Zgłoś pomysł lub błąd
FB
zaloguj się
utwórz konto

2380

Dodano: 31.05.2017

3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym!

3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym!

Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgać po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Marka Zagrodowy proponuje kreatywne podejście do kurczaka – warto skusić się i spróbować!

Uwielbiamy smak kurczaka i sięgamy po niego podczas różnych okazji, dlatego dania z drobiu są na stałe wpisane do menu dzieci i dorosłych. Kurczak świetnie pasuje do lekkich, delikatnych kompozycji, ale może zachwycać swoim smakiem także w towarzystwie intensywnych przypraw, ziół i kolorowych warzyw. By potrawy z kurczakiem były naprawdę smaczne, warto wybierać mięso najwyższej jakości i z pewnego źródła. Kurczak Zagrodowy swoją jakość zawdzięcza metodom chowu zbliżonym do naturalnych, z całorocznym dostępem do zagrody na świeżym powietrzu. Podczas chowu nie podaje mu się antybiotyków i żywiony jest wyłącznie karmą roślinna bez GMO. Sięgając po Zagrodowego każdy ma pewność, że wybiera naturalne, wartościowe mięso doskonałe dla dzieci i dorosłych.

Korzystając z takiej bazy, wprowadzając do kuchni odrobinę fantazji, można przyrządzić drób w zupełnie nowy sposób i odkryć jego nowe walory smakowe! Do przygotowania wyśmienitych dań z Kurczakiem Zagrodowym wykorzystujemy m.in. owoce cytrusowe, aromatyczną bazylię oraz szparagi, na które trwa obecnie sezon. Smak przygotowanych potraw urozmaicą dodatki w postaci kolorowych ziemniaków, kuskusu czy makaronu. Takie fantazyjne receptury kuszą bogactwem oryginalnych smaków i aromatów. Warto je wypróbować, by wzbogacić codzienne menu, na nowo zasmakować w daniach z drobiu i zaskoczyć kulinarną fantazją rodzinę oraz gości.

Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

Składniki:

Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.

Składniki:

Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.

Składniki:

Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku.

Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.

Piersi Kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym

Składniki:

Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Składniki:

Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.

Składniki:

Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.

Jagoda Konarska
Project Manager

Zobacz także:
Dzieci w świecie nowych technologii Dzieci w świecie nowych technologii

▪ ▪ ▪

2389

28.09.2016

Cyberdzieci – tak mówi się obecnie na najmłodsze pokolenie. Już od najmłodszych lat korzystają z nowych technologii i niejednokrotnie są w stanie lepiej wytłumaczyć działanie niektórych sprzętów...

Sport w ciąży – jaka forma aktywności jest dla Ciebie najlepsza? Sport w ciąży – jaka forma aktywności jest dla Ciebie najlepsza?

▪ ▪ ▪

2629

28.04.2015

Aktywność ruchowa w trakcie ciąży wpływa korzystnie na organizm mamy. Dzięki niej może szybciej wrócić do upragnionej sylwetki, ujędrnić skórę, odprężyć się, a także wzmocnić partie...

Wybieramy porodówkę – na co zwrócić uwagę? Wybieramy porodówkę – na co zwrócić uwagę?

▪ ▪ ▪

2854

02.06.2016

Narodziny dziecka to jedno z tych wydarzeń, które będziesz pamiętać do końca życia. Warto więc zadbać o jak najlepsze wspomnienia. Na pewne kwestie związane z porodem, jak chociażby to, ile...

Rekrutacja do szkół podstawowych Rekrutacja do szkół podstawowych

▪ ▪ ▪

2812

17.03.2015

Czas nas goni, dopiero co wybieraliśmy przedszkole, a już kolej na kolejny etap edukacji. Czas płynie nieubłaganie, a w większości szkół podstawowych możliwość zapisu kończy się wraz z końcem...

Kleszcze i borelioza - wszystko, co musisz wiedzieć Kleszcze i borelioza - wszystko, co musisz wiedzieć

▪ ▪ ▪

2986

16.08.2016

W naszym kraju z roku na rok rośnie liczba osób, u których diagnozuje się choroby związane z ugryzieniem kleszcza. Te niepozorne owady przenoszą bowiem mnóstwo groźnych dla człowieka drobnoustrojów,...

Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność? Co serwować dziecku, aby wzmocnić jego odporność?

▪ ▪ ▪

2154

28.11.2016

Nie wszyscy wiedzą, że aby dziecko było w pełni zdrowe nie należy go tylko ubierać stosownie do pogody. Odporność organizmu zaczyna się w żołądku. Aby dziecko nie chorowało, każdy rodzic...

Akceptuję, nie pokazuj więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.