2057
Orzechy na poprawę nastroju!

Orzechy są jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Zawierają cenne białko, witaminy i składniki mineralne, ponadto dostarczają ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Naukowcy przekonują, że mogą być również nieocenionym wsparciem w walce z zimową chandrą, a nawet depresją.
Do najbardziej lubianych orzechów zaliczamy m.in. pistacje, nerkowce, migdały, orzechy laskowe, makadamia, pekan, czy włoskie i brazylijskie. Walcząc z zimowo-wiosennym przesileniem warto zwrócić uwagę szczególnie na te ostatnie. Swój pozytywny wpływ na zdrowie zawdzięczają bogactwu witamin i minerałów, pomagających zachować dobre samopoczucie.
- Orzechy brazylijskie należą do produktów będących bogatym źródłem selenu – co pomaga w walce z jesiennym i zimowym obniżeniem nastroju - mówi dr Beata Sińska, adiunkt Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracująca z firmą HELIO. Orzechy włoskie natomiast zawierają dużo serotoniny, uznawanej za hormon szczęścia. A w depresji szczególnie odczuwamy właśnie jej brak - wyjaśnia dr Beata Sińska.
W orzechach występują także inne składniki usprawniające pracę układu nerwowego oraz mózgu, m.in. witaminy z grupy B (tiamina i niacyna) oraz minerały, takie jak miedź, potas, fosfor, żelazo oraz wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia – magnez i tryptofan. Warto więc wyrobić sobie nawyk sięgania po orzechy codziennie - wystarczy niewielka garść, by przywrócić uśmiech na twarzy.
Tym bardziej, że orzechy można jeść zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i dodawać do wielu potraw. W całości lub tarte dodaje się do muesli, sałatek, puree i różnych sufletów, a także do pieczonych ciast i chlebów. Każdy może zatem znaleźć coś dla siebie. Zaopatrując się w orzechy warto tylko pamiętać aby przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu. Jak dodatkowo uczula dr Beata Sińska - bardzo nietrwałe są orzechy tarte i mielone. Lepiej zatem mielić je samemu na bieżąco w miarę potrzeb.
***
O firmie HELIO
HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.
Helio.pl

▪ ▪ ▪
2586
28.07.2015
Strach nawiedzający dziecko nocą często mylony jest z koszmarami sennymi, występującymi w trakcie fazy REM. W rzeczywistości lęk tuż po zaśnięciu jest dużo bardziej szkodliwy dla zdrowia malucha,...

▪ ▪ ▪
1849
29.06.2017
Kapitan Warszawa szuka właśnie Ciebie!
Kapitan Warszawa już po raz piąty odwiedzi wszystkie dzielnice. Jak co roku sprawdzi, czy warszawiakom dobrze się wiedzie i czy nic nam nie zagraża, a...

▪ ▪ ▪
3455
14.02.2016
Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Chicago wskazują, że dzieci, które bawią się w układanie puzzli między drugim a czwartym rokiem życia mają lepsze zdolności przestrzenne,...

▪ ▪ ▪
2889
26.05.2015
Niedawno okazało się, że wasze nastoletnie dziecko potrzebuj okularów, byliście u okulisty, kupiliście odpowiednie okulary, wydawałoby się, że problem został załatwiony. Niesyty tak nie jest....

▪ ▪ ▪
2564
24.09.2014
Pamiętaj, za nim podasz swojemu szkrabowi antybiotyk, sprawdź dokładnie co mu właściwie dolega. Objawy, które ma, czyli kichanie, kaszel i katar nie zawsze muszą świadczyć o nawracających infekcjach....

▪ ▪ ▪
2491
05.10.2015
Chrzanowska Manufaktura Wędlin ciągle poszerza swoją ofertę parówek premium o wysokiej, bo aż 92% zawartości mięsa. Na rynek trafiły właśnie kolejne pyszne nowości w wyjątkowych odsłonach:...