2798
Zdrowe i pyszne drugie śniadanie

Co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły? To pytanie spędza sen z powiek niejednemu rodzicowi. Szczególnie, kiedy mamy do czynienia z typowym niejadkiem, a z każdym kolejnym dniem zaczyna nam brakować pomysłów na smaczne posiłki.
Według różnych badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich pięciu lat, co najmniej 20-25% uczniów nie przynosi do szkoły drugiego śniadania. Reszta, choć ma przygotowane posiłki, to jednak często są one niepełnowartościowe - aż 37% mam przyrządza na drugie śniadanie posiłki wysokokaloryczne o niskiej wartości odżywczej. Z braku czasu, w plecaku dziecka często ląduje też klasyczna kajzerka z plastrem żółtego sera, która równie często wraca wraz z dzieckiem do domu.
Powszechną praktyką, stosowaną przez wielu rodziców, jest również dawanie dzieciom pieniędzy, za które w drodze do szkoły kupują niezdrowe przekąski. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie jednak w tym przypadku zrobienie takich zakupów samemu i wybranie tych przekąsek, które są bogate w wartościowe makroskładniki, witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.
Dobrym wyborem będą przede wszystkim bakalie, wśród których na uwagę zasługują bogate w zdrowe tłuszcze i białko orzechy. Np. pistacje zawierają minerały, takie jak wapń przyczyniający się do utrzymania zdrowych zębów i kości, a także żelazo pomagające w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pomagające w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Warto podkreślić też, że orzechy bez dodatku soli, będą naturalnie zdrowszym rozwiązaniem niż solone.
Węglowodany zapewniające dziecku energię, dostarczymy dorzucając do plecaka np. suszone morele. W morelach zawarte są również liczne witaminy, jak A, B6 i C pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, czy Niacyna przyczyniająca się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Suszone morele sprawdzą się więc jako przekąska podczas wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego w szkole.
Wybierając w sklepie bakalie dla dzieci, warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład produktów. Większość dostępnych w sklepach suszonych owoców jest bowiem „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220), a także kwas sorbowy i jego sole (E200, E202, E203), które są substancjami konserwującymi i mogą działać uczulająco. Wśród nielicznych, naturalnych produktów znajdziemy np. linię Helio Natura, w których nie znajdują się konserwanty, a owoce podlegają naturalnemu procesowi suszenia. Takie owoce są nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Morele bez konserwantów przypominają w smaku karmel i są słodsze od pospolitych moreli z dodatkiem dwutlenku siarki czy kwasu sorbowego.

▪ ▪ ▪
2178
02.08.2017
Nie przez przypadek nasze babcie od lat przygotowują najlepsze przetwory właśnie z polskich owoców, takich jak maliny, porzeczki, jeżyny czy jabłka. Nie bez przyczyny Ogrody Natury czerpią właśnie...

▪ ▪ ▪
2169
11.03.2017
Aktywność fizyczna oraz regularne treningi doskonale wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Jednak by trening był naprawdę efektywny i bezpieczny, należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedną...

▪ ▪ ▪
2450
06.10.2016
Co piąty rodzic w Polsce słyszy, że jego dziecko ma atopowe zapalenie skóry. Taka diagnoza budzi niepokój. Nawracające zmiany skórne, problemy ze snem i liczne kompleksy to tylko niektóre objawy,...

▪ ▪ ▪
2992
28.11.2014
Ból, pieczenie w okolicach intymnych, częste parcie na pęcherz. Wciąż to odczuwasz? Prawdopodobnie cierpisz na zakażenie dolnych dróg moczowych! Jak poradzić sobie z tym nawracającym i powszechnym...

▪ ▪ ▪
2455
26.09.2015
W pierwszej klasie gimnazjum uczeń otrzyma darmowe podręczniki dofinansowane z budżetu Ministerstwa Edukacji Narodowej. Rodzice starszych dzieci będą już musieli zapłacić za zestaw książek i...

▪ ▪ ▪
2499
13.11.2018
Popularność żywności organicznej rośnie. Składniki, z których powstaje, pochodzą z gospodarstw ekologicznych, czyli uprawiane są z poszanowaniem naturalnego rytmu przyrody, bez stosowania sztucznych...