Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2523

Dodano: 03.12.2016

Alergia – Plaga XXI wieku

Alergia – Plaga XXI wieku

Alergia to jedno z trzech najczęściej występujących schorzeń przewlekłych. Przez lekarzy okrzyknięta plagą XXI wieku. Szacuje się, że problem ten dotyczy ponad 70 % dzieci z dużych miast w wieku przedszkolnym i szkolnym. - mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. - Świadomość i szerzenie wiedzy na temat alergii jest kluczowa w walce z tym schorzeniem. Dlatego właśnie alergie są jednym z podstawowych zagadnień, na których skupiamy się w IV edycji programu edukacyjnego „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII”.

200-250 milionów ludzi na całym świecie może mieć alergię pokarmową - podaje Światowa Organizacja Alergii (WAO)1. Według danych pochodzących z programu ECAP2 Polska znajduje się w czołówce krajów pod względem występowania objawów alergicznych. Częstotliwość występowania niepożądanych reakcji na pokarmy będzie wzrasta z każdym kolejnym rokiem, szczególnie w krajach wysoko uprzemysłowionych, gdzie poziom zanieczyszczenia środowiska jest stosunkowo duży - mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Posiadając większą wiedzę na temat alergii, jej potencjalnych przyczyn, czynników jakie ją wywołują oraz sposobów radzenia sobie z nią możemy zwiększyć komfort naszego życia, a także skuteczniej jej zapobiegać. Edukacja na temat zapobiegania chorobom cywilizacyjnym takim jak alergia czy otyłość to jedno z głównych założeń

IV edycji programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja przez zabawę Właśnie ruszyła IV edycja programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, której inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jej celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków. Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymają zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Pobudzamy kreatywność

Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego. Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach. Więcej informacji na temat warunków udziału w programie i konkursie dostępnych jest na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl oraz na fanpage na Facebooku „PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII” www.facebook.com/PorcjaPozytywnejENERGII/.

Porcja Pozytywnej Energii
tel. +48 501 010 077
[email protected]

Zobacz także:
Depresja u dziecka w wieku szkolnym Depresja u dziecka w wieku szkolnym

▪ ▪ ▪

3779

09.10.2014

Depresja niesłusznie jest kojarzona tylko z osobami dorosłymi. Symptomy tej podstępnej choroby mogą ujawnić się nawet w wieku niemowlęcym (szczególnie na skutek odosobnienia z matką). Depresja...

Jak rozwijać wrażliwość artystyczną u dzieci? Jak rozwijać wrażliwość artystyczną u dzieci?

▪ ▪ ▪

3660

12.05.2017

Rozwijanie zainteresowań i umiejętności dzieci sprzyja rozwojowi ich osobowości. Twórcze działania najmłodszych to również efektywne sposoby na zwiększenie wrażliwości artystycznej dziecka....

Skarpety do sandałów, czyli moda po polsku Skarpety do sandałów, czyli moda po polsku

▪ ▪ ▪

5946

04.09.2015

Sandały, a do nich długie skarpety podciągnięte pod same kolana, czy tak właśnie ubierają się Polacy? Sądząc po komentarzach, które możemy czytać w internecie, rodacy zupełnie nie potrafią...

Odmień pokój dziecka na wiosnę Odmień pokój dziecka na wiosnę

▪ ▪ ▪

3680

05.05.2015

Wiosenne kolory – beże, róże, odcienie niebieskiego czy szarości – wszystkie z nich mają swoje znaczenie. Oddziałują też na naszą psychikę. Za pomocą kolorów możemy kształtować wrażliwość...

Jak pozbyć się rozstępów? Jak pozbyć się rozstępów?

▪ ▪ ▪

2678

08.08.2015

Rozstępy to koszmar wielu kobiet. Często powstają niezauważone, przez co trudno jest z nimi walczyć.

Najpopularniejsze imiona w 2017 roku Najpopularniejsze imiona w 2017 roku

▪ ▪ ▪

2147

14.11.2017

Ministerstwo Cyfryzacji przygotowało raport na temat imion nadawanych w pierwszym półroczu 2017 roku. Z opublikowanych danych wynika, że Polacy co raz chętniej wracają do starych, tradycyjnych imion.

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.