2259
Sekret świątecznego smaku - co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?

Wielkanoc to zaraz po Bożym Narodzeniu jedno z najbardziej celebrowanych Świąt w polskich domach. Czas przed Wielkanocą obfituje w liczne przygotowania – szczególnie te w kuchni. Co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny? Jak w trakcie przedświątecznego szaleństwa wybrać najlepsze produkty i na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Wielkanoc to wyjątkowe święto. Jak wskazują badania, aż 89% Polaków traktuje je jako bardzo rodzinny czas (SW research), dlatego spędzają je przede wszystkim z najbliższą rodziną, a w dalszej kolejności z przyjaciółmi, celebrując wspólnie pyszne posiłki, często już w wiosennej atmosferze. Święta Wielkanocne to również prawdziwy raj dla smakoszy kojarzony przede wszystkim z tradycyjnymi smakami i zapachami. Na stole wielkanocnym w polskich domach gości biała kiełbasa, pasztet, wędliny… Polacy uwielbiają pysznie przyrządzone potrawy według sprawdzonych i tradycyjnych receptur. Nic więc dziwnego, że według badań (SW research) ulubioną potrawą wielkanocną, co trzeciej osoby w Polsce jest… żurek. Jak nakazuje tradycja, nieodłącznym elementem żurku jest biała kiełbasa, która dopełnia i nadaje smak tej świątecznej potrawie. Jak znaleźć zatem idealną białą kiełbasę? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość i rodzaj mięsa. Prawdziwy smakosz doceni produkty, które zawierają wysokiej jakości grubo rozdrobione mięso wieprzowe np. z szynki, o wyrazistym smaku i cudownym aromacie dzięki odpowiednio dobranym naturalnym przyprawom. – Biała kiełbasa, czy to podana w żurku, czy smażona lub gotowana, jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Aby zapamiętać Wielkanoc jako prawdziwą ucztę dla podniebienia, warto zwrócić uwagę na jakość produktów, które lądują do naszych koszyków podczas świątecznych zakupów – wyjaśnia Piotr Laskowski Dyrektor Sprzedaży i Marketingu z JBB – Ważne, by kiełbasa miała wysoką mięsność, była zrobiona z dobrej jakości surowca i została naturalnie przyprawiona. – tłumaczy Laskowski.
W trakcie Świąt największą wagę przykładamy do bardzo uroczystego śniadania Wielkanocnego. Wybór jedzenia na stołach jest ogromny, a poranny posiłek przypomina raczej obfity obiad, podczas którego delektujemy się różnego rodzaju wędlinami, kiełbasami czy pasztetem, którego według części badanych również nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole (SW research).
Pasztet można zjeść na wiele sposobów – z chlebem i żurawiną albo jako drobną przekąskę w ramach przystawki. Najczęściej na stole wielkanocnym pojawia się pasztet wieprzowy, chociaż coraz częściej wybieramy te delikatniejsze drobiowe. Przy wyborze dobrego pasztetu należy kierować się jego składem. –W przypadku pasztetu wieprzowego do dobrych surowców mięsnych zaliczamy łopatkę, boczek lub podgardle. Niekiedy dodawana jest wątroba wieprzowa, nie bez znaczenia pozostaje idealny dobór przypraw. Dobre pasztety drobiowe wykonane są również z mięsa z piersi, podudzia i uda kurczaka, doprawionego przyprawami. – wyjaśnia Piotr Laskowski z JBB.
Dobrej jakości produkty należy kupować ze sprawdzonych i polecanych źródeł. Pamiętajmy, że wybór odpowiedniej jakości kiełbas, wędlin czy pasztetów, które pojawią się na wielkanocnym stole sprawi, że ten czas na długo zapamiętamy jako niezwykłe doznanie kulinarne.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB”
Import – Eksport, Józef Bałdyga
Konkursy Miss dla najmłodszych – potrzeba dzieci czy ambicje rodziców?
▪ ▪ ▪
2521
20.09.2016
Ładne stroje, wyzywające makijaże i godziny spędzone na choreografii aby dobrze zaprezentować się na wybiegu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby rzecz dotyczyła dorosłych kobiet, które zdecydowały...
Świadoma mama cykl bezpłatnych spotkań
▪ ▪ ▪
05.09.2016
Świadome rodzicielstwo to nie lada wyzwanie. Każdy z nas – jeśli ma dzieci lub planuje je mieć – chce być najlepszym rodzicem na świecie. Bardzo często czujemy przy tym dużą presję, chcemy...
Kalendarz szkolny 2016/17
▪ ▪ ▪
2488
12.09.2016
Dzieci z utęsknieniem czekają na dni wolne, podczas których mają okazję odpocząć od szkolnych obowiązków. Ministerstwo Edukacji Narodowej przedstawiło już ich zestawienie na zbliżający się...
Nie taki dentysta straszny jak go malują
▪ ▪ ▪
3135
17.08.2015
Strach przed wizytą u stomatologa jest bardzo powszechny. Wielu dorosłych boi się lub unika nieprzyjemnych wizyt, które są niezbędne. Nic więc dziwnego, że pierwsza wizyta z dzieckiem u stomatologa...
Jak ważna jest woda w naszym życiu?
▪ ▪ ▪
3858
26.04.2016
Badania pokazują, że matki dzieci w wieku 6-12 lat (wiek wczesnoszkolny) nie są w pełni świadome wartości wody w codziennej diecie dziecka. Aż 62% z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że ich dziecko...
Najpiękniejsze polskie bajki
▪ ▪ ▪
5525
06.05.2016
Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa takie bajki jak „Szklana góra”, „Złota kaczka” czy „Żywa woda”. Powszechnie znane są także opowieści o bazyliszku, poznańskich koziołkach czy Smoku...