2172
Grill – kulinarna sztuka dla każdego

Wspólne biesiadowanie w gronie rodziny i przyjaciół to z pewnością coś, za co Polacy kochają grillowanie. Raport przeprowadzony przez Millward Brown pokazuje, że w weekendy w okresie wiosenno-letnim aż 66% osób deklaruje, że wolny czas chętnie spędza grillując z rodziną i przyjaciółmi. Kulinarne podboje to nie tylko wspaniałe chwile, ale również wyzwanie. Jak wybrać idealne smakołyki na grilla, którymi zachwycimy podniebienia naszych bliskich?
Jakie produkty królują na polskim grillu?
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska, najczęściej wybieranym przez Polaków grillowym specjałem są kiełbaski. Wybór na rynku jest ogromny, ale jak spośród tych wszystkich produktów wybrać te najlepsze i najbardziej jakościowe? „Dobrze byłoby, aby kiełbasa na grilla była w naturalnym jelicie, a nie w sztucznej osłonce. Nie powinna być za chuda, ale nie może być też za tłusta. Dlatego najlepszym wyborem będą kiełbaski wieprzowe, bądź wieprzowo-drobiowe.” – mówi Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. Na grilla nadaje się również kiełbasa biała – jej aromatyczny smak doskonale uwydatnia się podczas grillowania.
Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?
Grillowanie może być sztuką. Co zatem, oprócz dobrej jakości produktu, pozwoli nam pozbyć się kulinarnej wpadki, a także sprawi, że nasze grillowe danie będzie naprawdę zdrowe? Dania z grilla mają bezpośredni kontakt z ogniem. Istotnym aspektem w trakcie grillowania jest to, aby soki wytapiające się pod wpływem temperatury, nie miały styczności z żarem, ponieważ paląc się ,okopcają mięso, co negatywnie wpływa na jego walory smakowe oraz odżywcze. Alternatywą może być zastosowanie aluminiowych tacek, dzięki którym unikniemy takich sytuacji. Pamiętajmy o tym, że jedzenie jemy również wzrokiem, a więc właściwe podanie gorących pyszności zachwyci gości i doda uroku na Twoim stole! Nie zapominajmy o tym, że do naszych mięsnych przysmaków możemy dodać również grillowane warzywa – dodadzą walorów smakowych, a nasz grillowy półmisek stanie się kolorowy i jeszcze bardziej zdrowy.
Dlaczego warto grillować?
Grillowanie pozwala nam spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu w gronie najbliższych, długie rozmowy, uśmiech bliskich, a to wszystko połączone z pysznymi potrawami. Jedzenie z grilla jest również zdrowe: „Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Przygotowanie potraw na grilla jest szybkie, proste, a dzięki bogatej ofercie na półce sklepowej, za każdym razem możemy zaskoczyć czymś innym” – mówi Piotr Laskowski z JBB.
Anna Korzycka
Biuro Prasowe
Jak zadbać o wzrok naszego dziecka?
▪ ▪ ▪
1873
31.03.2018
Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów człowieka. To dzięki niemu jesteśmy w stanie w pełni poznawać świat i uczyć się go. Dlatego tak ważne jest, by dbać o wzrok u dzieci, by później...
Czy tradycje i obrzędy świąteczne są nadal podtrzymywane w polskich domach?
▪ ▪ ▪
3334
18.12.2017
Wolne miejsce przy stole? Pierwsza gwiazdka, opłatek i kolędy? W większości polskich domów podtrzymuje się wiele tradycji i obrzędów, które były bliskie naszym babkom i prababkom.
Fobia szkolna
▪ ▪ ▪
3335
09.10.2014
Fobia szkolna jest zaburzeniem lękowym, rodzajem nerwicy sytuacyjnej. Nerwica ma podłoże psychiczne i absolutnie nie wynika z lenistwa dziecka czy z nieuzasadnionej niechęci do chodzenia do szkoły....
Kto odpowiada za otyłóść wsród dzieci?
▪ ▪ ▪
2563
12.07.2016
Zaraz po złej diecie, drugą główną przyczyną nadwagi u najmłodszych jest brak aktywności fizycznej. Czy piękna pogoda za oknem i rozpoczynające się wakacje będą wystarczającą motywacją...
Jak nauczyć dziecko ostrożności w stosunku do obcych?
▪ ▪ ▪
2966
09.08.2016
Od małego kształcimy w dzieciach przekonanie, że na świecie są ludzie „dobrzy” i „źli”. Jednym z zadań rodzica jest nauczenie swojej pociechy ostrożności, nie rujnując jednak przy tym...
Książki Neli Małej Reporterki
▪ ▪ ▪
3923
17.11.2015
Nela ma zaledwie 10 lat, a już dzięki opisom swoich podróży do najdalszych zakątków świata, zyskała grono wiernych czytelników i miano najmłodszej Reporterki na Świecie. Jej najnowsze książki...