1795
Orzechy na poprawę nastroju!

Orzechy są jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Zawierają cenne białko, witaminy i składniki mineralne, ponadto dostarczają ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Naukowcy przekonują, że mogą być również nieocenionym wsparciem w walce z zimową chandrą, a nawet depresją.
Do najbardziej lubianych orzechów zaliczamy m.in. pistacje, nerkowce, migdały, orzechy laskowe, makadamia, pekan, czy włoskie i brazylijskie. Walcząc z zimowo-wiosennym przesileniem warto zwrócić uwagę szczególnie na te ostatnie. Swój pozytywny wpływ na zdrowie zawdzięczają bogactwu witamin i minerałów, pomagających zachować dobre samopoczucie.
- Orzechy brazylijskie należą do produktów będących bogatym źródłem selenu – co pomaga w walce z jesiennym i zimowym obniżeniem nastroju - mówi dr Beata Sińska, adiunkt Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracująca z firmą HELIO. Orzechy włoskie natomiast zawierają dużo serotoniny, uznawanej za hormon szczęścia. A w depresji szczególnie odczuwamy właśnie jej brak - wyjaśnia dr Beata Sińska.
W orzechach występują także inne składniki usprawniające pracę układu nerwowego oraz mózgu, m.in. witaminy z grupy B (tiamina i niacyna) oraz minerały, takie jak miedź, potas, fosfor, żelazo oraz wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia – magnez i tryptofan. Warto więc wyrobić sobie nawyk sięgania po orzechy codziennie - wystarczy niewielka garść, by przywrócić uśmiech na twarzy.
Tym bardziej, że orzechy można jeść zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i dodawać do wielu potraw. W całości lub tarte dodaje się do muesli, sałatek, puree i różnych sufletów, a także do pieczonych ciast i chlebów. Każdy może zatem znaleźć coś dla siebie. Zaopatrując się w orzechy warto tylko pamiętać aby przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu. Jak dodatkowo uczula dr Beata Sińska - bardzo nietrwałe są orzechy tarte i mielone. Lepiej zatem mielić je samemu na bieżąco w miarę potrzeb.
***
O firmie HELIO
HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.
Helio.pl

▪ ▪ ▪
3245
25.07.2015
W Poznaniu odbywają się spotkanie z cyklu Żywej Biblioteki. Co to takiego? Na czym polega i w jakich miastach można z niej skorzystać? Na te i na inne pytania znajdziecie odpowiedzi w naszym artykule....

▪ ▪ ▪
2629
28.01.2017
Jesienią i zimą kaszel u dziecka może pojawić się nawet kilka razy. U rodziców wzbudza niepokój i zatroskanie. Może być zwiastunem poważniejszej choroby jak np. zapalenie oskrzeli, płuc,...

▪ ▪ ▪
2537
11.10.2015
Autyzm jest rozległym, poważnym zaburzeniem rozwoju, przejawiającym się licznymi symptomami. Choroba działa na małego człowieka całościowo, a więc obejmuje większość funkcji życiowych. Droga...

▪ ▪ ▪
3453
03.05.2015
Opieka nad dzieckiem nie jest prostym zadaniem, trzeba mieć oczy na około głowy, wykonywać przynajmniej trzy rzeczy na raz i, i tak zawsze zabraknie nam czasu. Czas na sen jest zdecydowanie luksusem,...

▪ ▪ ▪
2444
30.04.2015
Facebook to źródło wielu informacji, nic więc dziwnego w tym, że rodzice chętnie z nich korzystają. W dobie social media, każdy posiada przynajmniej jedno konto na portali społecznściowym, gdzie...

▪ ▪ ▪
3274
31.03.2015
Lekarze specjalizujący się w rozwoju niemowląt zgodnie twierdzą, że pierwsze dwanaście miesięcy życia dziecka ma kluczowy wpływ na budowanie zdrowych relacji w przyszłości. Aktywność i ciekawość...