2359
3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym!

Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgać po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Marka Zagrodowy proponuje kreatywne podejście do kurczaka – warto skusić się i spróbować!
Uwielbiamy smak kurczaka i sięgamy po niego podczas różnych okazji, dlatego dania z drobiu są na stałe wpisane do menu dzieci i dorosłych. Kurczak świetnie pasuje do lekkich, delikatnych kompozycji, ale może zachwycać swoim smakiem także w towarzystwie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw. By potrawy z kurczakiem były naprawdę smaczne, warto wybierać mięso najwyższej jakości i z pewnego źródła. Kurczak Zagrodowy swoją jakość zawdzięcza metodom chowu zbliżonym do naturalnych, z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Podczas chowu nie podaje mu się antybiotyków i żywiony jest wyłącznie karmą roślinna bez GMO. Sięgając po Zagrodowego każdy ma pewność, że wybiera naturalne, wartościowe mięso doskonałe dla dzieci i dorosłych.
Korzystając z takiej bazy, wprowadzając do kuchni odrobinę fantazji, można przyrządzić drób w zupełnie nowy sposób i odkryć jego nowe walory smakowe! Do przygotowania wyśmienitych dań z Kurczakiem Zagrodowym wykorzystujemy m.in. owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię oraz szparagi, na które trwa obecnie sezon. Smak przygotowanych potraw urozmaicą dodatki w postaci kolorowych ziemniaków, kuskusu czy makaronu. Takie fantazyjne receptury kuszą bogactwem oryginalnych smaków i aromatów. Warto je wypróbować, by wzbogacić codzienne menu, na nowo zasmakować w daniach z drobiu i zaskoczyć kulinarną fantazją rodzinę oraz gości.
Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami
Składniki:
- Udka z kurczaka Zagrodowego 4 szt.
- Olej rzepakowy 1,5 l
- Masło klarowane 500 g
- Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
- Sól gruboziarnista
Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.
Składniki:
- Pomarańcza 2 szt.
- Limonki 2 szt.
- Grapefruit 1 szt.
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
- Rzodkiewka kilka sztuk
- Szczypiorek
Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
Składniki:
- Ziemniaki kolorowe 16 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Kiełki groszku cukrowego
- Sól
Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.
Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.
Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym
Składniki:
- Piersi z Kurczaka Zagrodowego 4 szt.
- Tymianek świeży
- Rozmaryn świeży
- Cytryna 2 szt.
- Sól i pieprz
- Oliwa wędzona
- Masło klarowane
Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
Składniki:
- Kuskus 200 g
- Sok z cytryny
- Sól
- Olej rzepakowy
Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
Składniki:
- Bazylia 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Bulion drobiowy 400 ml
- Masło 1 łyżka
- Ser dojrzewający typu bursztyn 100 g
Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.
Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego
Składniki:
- 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie, czosnku, tymianku, soli oraz pieprzu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
- 1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
- 100 g sera pleśniowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu papardelle
- 200 ml śmietany 36%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g sera parmezan w płatkach
- garść posiekanych pomidorów suszonych
- gałka muszkatołowa
- pęczek zielonych szparagów
- pieprz biały mielony, sól
Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.
Jagoda Konarska
Project Manager
Uwaga, trwa sezon na rotawirusy
▪ ▪ ▪
2188
02.05.2017
Przebieg zakażenia rotawirusowego u osoby dorosłej może być całkowicie bezobjawowy, tymczasem mali pacjenci chorują bardzo burzliwie. W dodatku to właśnie najmłodsi zmagają się z tą dolegliwością...
Dzielenie się jest fajne
▪ ▪ ▪
3151
13.08.2015
Zaborcze dzieci to żadna nowość. Bywają maluchy, które wolą bawić się jedną łopatką w samotności, niż zbudować wielki zamek wspólnie z rówieśnikami. Dla nich słowo "moje" to rzecz święta...
Dziadkowie czy niania
▪ ▪ ▪
2839
06.02.2015
Zastanawiasz się nad tym, komu powierzyć opiekę nad dzieckiem, gdy ty idziesz do pracy? Nie bierzesz pod uwagę zapisania malca do żłobka lub przedszkola, bądź zaistniała sytuacja (finansowa, brak...
Kleszcze i borelioza - wszystko, co musisz wiedzieć
▪ ▪ ▪
2969
16.08.2016
W naszym kraju z roku na rok rośnie liczba osób, u których diagnozuje się choroby związane z ugryzieniem kleszcza. Te niepozorne owady przenoszą bowiem mnóstwo groźnych dla człowieka drobnoustrojów,...
Parówki KIDS z Chrzanowa
▪ ▪ ▪
2851
30.07.2015
Chrzanowska Manufaktura Wędlin wprowadziła na rynek apetyczną nowość przygotowaną z myślą o najmłodszych: Parówki KIDS z Chrzanowa z 92% zawartością mięsa. Nowe parówki dostępne są w poręcznych...
Kompleksowy program dla dróg moczowych
▪ ▪ ▪
3086
05.08.2014
Liczby mówią same za siebie: co trzecia z pań doświadczyła przykrych dolegliwości związanych z zapaleniem układu moczowego. Co więcej – aż jedna czwarta damskiej populacji z problemem tym boryka...