2441
Zdrowe i pyszne drugie śniadanie
Co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły? To pytanie spędza sen z powiek niejednemu rodzicowi. Szczególnie, kiedy mamy do czynienia z typowym niejadkiem, a z każdym kolejnym dniem zaczyna nam brakować pomysłów na smaczne posiłki.
Według różnych badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich pięciu lat, co najmniej 20-25% uczniów nie przynosi do szkoły drugiego śniadania. Reszta, choć ma przygotowane posiłki, to jednak często są one niepełnowartościowe - aż 37% mam przyrządza na drugie śniadanie posiłki wysokokaloryczne o niskiej wartości odżywczej. Z braku czasu, w plecaku dziecka często ląduje też klasyczna kajzerka z plastrem żółtego sera, która równie często wraca wraz z dzieckiem do domu.
Powszechną praktyką, stosowaną przez wielu rodziców, jest również dawanie dzieciom pieniędzy, za które w drodze do szkoły kupują niezdrowe przekąski. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie jednak w tym przypadku zrobienie takich zakupów samemu i wybranie tych przekąsek, które są bogate w wartościowe makroskładniki, witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.
Dobrym wyborem będą przede wszystkim bakalie, wśród których na uwagę zasługują bogate w zdrowe tłuszcze i białko orzechy. Np. pistacje zawierają minerały, takie jak wapń przyczyniający się do utrzymania zdrowych zębów i kości, a także żelazo pomagające w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pomagające w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Warto podkreślić też, że orzechy bez dodatku soli, będą naturalnie zdrowszym rozwiązaniem niż solone.
Węglowodany zapewniające dziecku energię, dostarczymy dorzucając do plecaka np. suszone morele. W morelach zawarte są również liczne witaminy, jak A, B6 i C pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, czy Niacyna przyczyniająca się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Suszone morele sprawdzą się więc jako przekąska podczas wytężonego wysiłku fizycznego i umysłowego w szkole.
Wybierając w sklepie bakalie dla dzieci, warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład produktów. Większość dostępnych w sklepach suszonych owoców jest bowiem „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220), a także kwas sorbowy i jego sole (E200, E202, E203), które są substancjami konserwującymi i mogą działać uczulająco. Wśród nielicznych, naturalnych produktów znajdziemy np. linię Helio Natura, w których nie znajdują się konserwanty, a owoce podlegają naturalnemu procesowi suszenia. Takie owoce są nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Morele bez konserwantów przypominają w smaku karmel i są słodsze od pospolitych moreli z dodatkiem dwutlenku siarki czy kwasu sorbowego.
▪ ▪ ▪
2587
29.07.2014
Podawanie leków dzieciom to nie lada wyzwanie! Dzieci często kapryszą, są niespokojne i odmawiają przyjmowania zaleconych przez doktora leków. Jest to problem wielu rodziców. Dotyczy on zarówno...
▪ ▪ ▪
2516
20.10.2014
Na początek moczymy w gorącej wodzie z płynem o zapachu mijającego lata i garścią mydlanych płatków. Na koniec przysypujemy pudrem, utrwalamy pachnącym sprayem i zabezpieczamy wkładką, czyli...
▪ ▪ ▪
2124
29.06.2016
Dzieci potrafią być prawdziwym wulkanem energii. Zwłaszcza, w ciepłe i słoneczne dni nie trzeba długo maluchów namawiać na zabawy z rówieśnikami. Skakanie, bieganie, rower, zwykła zabawa w berka...
▪ ▪ ▪
2826
25.04.2015
Codzienne podróże komunikacją miejską mogą być dla rodziców trudnymi chwilami. Dzieci biegają po środku transportu, krzyczą i liżą szyby. Nuda powoduje, że wpadają na bardzo dziwne i często...
▪ ▪ ▪
2479
15.07.2015
Dzieci to niekończąca się inwestycja i wieczna skarbonka. Stąd warto wiedzieć, kiedy i za co można otrzymać dodatkowe pieniądze.
▪ ▪ ▪
2451
20.06.2015
Na pewno pierwszy raz gdy zaczęliście kołysać dziecko nie zastanawialiście się nad skutkami takiego działania. Niestety, gdy zaczęliście o tym rozmawiać lub sprawdzać opinie innych rodziców...