Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2239

Dodano: 18.03.2017

Sekret świątecznego smaku - co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?

Sekret świątecznego smaku - co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?

Wielkanoc to zaraz po Bożym Narodzeniu jedno z najbardziej celebrowanych Świąt w polskich domach. Czas przed Wielkanocą obfituje w liczne przygotowania – szczególnie te w kuchni. Co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny? Jak w trakcie przedświątecznego szaleństwa wybrać najlepsze produkty i na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Wielkanoc to wyjątkowe święto. Jak wskazują badania, aż 89% Polaków traktuje je jako bardzo rodzinny czas (SW research), dlatego spędzają je przede wszystkim z najbliższą rodziną, a w dalszej kolejności z przyjaciółmi, celebrując wspólnie pyszne posiłki, często już w wiosennej atmosferze. Święta Wielkanocne to również prawdziwy raj dla smakoszy kojarzony przede wszystkim z tradycyjnymi smakami i zapachami. Na stole wielkanocnym w polskich domach gości biała kiełbasa, pasztet, wędliny… Polacy uwielbiają pysznie przyrządzone potrawy według sprawdzonych i tradycyjnych receptur. Nic więc dziwnego, że według badań (SW research) ulubioną potrawą wielkanocną, co trzeciej osoby w Polsce jest… żurek. Jak nakazuje tradycja, nieodłącznym elementem żurku jest biała kiełbasa, która dopełnia i nadaje smak tej świątecznej potrawie. Jak znaleźć zatem idealną białą kiełbasę? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość i rodzaj mięsa. Prawdziwy smakosz doceni produkty, które zawierają wysokiej jakości grubo rozdrobione mięso wieprzowe np. z szynki, o wyrazistym smaku i cudownym aromacie dzięki odpowiednio dobranym naturalnym przyprawom. – Biała kiełbasa, czy to podana w żurku, czy smażona lub gotowana, jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Aby zapamiętać Wielkanoc jako prawdziwą ucztę dla podniebienia, warto zwrócić uwagę na jakość produktów, które lądują do naszych koszyków podczas świątecznych zakupów – wyjaśnia Piotr Laskowski Dyrektor Sprzedaży i Marketingu z JBB – Ważne, by kiełbasa miała wysoką mięsność, była zrobiona z dobrej jakości surowca i została naturalnie przyprawiona. – tłumaczy Laskowski.

W trakcie Świąt największą wagę przykładamy do bardzo uroczystego śniadania Wielkanocnego. Wybór jedzenia na stołach jest ogromny, a poranny posiłek przypomina raczej obfity obiad, podczas którego delektujemy się różnego rodzaju wędlinami, kiełbasami czy pasztetem, którego według części badanych również nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole (SW research).

Pasztet można zjeść na wiele sposobów – z chlebem i żurawiną albo jako drobną przekąskę w ramach przystawki. Najczęściej na stole wielkanocnym pojawia się pasztet wieprzowy, chociaż coraz częściej wybieramy te delikatniejsze drobiowe. Przy wyborze dobrego pasztetu należy kierować się jego składem. –W przypadku pasztetu wieprzowego do dobrych surowców mięsnych zaliczamy łopatkę, boczek lub podgardle. Niekiedy dodawana jest wątroba wieprzowa, nie bez znaczenia pozostaje idealny dobór przypraw. Dobre pasztety drobiowe wykonane są również z mięsa z piersi, podudzia i uda kurczaka, doprawionego przyprawami. – wyjaśnia Piotr Laskowski z JBB.

Dobrej jakości produkty należy kupować ze sprawdzonych i polecanych źródeł. Pamiętajmy, że wybór odpowiedniej jakości kiełbas, wędlin czy pasztetów, które pojawią się na wielkanocnym stole sprawi, że ten czas na długo zapamiętamy jako niezwykłe doznanie kulinarne.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB”
Import – Eksport, Józef Bałdyga

Zobacz także:
Nowe wyjątkowe smaki - Almette Nowe wyjątkowe smaki - Almette

▪ ▪ ▪

2244

07.03.2017

Do rodziny puszystych serków Almette dołączyły dwa nowe, wyjątkowe smaki: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem. To propozycja dla miłośników puszystych serków twarogowych...

Wychowywanie córki a wychowywanie syna Wychowywanie córki a wychowywanie syna

▪ ▪ ▪

2879

18.04.2015

Łatwo jest wpaść w pułapkę stereotypów – że niby dziewczynki trzeba wychowywać łagodnie, a chłopców dość twardo. Albo że dziewczynki bawią się lalkami, a chłopcy samochodami. Ile jest...

Zdjęcia z USG - najlepsza pamiątka po ciąży Zdjęcia z USG - najlepsza pamiątka po ciąży

▪ ▪ ▪

3156

17.11.2020

Ciąża to bardzo wyjątkowy stan, który budzi często skrajne emocje. Szczęście, strach, euforia – to właśnie takie uczucia targają kobietą przed porodem.

Feeria barw w nowych deserkach owocowych Gerber Feeria barw w nowych deserkach owocowych Gerber

▪ ▪ ▪

2245

23.06.2017

Linia deserków w tubkach Gerber przeznaczonych dla niemowląt po 6. miesiącu powiększyła się właśnie o 3 nowe inspirujące połączenia smaków. Soczyste kolory, w które ubrano musy, przywodzą...

Wynajem dmuchanych zjeżdżalni – jak wybrać odpowiednią dla różnych grup wiekowych? Wynajem dmuchanych zjeżdżalni – jak wybrać odpowiednią dla różnych grup wiekowych?

▪ ▪ ▪

561

27.07.2025

Dmuchane zjeżdżalnie to gwarancja świetnej zabawy na każdym evencie – od pikników rodzinnych po imprezy firmowe. Kluczem do sukcesu jest jednak właściwy dobór atrakcji do wieku uczestników....

Dziecięce zmysły Dziecięce zmysły

▪ ▪ ▪

3076

27.04.2015

Noworodek uczy się przez doświadczenia zmysłowe. Dbajcie o rozwój waszego maleństwa od samego początku. Dzieci potrafią zapamiętywać odczucia jeszcze z życia płodowego. Jednak nadmiar bodźców...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.