Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2118

Dodano: 05.07.2017

Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i przyjaciół to z pewnością coś, za co Polacy kochają grillowanie. Raport przeprowadzony przez Millward Brown pokazuje, że w weekendy w okresie wiosenno-letnim aż 66% osób deklaruje, że wolny czas chętnie spędza grillując z rodziną i przyjaciółmi. Kulinarne podboje to nie tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwanie. Jak wybrać idealne smakołyki na grilla, którymi zachwycimy podniebienia naszych bliskich?

Jakie produkty królują na polskim grillu?

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska, najczęściej wybieranym przez Polaków grillowym specjałem są kiełbaski. Wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe, bądź wieprzowo-drobiowe.” – mówi Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania.

Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?

Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.

Dlaczego warto grillować?

Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB.

Anna Korzycka
Biuro Prasowe

Zobacz także:
Gdy dziecko woli pisać lewą ręką - co nieco o leworęczności Gdy dziecko woli pisać lewą ręką - co nieco o leworęczności

▪ ▪ ▪

4032

29.09.2014

Dawniej dominacja ręki lewej odbierana była przez otoczenie jako dziwactwo i bardzo często próbowano na siłę „przestawiać” dziecko, by zaczęło posługiwać się ręką prawą. Na szczęście...

Koniec gimnazjum. Wraca 8-letnia szkoła podstawowa i 4-letnie liceum Koniec gimnazjum. Wraca 8-letnia szkoła podstawowa i 4-letnie liceum

▪ ▪ ▪

2699

30.06.2016

Likwidacja gimnazjów staje się faktem. Szefowa Ministerstwa Edukacji Narodowej przedstawiła projekt reformy w polskiej edukacji. Od 2017 roku wróci 8-letnia szkoła powszechna, 4-letnie liceum oraz...

Dwujęzyczność, czyli klucz do sukcesu? Dwujęzyczność, czyli klucz do sukcesu?

▪ ▪ ▪

2435

27.02.2017

Znajomość języka obcego to dzisiaj konieczność. Podróżowanie na własną rękę, praca w międzynarodowych firmach czy możliwość oglądania filmów bez napisów i lektora to tylko niektóre plusy...

Po co otulać niemowlę? Po co otulać niemowlę?

▪ ▪ ▪

2896

07.03.2016

Otulanie to jedna z najstarszych, a jednocześnie najbardziej znanych, lubianych i cenionych metod radzenia sobie z niemowlęciem. O pozytywnym wpływie otulania na rozwój noworodka powiedziano już niemal...

Maluszki i ich rodzice polubili kaszki gryczane Nestlé Maluszki i ich rodzice polubili kaszki gryczane Nestlé

▪ ▪ ▪

2085

04.08.2017

Zakończyła się już akcja testowania kaszek gryczanych Nestlé. 94% mam**, które wypróbowały produkty ze swoimi pociechami, stwierdziło, że chętnie poda swojemu dziecku kaszkę gryczaną.

Wypadki w trakcie WF - kiedy można ubiegać się o odszkodowanie? Wypadki w trakcie WF - kiedy można ubiegać się o odszkodowanie?

▪ ▪ ▪

4496

30.03.2016

Wypadek w placówce oświatowej to poważna sprawa – cierpi zarówno mały poszkodowany i jego rodzice, jak i nauczyciele oraz dyrekcja. Czasem wystarczy chwila nieuwagi podczas lekcji wychowania fizycznego...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.