2617
Obudź w dziecku odporność na wiosnę!

Przesilenie wiosenne sprzyja zachorowaniom u dzieci. Nietrudno teraz o wyziębienie lub przegrzanie młodego organizmu. Zakatarzony nosek, ciągłe kichanie, ból gardła, podwyższona temperatura to jedne z pierwszych objawów. Jak uchronić smyka przed wiosennymi infekcjami? Szczególnie w tym okresie warto zadbać o odporność naszych pociech.
Hartuj juniora!
W ciepłe dni zachęcaj malca do przebywania na świeżym powietrzu. Pierwsze promienie słoneczne sprzyjają wspólnym spacerom, wycieczkom za miasto, jeździe na rowerze, hulajnodze, rolkach. Codzienna dawka ruchu poza domem to nie tylko doskonała zabawa ale także odpowiednie dotlenienie organizmu. Ponadto przyczynia się do pozytywnego samopoczucia i jest doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności. Gdy pogoda jest kapryśna możemy pomyśleć o innej formie aktywnego spędzania czasu, jak na przykład wspólne wyjście na basen. Regularne pływanie wzmacnia kondycję fizyczną i stanowi doskonałą formę relaksu. Jednak nawet, jeśli pogoda nie zachęca do opuszczenia domu, warto się przemóc. Przebywanie w różnych warunkach atmosferycznych hartuje organizm naszego szkraba.
Kolorowo na talerzu
Jak powinna być skonstruowana zbilansowana dieta juniora? Przede wszystkim to jadłospis urozmaicony i bogaty w składniki odżywcze. Im dziecko jest młodsze, tym więcej energii potrzebuje, gdyż szybciej się rozwija i rośnie. Prawidłowo skomponowany posiłek zawiera białka, tłuszcze i węglowodany. Często z pośpiechu i braku czasu sięgamy po żywność wysoko przetworzoną, ubogą w witaminy i minerały. Warto sobie uświadomić, że ich niedobór czy brak w diecie malca może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego, hamować wzrost, wpływać ujemnie na zdolność do nauki i koncentracji, decydować o rozwoju wad postawy, chorób oczu czy zębów. Ważne, aby menu dziecka było urozmaicone oraz obfitowało w świeże owoce i warzywa, chude mięsa, ryby, pieczywo pełnoziarniste, a także produkty będące źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Soki i napoje gazowane lepiej zastąpić wodą niegazowaną, która pomoże usunąć z organizmu zbędne toksyny. Istnieje jednak pewna grupa witamin, która szczególnie odpowiada za odporność organizmu. Poniżej krótka ściągawka:
- Witamina A wspomaga m.in. dobre widzenie, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrzymanie odpowiedniego stanu błon śluzowych.
- Witaminy z grupy B przyczyniają się do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Ponadto zmniejszają uczucie znużenia i zmęczenia.
- Witamina C wpływa m.in. na produkcję właściwego kolagenu w celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, zębów, chrząstki, kości i dziąseł. Dodatkowo zwiększa przyswajanie żelaza.
- Witamina D przyczynia się m.in. do dobrego wchłaniania/wykorzystywania wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, zdrowych kości, bierze udział w procesie podziału komórek.
- Witamina E wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

▪ ▪ ▪
2991
09.08.2015
Jest inaczej nazywana ciążą ektopową. Jest to ciąża, która jest umiejscowiona poza macicą. Zapłodnione jajeczko nie jest możliwe do umieszczenia w macicy, przez co taka ciąża jest niemożliwa...

▪ ▪ ▪
3350
07.04.2015
Cieszy fakt, że mężczyźni chętniej angażują się w życie dziecka. Coraz częściej można spotkać ich na wywiadówkach. Mimo to nadal słychać głosy, że to złe rozwiązanie i wciskanie w szablon...

▪ ▪ ▪
4025
11.12.2015
Znajomość alarmowych numerów telefonu to wiedza, która może uratować życie Tobie i Twojemu dziecku. Ważna jest nie tylko umiejętność telefonowania na policję, straż pożarną i pogotowie ratunkowe,...

▪ ▪ ▪
2914
24.09.2015
Nauka w szkole podstawowej to istotny etap w życiu Twojej pociechy. Podstawówka przygotowuje do pierwszego ważnego egzaminu w karierze edukacyjnej młodego żaka – sprawdzianu szóstoklasisty. Nie...

▪ ▪ ▪
2512
20.02.2015
Wiele rodziców idzie na łatwiznę, dając gotówkę dziecku, zamiast przygotować pełnowartościowy posiłek na drugie śniadanie. A co robią uczniowie, chodząc do szkolnego bufetu? Wbrew nadziejom...

▪ ▪ ▪
2577
27.08.2017
Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja...