2483
Zdrowe przekąski na wakacyjne dni

Wakacje to czas beztroskiego odpoczynku, często również w kwestii żywieniowej. W letnie dni chętnie sięgamy po słodkie, orzeźwiające napoje, czy drobne desery i przekąski. Które z nich warto wybrać, aby dostarczyć swojemu organizmowi czegoś więcej niż tylko pustych kalorii?
Po długich miesiącach ćwiczeń i diet mających na celu przygotowanie naszej sylwetki na lato, po osiągnięciu wymarzonych rezultatów – niestety często spoczywamy na laurach. Podczas wakacyjnych wyjazdów, pikników czy grillów rzucamy w kąt liczenie kalorii i sięgamy po słodycze czy przekąski, które mogą być motorem napędowym do efektu jo-jo. Jakie produkty powinniśmy wybierać, by nie tylko zaspokoić apetyt na „małe co nieco”, ale i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia?
Lody (i sorbety) dla ochłody
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP w roku 2015, lody są najpopularniejszym letnim przysmakiem. Wbrew pozorom są one dużo zdrowszą alternatywą dla ciastek, chipsów, czy batonów – pod warunkiem, że są wytwarzane bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. To również relatywnie lekki deser - jedna kulka lodów śmietankowych to ok. 80 kcal. Wytwarzane na śmietanie lub mleku przyśpieszają spalanie tłuszczu i wzmacniają kości, ponieważ zawierają wapń, która jest ich najważniejszym budulcem. Poza tym znajdziemy w nich witaminy A, B1, B2 i PP, jak i niewielkie ilości żelaza, magnezu oraz potasu. Jednocześnie zawierają dużo mniej tłuszczy niż większość słodyczy, jak również niską zawartość sodu. Orzeźwienie oraz zastrzyk witamin zapewnią nam z kolei domowe sorbety, najlepiej z sezonowych owoców. Nie zawierają one niezdrowych tłuszczy i są niskokaloryczne, jako że w dużej mierze składają się z wody - porcja owocowego sorbetu to tylko 50 kcal. Sięgając po lody czy sorbety pamiętajmy jednak, by unikać kalorycznych i kuszących dodatków, takich jak czekoladowe polewy, słodkie posypki czy bita śmietana.
Chrup na zdrowie
Wakacje to czas podróży, podczas których chętnie spożywamy drobne przekąski. Ważne, by przygotowany przez nas prowiant był nie tylko sycący, ale i wartościowy. Zwłaszcza, jeśli na wycieczce towarzyszą nam dzieci. Przekąską, po którą warto sięgać nie tylko w wakacje, ale i przez cały rok są bakalie i nasiona. Suszone śliwki, morele, orzechy czy migdały dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów, a dodatkowo nasycą i pozwolą przeczekać czas między posiłkami. To również bogate źródło błonnika, który wspomaga pracę naszego układu pokarmowego, co jest bardzo istotne zwłaszcza w czasie podróży. Równie wartościowe są nasiona, takie jak pestki dyni czy ziarna słonecznika. Znajdziemy w nich minerały, takie jak magnez, cynk i żelazo oraz lecytynę, jak również niezwykle ważne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Dodatkowo, zawierają one tłuszcze nasycone, w których kryją się zdrowe kalorie, zapewniające uczucie sytości. Ogromną zaletą nasion jest również fakt, że można je z łatwością włączyć do wakacyjnej diety – poza spożywaniem ich w formie przekąski, możemy dodać np. siemię lniane czy czarnuszkę do sałatki czy koktajli przygotowywanych podczas letnich upałów. – Nasiona i bakalie pojawiają się też jako dodatek do coraz bogatszej oferty zdrowych przekąsek, takich jak płatki śniadaniowe, batony zbożowe czy słomki ptysiowe - mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć.
Wyciśnij z owoców i warzyw to, co najlepsze!
Wysokie temperatury za oknem nie zachęcają do spożywania ciężkostrawnych, tłustych potraw. Podczas letnich upałów warto więc wybrać zdrową i lekką alternatywę w postaci koktajli owocowych lub warzywnych. Są nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale stanowią też cenne źródło wielu witamin i minerałów, niosąc przy tym oczekiwane orzeźwienie. Wpływają jednocześnie zbawiennie na naszą figurę, zdrowie, urodę i co bardzo istotne – dobre samopoczucie. Koktajle możemy przygotowywać na bazie wody lub przetworów mlecznych – te pierwsze zapewnią naszemu organizmowi odpowiedni poziom nawodnienia, a te drugie dostarczą nam zdrowych tłuszczy. Ogromną zaletą koktajli jest również ich różnorodność – podczas ich przygotowania możemy do woli eksperymentować i tworzyć nowe kombinacje, łącząc ze sobą ulubione warzywa i owoce. Ponadto, możemy je pić tak naprawdę bez umiaru. Warto też pamiętać, że koktajle są świetnym sposobem na przemycenie dużej dawki witamin do diety naszych dzieci, które niechętnie spożywają warzywa i owoce w formie surowej. Na co zwrócić uwagę przy miksowaniu składników na koktajl, zwłaszcza jeśli dbamy o linię? Unikajmy przede wszystkim dużej ilości słodkich owoców, które są źródłem cukrów prostych.
Źródło: Internet

▪ ▪ ▪
2374
06.11.2016
Dzisiaj nikt już nie wyobraża sobie świata bez komputerów. Są one dosłownie wszędzie – w biurach, urzędach, szkołach oraz w domach. Służą nie tylko rozrywce, ale przede wszystkim pracy. Warto...

▪ ▪ ▪
5879
04.09.2015
Sandały, a do nich długie skarpety podciągnięte pod same kolana, czy tak właśnie ubierają się Polacy? Sądząc po komentarzach, które możemy czytać w internecie, rodacy zupełnie nie potrafią...

▪ ▪ ▪
2400
01.06.2018
Przeglądając asortyment różnorodnych sklepów z zabawkami, możemy odnaleźć naprawdę sporo propozycji samochodzików dla dzieci. Jedna są większe, inne mniejsze. Różnią się nie tylko sposobem...

▪ ▪ ▪
3096
07.07.2014
Rodzice oczekujący narodzin dziecka przygotowują się pod wieloma względami: kompletują wyprawkę, urządzają pokój dla maluszka, uczestniczą w zajęciach szkoły rodzenia, w licznych badaniach...

▪ ▪ ▪
2839
20.01.2015
Spośród milionów książek i poradników na temat dzieci i wychowania można wyróżnić takie, do których rzeczywiście się wraca by zaczerpnąć świeżych pomysłów lub poszukać rozwiązania,...

▪ ▪ ▪
2914
21.01.2020
Jedną z ulubionych dziecięcych zabaw są harce w wannie. Wystarczy niewielka ilość wody, kilka zabawek i wyciągnięcie dziecka z kąpieli może stać się nie lada wyzwaniem. W sklepach z akcesoriami...