2732
Zdrowe i pyszne drugie śniadanie

Co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły? To pytanie spędza sen z powiek niejednemu rodzicowi. Szczególnie, kiedy mamy do czynienia z typowym niejadkiem, a z każdym kolejnym dniem zaczyna nam brakować pomysłów na smaczne posiłki.
Według różnych badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich pięciu lat, co najmniej 20-25% uczniów nie przynosi do szkoły drugiego śniadania. Reszta, choć ma przygotowane posiłki, to jednak często są one niepełnowartościowe - aż 37% mam przyrządza na drugie śniadanie posiłki wysokokaloryczne o niskiej wartości odżywczej. Z braku czasu, w plecaku dziecka często ląduje też klasyczna kajzerka z plastrem żółtego sera, która równie często wraca wraz z dzieckiem do domu.
Powszechną praktyką, stosowaną przez wielu rodziców, jest również dawanie dzieciom pieniędzy, za które w drodze do szkoły kupują niezdrowe przekąski. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie jednak w tym przypadku zrobienie takich zakupów samemu i wybranie tych przekąsek, które są bogate w wartościowe makroskładniki, witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.
Dobrym wyborem będą przede wszystkim bakalie, wśród których na uwagę zasługują bogate w zdrowe tłuszcze i białko orzechy. Np. pistacje zawierają minerały, takie jak wapń przyczyniający się do utrzymania zdrowych zębów i kości, a także żelazo pomagające w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pomagające w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Warto podkreślić też, że orzechy bez dodatku soli, będą naturalnie zdrowszym rozwiązaniem niż solone.
Węglowodany zapewniające dziecku energię, dostarczymy dorzucając do plecaka np. suszone morele. W morelach zawarte są również liczne witaminy, jak A, B6 i C pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, czy Niacyna przyczyniająca się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Suszone morele sprawdzą się więc jako przekąska podczas wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego w szkole.
Wybierając w sklepie bakalie dla dzieci, warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład produktów. Większość dostępnych w sklepach suszonych owoców jest bowiem „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220), a także kwas sorbowy i jego sole (E200, E202, E203), które są substancjami konserwującymi i mogą działać uczulająco. Wśród nielicznych, naturalnych produktów znajdziemy np. linię Helio Natura, w których nie znajdują się konserwanty, a owoce podlegają naturalnemu procesowi suszenia. Takie owoce są nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Morele bez konserwantów przypominają w smaku karmel i są słodsze od pospolitych moreli z dodatkiem dwutlenku siarki czy kwasu sorbowego.

▪ ▪ ▪
3482
10.10.2014
Dla ucznia z ADHD uczestniczenie w lekcjach jest bardzo dużym wyzwaniem. Nauczyciel wymaga zachowania ciszy, spokoju, uważnego słuchania poleceń. Dla nadruchliwego ucznia już samo siedzenie w bezruchu...

▪ ▪ ▪
2678
07.11.2015
Najłatwiej jest zabraniać, celować w rzeczy, które dziecko lubi: Nie obejrzysz bajki, nie pójdziesz na rower, nie dostaniesz podwieczorku, nie kupię ci loda, itd., itp. W chwilach wzburzenia, gdy...

▪ ▪ ▪
3671
03.04.2018
Coraz więcej słyszy się o porodach w wodzie. Metoda ta ma być bardziej komfortowa i mniej bolesna dla przyszłej mamy. Jednak nie każda kobieta może sobie na to pozwolić.

▪ ▪ ▪
5405
25.07.2015
W Poznaniu odbywają się spotkanie z cyklu Żywej Biblioteki. Co to takiego? Na czym polega i w jakich miastach można z niej skorzystać? Na te i na inne pytania znajdziecie odpowiedzi w naszym artykule....

▪ ▪ ▪
1947
09.06.2017
Z roku na rok w klinikach medycyny estetycznej można zaobserwować coraz większe zainteresowanie problematyką ginekologii estetycznej. Kobiety zgłaszają swoje wątpliwości w zakresie anatomii okolic...

▪ ▪ ▪
2309
13.08.2016
Pierwszy wyjazd z dzieckiem budzi wiele wątpliwości. Niemowlę na wakacjach wymaga większego zaangażowania i wysiłku niż w domu. Jak się przygotować, by urlop odbył się bez stresu?