Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

1002

Dodano: 31.05.2017

3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym!

3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym!

Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgać po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Marka Zagrodowy proponuje kreatywne podejście do kurczaka – warto skusić się i spróbować!

Uwielbiamy smak kurczaka i sięgamy po niego podczas różnych okazji, dlatego dania z drobiu są na stałe wpisane do menu dzieci i dorosłych. Kurczak świetnie pasuje do lekkich, delikatnych kompozycji, ale może zachwycać swoim smakiem także w towarzystwie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw. By potrawy z kurczakiem były naprawdę smaczne, warto wybierać mięso najwyższej jakości i z pewnego źródła. Kurczak Zagrodowy swoją jakość zawdzięcza metodom chowu zbliżonym do naturalnych, z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Podczas chowu nie podaje mu się antybiotyków i żywiony jest wyłącznie karmą roślinna bez GMO. Sięgając po Zagrodowego każdy ma pewność, że wybiera naturalne, wartościowe mięso doskonałe dla dzieci i dorosłych.

Korzystając z takiej bazy, wprowadzając do kuchni odrobinę fantazji, można przyrządzić drób w zupełnie nowy sposób i odkryć jego nowe walory smakowe! Do przygotowania wyśmienitych dań z Kurczakiem Zagrodowym wykorzystujemy m.in. owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię oraz szparagi, na które trwa obecnie sezon. Smak przygotowanych potraw urozmaicą dodatki w postaci kolorowych ziemniaków, kuskusu czy makaronu. Takie fantazyjne receptury kuszą bogactwem oryginalnych smaków i aromatów. Warto je wypróbować, by wzbogacić codzienne menu, na nowo zasmakować w daniach z drobiu i zaskoczyć kulinarną fantazją rodzinę oraz gości.

Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Składniki:

Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.

Składniki:

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.

Składniki:

Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.

Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.

Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Składniki:

Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Składniki:

Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.

Składniki:

Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.

Jagoda Konarska
Project Manager

Zobacz także:
Junior z kartą w kieszeni Junior z kartą w kieszeni

▪ ▪ ▪

1498

09.09.2015

Szkoła to nie tylko lekcje i prace domowe. To także koledzy i koleżanki, wspólne sprawy, pasje i potrzeby. Dlatego dla młodego ucznia niezwykle ważną sprawą jest kieszonkowe. Jeśli trafi na kartę...

Nowy Hochland Kanapkowy – kremowy serek z charakterem! Nowy Hochland Kanapkowy – kremowy serek z charakterem!

▪ ▪ ▪

1166

15.07.2017

Smaczne i pożywne śniadanie to sprawdzony sposób na dobry początek dnia. Nadaj więc swoim kanapkom charakteru! Jak? To bardzo proste! Już jest Nowy Hochland Kanapkowy – kremowy serek twarogowy...

Poród bez bólu. Czy to możliwe? Poród bez bólu. Czy to możliwe?

▪ ▪ ▪

1625

25.01.2016

Polskie ciężarne mają się coraz lepiej. O dobre warunki ciąży, porodu i połogu dla kobiet walczy wiele rodzimych fundacji. Efekt ich pracy widać gołym okiem: rodzące mają coraz więcej praw....

 Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć

▪ ▪ ▪

1190

27.08.2017

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami. Osobom, których jeszcze nie ogarnęła kulinarna rewolucja...

Dlaczego ciąże mnogie to tzw. ciąże patologiczne? Dlaczego ciąże mnogie to tzw. ciąże patologiczne?

▪ ▪ ▪

1886

05.11.2014

W samej Warszawie w latach 1988 – 2008 odbyło się niemal 1200 porodów ciąż mnogich. W ostatnich trzech latach aż 5% ciąż kończyło się więcej niż jednym dzieckiem. Z jednej strony to mały...

Niebezpieczna zabawa wśród nastolatków  - Seksting Niebezpieczna zabawa wśród nastolatków - Seksting

▪ ▪ ▪

3001

24.04.2015

Zdjęcia, filmy, grafiki, to świat komunikacji wśród młodzieży. Zamiast telefonu lub wiadomości coraz częściej otrzymujemy zdjęcie. Pokolenie obrazkowe chętnie zastępuje bezpośrednią komunikacje,...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.