2099
Orzechy na poprawę nastroju!

Orzechy są jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Zawierają cenne białko, witaminy i składniki mineralne, ponadto dostarczają ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Naukowcy przekonują, że mogą być również nieocenionym wsparciem w walce z zimową chandrą, a nawet depresją.
Do najbardziej lubianych orzechów zaliczamy m.in. pistacje, nerkowce, migdały, orzechy laskowe, makadamia, pekan, czy włoskie i brazylijskie. Walcząc z zimowo-wiosennym przesileniem warto zwrócić uwagę szczególnie na te ostatnie. Swój pozytywny wpływ na zdrowie zawdzięczają bogactwu witamin i minerałów, pomagających zachować dobre samopoczucie.
- Orzechy brazylijskie należą do produktów będących bogatym źródłem selenu – co pomaga w walce z jesiennym i zimowym obniżeniem nastroju - mówi dr Beata Sińska, adiunkt Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracująca z firmą HELIO. Orzechy włoskie natomiast zawierają dużo serotoniny, uznawanej za hormon szczęścia. A w depresji szczególnie odczuwamy właśnie jej brak - wyjaśnia dr Beata Sińska.
W orzechach występują także inne składniki usprawniające pracę układu nerwowego oraz mózgu, m.in. witaminy z grupy B (tiamina i niacyna) oraz minerały, takie jak miedź, potas, fosfor, żelazo oraz wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia – magnez i tryptofan. Warto więc wyrobić sobie nawyk sięgania po orzechy codziennie - wystarczy niewielka garść, by przywrócić uśmiech na twarzy.
Tym bardziej, że orzechy można jeść zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i dodawać do wielu potraw. W całości lub tarte dodaje się do muesli, sałatek, puree i różnych sufletów, a także do pieczonych ciast i chlebów. Każdy może zatem znaleźć coś dla siebie. Zaopatrując się w orzechy warto tylko pamiętać aby przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu. Jak dodatkowo uczula dr Beata Sińska - bardzo nietrwałe są orzechy tarte i mielone. Lepiej zatem mielić je samemu na bieżąco w miarę potrzeb.
***
O firmie HELIO
HELIO S.A. jest potentatem rynku bakalii i mas do ciast w Polsce. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod parasolową marką HELIO, a także pod wieloma markami własnymi dostępnymi w największych marketach w Polsce.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest według międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety, który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym.
Helio.pl

▪ ▪ ▪
4878
24.09.2016
Dysleksja to trudności w nauce czytania i pisania przy stosowaniu standardowych metod nauczania w sprzyjających warunkach. Uczniowie, którzy posiadają opinię orzekającą to zaburzenie, często czują...

▪ ▪ ▪
3237
26.07.2016
Ulewanie u niemowląt, mimo że jest typowe, potrafi wzbudzić niepokój u rodziców. Zwykle nie jest to związane z żadnym schorzeniem, chociaż niekiedy faktycznie może wskazywać na pewne nieprawidłowości....

▪ ▪ ▪
830
24.08.2023
Kiedy Twoje dziecko przekracza progi przedszkola, staje przed ważnym etapem w swoim życiu. To tam zaczyna nawiązywać pierwsze społeczne kontakty, uczy się podstawowych zasad i nabywa umiejętności,...

▪ ▪ ▪
2371
09.09.2016
Wybierając butelkę dla naszego maluszka powinniśmy przede wszystkim kierować się bezpieczeństwem i praktycznością. Jeśli wprowadzamy mleko modyfikowane naszemu niemowlakowi, butelka będzie zastępowała...

▪ ▪ ▪
2870
24.07.2015
Rozmowa to podstawa budowania relacji między rodzicami a dziećmi. Niestety coraz częściej jest ona zastępowana przez tłumaczenie świata lub elektronikę.

▪ ▪ ▪
2798
19.01.2015
Dom ma kojarzyć się z bezpieczeństwem, bo to właśnie dom jest pierwszym i najważniejszym miejscem, gdzie dziecko uczy się podejmowania decyzji i wyzwań, a w dorosłym życiu będzie czerpało siłę...