2122
Orzechy na poprawę nastroju!

Orzechy są jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Zawierają cenne białko, witaminy i składniki mineralne, ponadto dostarczają ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Naukowcy przekonują, że mogą być również nieocenionym wsparciem w walce z zimową chandrą, a nawet depresją.
Do najbardziej lubianych orzechów zaliczamy m.in. pistacje, nerkowce, migdały, orzechy laskowe, makadamia, pekan, czy włoskie i brazylijskie. Walcząc z zimowo-wiosennym przesileniem warto zwrócić uwagę szczególnie na te ostatnie. Swój pozytywny wpływ na zdrowie zawdzięczają bogactwu witamin i minerałów, pomagających zachować dobre samopoczucie.
- Orzechy brazylijskie należą do produktów będących bogatym źródłem selenu – co pomaga w walce z jesiennym i zimowym obniżeniem nastroju - mówi dr Beata Sińska, adiunkt Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracująca z firmą HELIO. Orzechy włoskie natomiast zawierają dużo serotoniny, uznawanej za hormon szczęścia. A w depresji szczególnie odczuwamy właśnie jej brak - wyjaśnia dr Beata Sińska.
W orzechach występują także inne składniki usprawniające pracę układu nerwowego oraz mózgu, m.in. witaminy z grupy B (tiamina i niacyna) oraz minerały, takie jak miedź, potas, fosfor, żelazo oraz wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia – magnez i tryptofan. Warto więc wyrobić sobie nawyk sięgania po orzechy codziennie - wystarczy niewielka garść, by przywrócić uśmiech na twarzy.
Tym bardziej, że orzechy można jeść zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i dodawać do wielu potraw. W całości lub tarte dodaje się do muesli, sałatek, puree i różnych sufletów, a także do pieczonych ciast i chlebów. Każdy może zatem znaleźć coś dla siebie. Zaopatrując się w orzechy warto tylko pamiętać aby przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu. Jak dodatkowo uczula dr Beata Sińska - bardzo nietrwałe są orzechy tarte i mielone. Lepiej zatem mielić je samemu na bieżąco w miarę potrzeb.
***
O firmie HELIO
HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.
Helio.pl

▪ ▪ ▪
2207
23.03.2017
Świeże owoce i warzywa odgrywają istotną rolę w zapewnieniu maluszkom odpowiedniej podaży ważnej dla odporności witaminy C. W okresie, gdy dostęp do nich jest utrudniony, warto sięgać po stworzone...

▪ ▪ ▪
2612
14.05.2016
Trudne warunki atmosferyczne nie sprzyjają ani zdrowym, ani tym bardziej przeziębionym maluchom. Ludzki organizm najbardziej niekorzystnie odbiera wysokie temperatury i parną pogodę. W centrach największych...

▪ ▪ ▪
2982
07.07.2015
Odruchy u noworodka to wrodzone i automatyczne reakcje potrzebne dziecku po to, by przetrwać. Działanie to przebiega bez uświadomienia, ponieważ to nerwy pobudzają mięśnie przed powiadomieniem mózgu....

▪ ▪ ▪
2594
04.08.2014
Niejeden dorosły z rozrzewnieniem wspomina przysmak dzieciństwa: słodki, pomarańczowy Visolvit, sypany na dłoń i zlizywany z jej wgłębienia. Teraz można nim ucieszyć kolejne pokolenie maluchów....

▪ ▪ ▪
2029
29.05.2017
W jaki sposób jednocześnie odpoczywać, ćwiczyć, odkrywać, zwiedzać i zachwycać się imponującymi widokami? Odpowiedź jest jedna – na rowerze. Aktywny wypoczynek to najlepszy sposób na regenerację...

▪ ▪ ▪
3066
07.07.2014
Rodzice oczekujący narodzin dziecka przygotowują się pod wieloma względami: kompletują wyprawkę, urządzają pokój dla maluszka, uczestniczą w zajęciach szkoły rodzenia, w licznych badaniach...