2661
Bez zbóż ani rusz!

Pieczywo i kasze towarzyszą nam każdego dnia. Dla większości osób te produkty są jednymi z podstawowych składników diety. Pełne witamin i wartości odżywczych zboża dodają energii, a ogromny wybór produktów zbożowych sprawia, że nie sposób się nimi znudzić!
Siła prosto z natury
Zboża już od kilku tysięcy lat są jednymi z najpopularniejszych surowców, z których powstają setki produktów spożywczych. Różnorodność zbóż może przyprawić o zawrót głowy, a warto pamiętać, że owies, jęczmień czy pszenica mają inny smak – dlatego produkty zbożowe to niewyczerpane źródło różnorodnych inspiracji i… bardzo wartościowych składników odżywczych! Najpopularniejsza pszenica stymuluje wzrost, zawiera witaminę E i wiele soli mineralnych. Z kolei bardzo modny owies to prawdziwa „bomba” witaminowa - znakomite źródło białka, witamin z grupy B oraz błonnika, który stymuluje procesy metaboliczne i jest najlepszym przyjacielem wszystkich osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jęczmień – jedno z najbardziej tradycyjnych polskich zbóż, wzmacnia serce, ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy i obniża poziom cholesterolu. Zboża to dla naszego organizmu paliwo najwyższej jakości. Są źródłem dobrych węglowodanów, które zapewniają uczucie sytości nawet na kilka godzin. Zwłaszcza teraz – w sezonie zimowym, produkty zbożowe dodają energii tak potrzebnej do codziennej aktywności i wzmacniają naszą odporność.
Smakuj… na zdrowie!
Zdrowe oznacza dziś również… pyszne! Można się o tym przekonać, sięgając po chrupkie pieczywo Tovago ze zbożami. Bogaty wybór, np. pieczywa jaglanego, wieloziarnistego, błonnikowego żytniego czy pszennego, to świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba czy kasz. Tovago ma wiele zalet, dlatego warto mieć je zawsze pod ręką – w pracy i w domu. Po otwarciu długo zachowują swoją świeżość, dlatego gdy zapomnisz wstąpić do ulubionej piekarni, masz ochotę na małą odmianę albo chcesz przyrządzić szybkie i zdrowe przekąski – zbożowe chlebki Tovago przyjdą ci z pomocą!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ Z CHLEBKAMI TOVAGO
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 kromki pszennych chlebków Tovago
- 1 pierś z kurczaka
- Rukola
- Garść zielonych oliwek
- Garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Zioła prowansalskie
- 2 łyżki migdałów w słupkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z jabłek
- 1 łyżka miodu
- Ulubione zioła
- Sól i pieprz do smaku
Cykl EDUKACJA: Szkoła podstawowa – vademecum rodzica
▪ ▪ ▪
3076
24.09.2015
Nauka w szkole podstawowej to istotny etap w życiu Twojej pociechy. Podstawówka przygotowuje do pierwszego ważnego egzaminu w karierze edukacyjnej młodego żaka – sprawdzianu szóstoklasisty. Nie...
Tajemniczy podwodny świat Bałtyku bliżej niż myślisz
▪ ▪ ▪
2774
05.03.2017
Popularne jest przekonanie, że z powodu niskiego zasolenia wód w Bałtyku żyje niewiele zwierząt. Nie stanowi to jednak przeszkody w odkrywaniu morskiej fauny i flory. Warto wiedzieć, że nasze morze...
Zabawa to całkiem poważna sprawa
▪ ▪ ▪
2577
04.08.2016
Obwiniasz się, że za mało czasu spędzasz na zabawie z dzieckiem? A może masz wyrzuty sumienia, że zostawiasz je bez planu na kilka wakacyjnych dni? Odetchnij i daj mu się pobawić! Swobodna, nieukierunkowana...
Nastolatkowie w sieci – zalety i wady wirtualnego świata
▪ ▪ ▪
4396
12.03.2018
Internet opanował rzeczywistość i stał się integralna częścią naszego życia. Bez wychodzenia z domu robimy zakupy, płacimy rachunki, pracujemy. Bez konta na portalach społecznościowych nie...
Kiedy zacząć rozwijać zdolności matematyczne u dziecka?
▪ ▪ ▪
4554
31.08.2016
Dzieci przejawiają swoje zdolności w wieku 5-6 lat. Połowa z nich jest uzdolniona matematycznie, a aż ¼ wykazuje ponadprzeciętne zdolności w tym kierunku. Czy warto tak wcześnie uczyć naszą pociechę...
Brzdąc w opałach na wakacjach - jak mu pomóc?
▪ ▪ ▪
3027
08.07.2015
Nawet najczujniejsi rodzice mogą mieć czasem problem z upilnowaniem swojego dziecka. Maluchy mają w sobie bowiem niespożyte pokłady energii i ciekawość świata godną największych odkrywców. Dodatkowo...