2265
Sekret świątecznego smaku - co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?

Wielkanoc to zaraz po Bożym Narodzeniu jedno z najbardziej celebrowanych Świąt w polskich domach. Czas przed Wielkanocą obfituje w liczne przygotowania – szczególnie te w kuchni. Co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny? Jak w trakcie przedświątecznego szaleństwa wybrać najlepsze produkty i na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Wielkanoc to wyjątkowe święto. Jak wskazują badania, aż 89% Polaków traktuje je jako bardzo rodzinny czas (SW research), dlatego spędzają je przede wszystkim z najbliższą rodziną, a w dalszej kolejności z przyjaciółmi, celebrując wspólnie pyszne posiłki, często już w wiosennej atmosferze. Święta Wielkanocne to również prawdziwy raj dla smakoszy kojarzony przede wszystkim z tradycyjnymi smakami i zapachami. Na stole wielkanocnym w polskich domach gości biała kiełbasa, pasztet, wędliny… Polacy uwielbiają pysznie przyrządzone potrawy według sprawdzonych i tradycyjnych receptur. Nic więc dziwnego, że według badań (SW research) ulubioną potrawą wielkanocną, co trzeciej osoby w Polsce jest… żurek. Jak nakazuje tradycja, nieodłącznym elementem żurku jest biała kiełbasa, która dopełnia i nadaje smak tej świątecznej potrawie. Jak znaleźć zatem idealną białą kiełbasę? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość i rodzaj mięsa. Prawdziwy smakosz doceni produkty, które zawierają wysokiej jakości grubo rozdrobione mięso wieprzowe np. z szynki, o wyrazistym smaku i cudownym aromacie dzięki odpowiednio dobranym naturalnym przyprawom. – Biała kiełbasa, czy to podana w żurku, czy smażona lub gotowana, jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Aby zapamiętać Wielkanoc jako prawdziwą ucztę dla podniebienia, warto zwrócić uwagę na jakość produktów, które lądują do naszych koszyków podczas świątecznych zakupów – wyjaśnia Piotr Laskowski Dyrektor Sprzedaży i Marketingu z JBB – Ważne, by kiełbasa miała wysoką mięsność, była zrobiona z dobrej jakości surowca i została naturalnie przyprawiona. – tłumaczy Laskowski.
W trakcie Świąt największą wagę przykładamy do bardzo uroczystego śniadania Wielkanocnego. Wybór jedzenia na stołach jest ogromny, a poranny posiłek przypomina raczej obfity obiad, podczas którego delektujemy się różnego rodzaju wędlinami, kiełbasami czy pasztetem, którego według części badanych również nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole (SW research).
Pasztet można zjeść na wiele sposobów – z chlebem i żurawiną albo jako drobną przekąskę w ramach przystawki. Najczęściej na stole wielkanocnym pojawia się pasztet wieprzowy, chociaż coraz częściej wybieramy te delikatniejsze drobiowe. Przy wyborze dobrego pasztetu należy kierować się jego składem. –W przypadku pasztetu wieprzowego do dobrych surowców mięsnych zaliczamy łopatkę, boczek lub podgardle. Niekiedy dodawana jest wątroba wieprzowa, nie bez znaczenia pozostaje idealny dobór przypraw. Dobre pasztety drobiowe wykonane są również z mięsa z piersi, podudzia i uda kurczaka, doprawionego przyprawami. – wyjaśnia Piotr Laskowski z JBB.
Dobrej jakości produkty należy kupować ze sprawdzonych i polecanych źródeł. Pamiętajmy, że wybór odpowiedniej jakości kiełbas, wędlin czy pasztetów, które pojawią się na wielkanocnym stole sprawi, że ten czas na długo zapamiętamy jako niezwykłe doznanie kulinarne.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB”
Import – Eksport, Józef Bałdyga
Uporczywy ból gardła u dziecka – co robić?
▪ ▪ ▪
2879
18.08.2016
Ból gardła może zaatakować Twoje dziecko o każdej porze roku. Może być mniej lub bardziej intensywny, ale zawsze wymaga interwencji. Jak pomóc maluchowi? Istnieją skuteczne sposoby, które pomogą...
Zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko. Zimą zadbaj o odporność smyka!
▪ ▪ ▪
2267
08.01.2017
Każda z mam pragnie, aby jej dziecko było radosne i uśmiechnięte. A szczęśliwy malec, to zdrowy malec tryskający energią. Zwłaszcza zima jest okresem, w którym łatwo o osłabienie odporności...
Termobutelka, która rośnie razem z dzieckiem
▪ ▪ ▪
2479
08.12.2016
Podróżowanie z dzieckiem zawsze jest wyzwaniem. Cała logistyka związana z przygotowaniem ekwipunku: pieluch, chusteczek, zabawek, odpowiednich porcji mleka, butelek, smoczków może doprowadzić do...
Bunt sześciolatka
▪ ▪ ▪
4944
20.10.2014
Rodziców, którzy myśleliby, że większe bunty dziecka kończą się na etapie dwóch i czterech lat, może spotkać niemiła niespodzianka. Tak naprawdę bunty powracają, w różnym wieku i nasileniu,...
Pielęgnacja niemowlęcia
▪ ▪ ▪
3876
13.11.2014
Przy pierwszym dziecku każdy rodzic wpada lekko w panikę - ciągle zastanawia się, czy uda mu się odpowiednio zadbać o pielęgnację swojego maleństwa. Prawdą jest iż pielęgnacja niemowlęcia...
Ciąża pozamaciczna
▪ ▪ ▪
3089
09.08.2015
Jest inaczej nazywana ciążą ektopową. Jest to ciąża, która jest umiejscowiona poza macicą. Zapłodnione jajeczko nie jest możliwe do umieszczenia w macicy, przez co taka ciąża jest niemożliwa...