2296
Sekret świątecznego smaku - co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?

Wielkanoc to zaraz po Bożym Narodzeniu jedno z najbardziej celebrowanych Świąt w polskich domach. Czas przed Wielkanocą obfituje w liczne przygotowania – szczególnie te w kuchni. Co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny? Jak w trakcie przedświątecznego szaleństwa wybrać najlepsze produkty i na co zwracać uwagę podczas zakupów?
Wielkanoc to wyjątkowe święto. Jak wskazują badania, aż 89% Polaków traktuje je jako bardzo rodzinny czas (SW research), dlatego spędzają je przede wszystkim z najbliższą rodziną, a w dalszej kolejności z przyjaciółmi, celebrując wspólnie pyszne posiłki, często już w wiosennej atmosferze. Święta Wielkanocne to również prawdziwy raj dla smakoszy kojarzony przede wszystkim z tradycyjnymi smakami i zapachami. Na stole wielkanocnym w polskich domach gości biała kiełbasa, pasztet, wędliny… Polacy uwielbiają pysznie przyrządzone potrawy według sprawdzonych i tradycyjnych receptur. Nic więc dziwnego, że według badań (SW research) ulubioną potrawą wielkanocną, co trzeciej osoby w Polsce jest… żurek. Jak nakazuje tradycja, nieodłącznym elementem żurku jest biała kiełbasa, która dopełnia i nadaje smak tej świątecznej potrawie. Jak znaleźć zatem idealną białą kiełbasę? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość i rodzaj mięsa. Prawdziwy smakosz doceni produkty, które zawierają wysokiej jakości grubo rozdrobione mięso wieprzowe np. z szynki, o wyrazistym smaku i cudownym aromacie dzięki odpowiednio dobranym naturalnym przyprawom. – Biała kiełbasa, czy to podana w żurku, czy smażona lub gotowana, jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Aby zapamiętać Wielkanoc jako prawdziwą ucztę dla podniebienia, warto zwrócić uwagę na jakość produktów, które lądują do naszych koszyków podczas świątecznych zakupów – wyjaśnia Piotr Laskowski Dyrektor Sprzedaży i Marketingu z JBB – Ważne, by kiełbasa miała wysoką mięsność, była zrobiona z dobrej jakości surowca i została naturalnie przyprawiona. – tłumaczy Laskowski.
W trakcie Świąt największą wagę przykładamy do bardzo uroczystego śniadania Wielkanocnego. Wybór jedzenia na stołach jest ogromny, a poranny posiłek przypomina raczej obfity obiad, podczas którego delektujemy się różnego rodzaju wędlinami, kiełbasami czy pasztetem, którego według części badanych również nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole (SW research).
Pasztet można zjeść na wiele sposobów – z chlebem i żurawiną albo jako drobną przekąskę w ramach przystawki. Najczęściej na stole wielkanocnym pojawia się pasztet wieprzowy, chociaż coraz częściej wybieramy te delikatniejsze drobiowe. Przy wyborze dobrego pasztetu należy kierować się jego składem. –W przypadku pasztetu wieprzowego do dobrych surowców mięsnych zaliczamy łopatkę, boczek lub podgardle. Niekiedy dodawana jest wątroba wieprzowa, nie bez znaczenia pozostaje idealny dobór przypraw. Dobre pasztety drobiowe wykonane są również z mięsa z piersi, podudzia i uda kurczaka, doprawionego przyprawami. – wyjaśnia Piotr Laskowski z JBB.
Dobrej jakości produkty należy kupować ze sprawdzonych i polecanych źródeł. Pamiętajmy, że wybór odpowiedniej jakości kiełbas, wędlin czy pasztetów, które pojawią się na wielkanocnym stole sprawi, że ten czas na długo zapamiętamy jako niezwykłe doznanie kulinarne.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB”
Import – Eksport, Józef Bałdyga
Sposoby na odparzenia
▪ ▪ ▪
4139
29.06.2015
Wraz ze zmianą pogody i nagłym ociepleniem, delikatna skóra malucha szybciej niż dotychczas ulega bolesnym obrażeniom. Wiosną i latem dziecko bardziej narażone jest na odparzenia wywołane wysuszeniem,...
Cykl EDUKACJA: Kompendium wiedzy rodzica
▪ ▪ ▪
2557
20.09.2015
Twoje dziecko niedługo wybiera się do pierwszej klasy szkoły podstawowej lub już do niej trafiło? Jest całe mnóstwo kwestii, których musisz być świadom jako rodzic. Pogrupowaliśmy ważne zagadnienia,...
Ubranka do wyprawki dla niemowlaka. O czym warto pamiętać?
▪ ▪ ▪
2548
03.11.2016
Skompletowanie wyprawki niejednokrotnie jest sporym wyzwaniem dla młodych rodziców. W sieci znaleźć można mnóstwo różnych list pomocnych w jej zebraniu, ale często okazuje się, że zawierają...
Ciekawostki z Morza Bałtyckiego. Wystawa Balticarium w Akwarium Gdyńskim
▪ ▪ ▪
2410
30.03.2017
23 marca – 18 kwietnia 2017, w marcu godz. 10 - 17, w kwietniu godz. 9 - 19
Balticarium wraz z Akwarium Gdyńskim mają zaszczyt zaprosić na wystawę, która pozwala poznać ciekawostki na temat...
Depresja u dziecka w wieku szkolnym
▪ ▪ ▪
3835
09.10.2014
Depresja niesłusznie jest kojarzona tylko z osobami dorosłymi. Symptomy tej podstępnej choroby mogą ujawnić się nawet w wieku niemowlęcym (szczególnie na skutek odosobnienia z matką). Depresja...
Dziecięce zmysły
▪ ▪ ▪
3145
27.04.2015
Noworodek uczy się przez doświadczenia zmysłowe. Dbajcie o rozwój waszego maleństwa od samego początku. Dzieci potrafią zapamiętywać odczucia jeszcze z życia płodowego. Jednak nadmiar bodźców...