2233
Sekret świątecznego smaku - co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?

Wielkanoc to zaraz po Bożym Narodzeniu jedno z najbardziej celebrowanych Świąt w polskich domach. Czas przed Wielkanocą obfituje w liczne przygotowania – szczególnie te w kuchni. Co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny? Jak w trakcie przedświątecznego szaleństwa wybrać najlepsze produkty i na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Wielkanoc to wyjątkowe święto. Jak wskazują badania, aż 89% Polaków traktuje je jako bardzo rodzinny czas (SW research), dlatego spędzają je przede wszystkim z najbliższą rodziną, a w dalszej kolejności z przyjaciółmi, celebrując wspólnie pyszne posiłki, często już w wiosennej atmosferze. Święta Wielkanocne to również prawdziwy raj dla smakoszy kojarzony przede wszystkim z tradycyjnymi smakami i zapachami. Na stole wielkanocnym w polskich domach gości biała kiełbasa, pasztet, wędliny… Polacy uwielbiają pysznie przyrządzone potrawy według sprawdzonych i tradycyjnych receptur. Nic więc dziwnego, że według badań (SW research) ulubioną potrawą wielkanocną, co trzeciej osoby w Polsce jest… żurek. Jak nakazuje tradycja, nieodłącznym elementem żurku jest biała kiełbasa, która dopełnia i nadaje smak tej świątecznej potrawie. Jak znaleźć zatem idealną białą kiełbasę? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość i rodzaj mięsa. Prawdziwy smakosz doceni produkty, które zawierają wysokiej jakości grubo rozdrobione mięso wieprzowe np. z szynki, o wyrazistym smaku i cudownym aromacie dzięki odpowiednio dobranym naturalnym przyprawom. – Biała kiełbasa, czy to podana w żurku, czy smażona lub gotowana, jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Aby zapamiętać Wielkanoc jako prawdziwą ucztę dla podniebienia, warto zwrócić uwagę na jakość produktów, które lądują do naszych koszyków podczas świątecznych zakupów – wyjaśnia Piotr Laskowski Dyrektor Sprzedaży i Marketingu z JBB – Ważne, by kiełbasa miała wysoką mięsność, była zrobiona z dobrej jakości surowca i została naturalnie przyprawiona. – tłumaczy Laskowski.
W trakcie Świąt największą wagę przykładamy do bardzo uroczystego śniadania Wielkanocnego. Wybór jedzenia na stołach jest ogromny, a poranny posiłek przypomina raczej obfity obiad, podczas którego delektujemy się różnego rodzaju wędlinami, kiełbasami czy pasztetem, którego według części badanych również nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole (SW research).
Pasztet można zjeść na wiele sposobów – z chlebem i żurawiną albo jako drobną przekąskę w ramach przystawki. Najczęściej na stole wielkanocnym pojawia się pasztet wieprzowy, chociaż coraz częściej wybieramy te delikatniejsze drobiowe. Przy wyborze dobrego pasztetu należy kierować się jego składem. –W przypadku pasztetu wieprzowego do dobrych surowców mięsnych zaliczamy łopatkę, boczek lub podgardle. Niekiedy dodawana jest wątroba wieprzowa, nie bez znaczenia pozostaje idealny dobór przypraw. Dobre pasztety drobiowe wykonane są również z mięsa z piersi, podudzia i uda kurczaka, doprawionego przyprawami. – wyjaśnia Piotr Laskowski z JBB.
Dobrej jakości produkty należy kupować ze sprawdzonych i polecanych źródeł. Pamiętajmy, że wybór odpowiedniej jakości kiełbas, wędlin czy pasztetów, które pojawią się na wielkanocnym stole sprawi, że ten czas na długo zapamiętamy jako niezwykłe doznanie kulinarne.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB” 
Import – Eksport, Józef Bałdyga 
	Jak chronić dziecko w świecie social media?  Warsztaty dla rodziców 
	▪ ▪ ▪
2800
14.03.2016
Uczelnia Łazarskiego w Warszawie zaprasza wszystkich zainteresowanych na warsztaty „Jak chronić dziecko w świecie social media?”. Szkolenie odbędzie się w sobotę 19 marca, w godzinach 11.00 –...
	Rozwój manualny dziecka
	▪ ▪ ▪
3221
22.10.2015
Rozwój manualny dziecka pozwala dziecku na wykonywanie wielu czynności takich jak: rysowanie, malowanie, pisanie, sznurowanie butów czy zapinanie guzików. Do wymienionych czynności dziecko potrzebuje...
	Kiedy maluchowi grozi odwodnienie?
	▪ ▪ ▪
2600
21.11.2016
Organizm łatwo ją przyswaja, ale niestety nie potrafi kumulować, dlatego musimy ją nieustannie uzupełniać, by nie doprowadzić do zaburzeń pracy naszego ciała. Woda – bo o niej mowa – bierze...
	W supermarkecie z dzieckiem, czyli jak przetrwać zakupy bez rodzinnej kłótni
	▪ ▪ ▪
2837
15.05.2015
Bezradni rodzice uganiający się za naburmuszoną pociechą, która kategorycznym tonem oznajmia, że potrzebuje kolejnej zabawki to dość częsty obraz widziany w hipermarkecie. Cotygodniowe wspólne...
	Czym skutkuje porównywanie dzieci?
	▪ ▪ ▪
3545
15.06.2015
Każde dziecko jest wyjątkowe, posiada unikatową osobowość, temperament i silne pragnienie bycia kimś wartościowym, docenianym i kochanym. Maluchy chcą być przede wszystkim akceptowane przez najbliższą...
	Pierwsze kąpiele w domu mogą być świetną zabawą
	▪ ▪ ▪
2193
10.12.2016
Dzieci uwielbiają wodę. Nie ma się z resztą co dziwić - przecież przez dziewięć miesięcy życia płodowego otoczone były właśnie wodą. Niektórzy nawet twierdzą, że niemowlęta są naturalnymi,...