1668
Pierś jędrna i krzepka jak kalarepka

Serwując potrawy na rodzinny stół chcemy, aby były one w pełni naturalne, odżywcze i oczywiście smaczne. Doskonałym pomysłem na wspólny posiłek będzie więc połączenie zdrowych, sezonowych warzyw z delikatnym mięsem drobiowym. Kalarepa nadziewana piersią Kurczaka Zagrodowego oraz serem feta to propozycja, która łączy w sobie wszystko co najlepsze.
Pierś z Kurczaka Zagrodowego to najwyższej jakości delikatne mięso. Swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom w jakich żyją Kurczaki Zagrodowe. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody i mogą po niej do woli spacerować. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone, niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą, która nie zawiera GMO. To wszystko sprawia, że piersi Zagrodowego są idealnym mięsem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i bez obawy można podawać je nawet najmłodszym dzieciom. Doskonałym dopełnieniem lekkich, a jednocześnie sycących potraw z piersi kurczaka jest okrągła i chrupiąca kalarepa. Sezon na to słodkawe, pełne witamin warzywo trwa przez całe lato. Kiedy dołożymy do tego jeszcze fetę i trochę ziół, powstanie wyjątkowo apetyczne danie, które wprawi w zachwyt niejedno podniebienie.
Kalarepki nadziewane
Składniki:
- 4 kalarepy
- 1 pierś Kurczaka Zagrodowego
- 100 g sera feta + do dekoracji
- 1 mała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 listków bazylii + do dekoracji
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalarepki obrać, wydrążyć, zachować miąższ z jednej kalarepki (pozostały można wykorzystać do zupy lub surówki). Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą. Pierś drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym serem feta, łyżką soku z cytryny, podsmażoną kalarepką z cebulą i doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Wydrążone kalarepki skropić pozostałą łyżką soku i oliwą, środki napełnić farszem, piec ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami bazylii.
***Piersi z Kurczaka Zagrodowego to produkt klasy premium najwyższej jakości. Na walory smakowe i odżywcze mięsa wpływa długość i sposób chowu kurczaka. Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na smak mięsa, które doceniane jest przez miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.
www.zagrodowy.pl

▪ ▪ ▪
1605
09.08.2017
Beztroska, spokój, krótko mówiąc pełen relaks – tak powinny wyglądać wakacje. Niestety zdarza się, że wypoczynek coś nam zakłóca. Co robić, gdy przydarzy nam się oparzenie słoneczne? Jak...

▪ ▪ ▪
2777
31.03.2016
Owoce i warzywa to nie tylko pyszna przekąska. Dietetycy zalecają je jeść co najmniej 5 razy dziennie. Dlaczego? Są źródłem witamin, błonnika oraz wielu innych składników odżywczych, które...

▪ ▪ ▪
2459
16.08.2016
W naszym kraju z roku na rok rośnie liczba osób, u których diagnozuje się choroby związane z ugryzieniem kleszcza. Te niepozorne owady przenoszą bowiem mnóstwo groźnych dla człowieka drobnoustrojów,...

▪ ▪ ▪
2255
14.09.2015
To głupota, czy niewiedza? Jedno gorsze od drugiego. Pijące ciężarne są plagą, z którą musimy zacząć walczyć jak najszybciej. Niestety często brakuje możliwości na obronę tych maleńkich...

▪ ▪ ▪
3447
18.06.2015
Z natury ciekawskie dzieci interesują się różnymi kwestiami. Pierwszymi osobami, u których szukają odpowiedzi na nurtujące je pytania – są mama i tata. Jak wynika z badań, rodzicom najtrudniej...

▪ ▪ ▪
2608
15.07.2017
Smaczne i pożywne śniadanie to sprawdzony sposób na dobry początek dnia. Nadaj więc swoim kanapkom charakteru! Jak? To bardzo proste! Już jest Nowy Hochland Kanapkowy – kremowy serek twarogowy...