i nietrudno zapomnieć o własnym zdrowiu. Poza tym modne, a zarazem przyjemne, jest to, co niezdrowe – jedzenie typu fast food, napoje gazowane,...

Otyłość a płodność: czy waga ma znaczenie? Otyłość a płodność: czy waga ma znaczenie?

▪ ▪ ▪

2067

06.12.2017

Otyłość uznawana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych. Jak powszechnie wiadomo, jest ona bezpośrednią lub pośrednią przyczyna wielu schorzeń, m.in. cukrzycy, miażdżycy, chorób kręgosłupa...

Dieta na stoku Dieta na stoku

▪ ▪ ▪

2154

20.10.2014

Kask, gogle, czy tłusty krem – to wszystko powinien mieć ze sobą dobrze przygotowany narciarz czy snowboardzista. Jednak wybierając się na stok warto pomyśleć przede wszystkim o pożywnym posiłku,...

Do biegu, gotowi, start! Do biegu, gotowi, start!

▪ ▪ ▪

2111

16.03.2015

Słońce - za gorąco, deszcz - za zimno to tylko kolejne wymówki. Zatem kiedy będzie ta właściwa pora, aby zacząć się ruszać?

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.